A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

Bobby Moore

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé.
Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.




A West Ham saját nevelésű játékosa volt, s több mint 15 éven át szolgálta a Kalapácsosokat. Ezalatt 646 mérkőzést játszott a West Ham mezében (ebből 540 bajnokit), s a klub örökranglistáján csak Billy Bonds (793) és idősebb Frank Lampard (674) előzi meg.

Moore volt az úriember a pályán. "Mindig érezte, honnan érkezik a veszély. Semmi sem roppantotta őt össze, s elsősorban a tartása volt az, ami szétzilálta az ellenfelet" - emlékezett vissza Bobby Charlton.

1964-ben az újságírók szavazatai alapján Moore lett az Év játékosa Angliában - 23 évesen. Ugyanabban az évben FA-kupát nyert (West Ham-Preston 3-2), egy évre rá pedig csapatkapitányként vezette KEK-győzelemre a Kalapácsosokat (West Ham-1860 München 2-0).

Az angol válogatottban 108 mérkőzést játszott, ebből 90-szer ő volt a csapatkapitány. Először 1964 májusában viselte a karszalagot, a Csehszlovákia elleni győztes meccsen (4-2). Pályafutásának csúcspontja az 1966-os világbajnoki aranyérem volt.

"Amikor a West Ham 1966-ban megnyerte a világbajnokságot" - így kezdődik több bejegyzés a WHU-fórumokon. Ezen ne csodálkozzunk: az akkori angol válogatott három alapembere is West Ham-játékos volt (Bobby Moore, Geoff Hurst és Martin Peters). Sőt: a döntőben az angolok hosszabbítás után 4-2-re verték a németeket, s mind a négy gólt West Ham-játékos szerezte: Hurst hármat, Peters egyet, Moore pedig két gólpasszt adott. Anglia azóta sem nyert világbajnokságot.

1966-ban Bobby Moore-t választotta a BBC az Év sportolójává. Ő volt az első futballista, aki ezt a kitüntetést megkapta, s 1990-ig nem is akadt követője a focisták között (akkor Paul Gascoigne végzett az első helyen). Utolsó mérkőzését a válogatottban 1973-ban játszotta: november 14-én Anglia 1-0-ra kikapott a Wembley-ben Olaszországtól. Az volt az angolok első veresége Itáliától hazai pályán. Az olaszok gólját az a Fabio Capello szerezte, aki ma Anglia szövetségi kapitánya.

Moore pályafutását beárnyékolta egy kolumbiai affér: az angol válogatott felkészülési túrán vett részt Dél-Amerikában, amikor egy bogotai szálloda ékszerüzletének fiatal alkalmazottja azzal gyanúsította meg Moore-t, hogy fizetés nélkül vitt el egy karkötőt. Az biztos, hogy Moore járt az ékszerboltban - Bobby Charltonnal együtt ment be, hogy Charlton feleségének, Normának ajándékot vegyenek. Nem sikerült magát tisztáznia, ezért letartóztatták, s négy napig házi őrizetben tartották fogva.

Minden idők egyik legjobb középhátvédje 51 évesen hunyt el bélrákban. Halála után szurkolók tízezrei zarándokoltak el az Upton Parkba, hogy a West Ham stadionjánál róják le kegyeletüket. A stadion egyik lelátóját róla nevezték el (The Bobby Moore Stand), a Wembley előtt pedig bronzszobra áll.

Hogy ki volt a jobb hátvéd, az angol Moore vagy a német Beckenbauer? Eldönthetetlen kérdés. Utóbbi mindenesetre úgy nyilatkozott: "Moore volt a példaképem. Büszke vagyok arra, hogy játszhattam ellene."



NÉVJEGYKÁRTYA
Teljes név: Robert Moore
Született: 1941. április 12-én
Elhunyt: 1993. február 24-én
Születési hely: Barking, Anglia
Állampolgárság: angol
Poszt: hátvéd

Klubjai (bajnoki meccs/gól)
1958-1974 West Ham 544/24
1974-1977 Fulham 124/1
1976 San Antonio Thunder 24/1
1978 Seattle Sounders 7/0

Válogatottság/gól: 108/2

*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább

Aki harmincról lőtte a gólokat

, anfield

Aki harmincról lőtte a gólokat

Számunkra ő volt A FUTBALLISTA. Nem voltak sztárallűrjei, a meccsek után szégyenlősen mosolygott, elutasította az AC Milan és a Chelsea ajánlatát, s közben harminc méterről rúgta a gólokat a Southampton mezében - hűségesen, alázattal, 16 hosszú szezonon át.

Tovább