Isten hozott, Stoke City!

Isten hozott, Stoke City!

, anfield

Anglia, 37. forduló

Az angol liga alapító klubja 23 év szünet után visszatér az élvonalba. Hölgyeim és uraim, fogadják szeretettel a Premier League-ben a Stoke City FC-t.



Hol kezdte és hol fejezte be pályafutását Sir Stanley Matthews? A Stoke Cityben. Ki verte meg a Chelsea-t 1972-ben a Ligakupa döntőjében? A Stoke City (2-1-re). Melyik klubnak volt rekordot jelentő 119 éven át az otthona a Victoria Ground? A Stoke Citynek. Melyik csapat kedvéért hagyta ott a Leicestert minden idők legjobb angol kapusa, Gordon Banks? A Stoke City kedvéért (1967-ben). S melyik csapat kedvéért hagyta ott ugyancsak a Leicestert minden idők második legjobb angol kapusa, Peter Shilton? Úgy van, a Stoke City kedvéért (1974-ben).

Puding

A Stoke-drukker Stephen Foster írja az Ott állt nevetve (She Stood There Laughing) című könyvében, hogy 2003 januárjában, amikor az akkoriban nem túl acélos Stoke egymás után két bajnokit megnyert, aztán bónuszként legyőzte a kupában a Wigant is, napokig nem találta a helyét. Furcsa, idegen érzés volt ez egy Stoke-függő számára; "mintha a vattacukor mellé gyümölcspoharat és pudingot rendelnénk - nem émelyítő egy kicsit?" De az. Tavaly nem is lepődött meg senki, amikor az utolsó fordulóban maradtak le az osztályozós helyről (lásd helyszíni riportunkat: Elsőrangú másodosztály, QPR-Stoke)

Az első utolsók

A Stoke City az angol futball második legrégibb klubja (alapítva 1863-ban), ennek ellenére soha nem kényeztette el a sors. Már a klub beceneve is bájosan idétlen: Fazekasok (The Potters). Ők volnának azok, akik gazdag futballmúltjuk ellenére még sosem végeztek dobogós helyen a bajnokságban, s akik évről évre vereségeken edződtek. Ők volnának az első utolsók is: az első angol bajnoki szezonban (1888/89) az utolsó helyen végeztek.

Gera ünnepelt

Aligha akadt idén még egy olyan izgalmas bajnokság Európában, mint az "angolkettő". Az utolsó fordulóban 14 csapat számára volt tétje a meccseknek. A mezőny kiegyensúlyozottságát jellemzi, hogy az osztályozós Watford és a kieső Leicester között mindössze 18 pont volt a különbség (46 meccs után). Az angol másodosztály bajnoka Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion lett, 81 ponttal. Újabb példa a kiegyenlített mezőnyre: amióta hárompontos rendszer van (27 éve), soha ilyen kevés ponttal nem lehetett az első helyen végezni. "Csont nélkül" jutott fel a Stoke is, osztályozót játszik a Hull City (amely még sosem szerepelt az élvonalban), a Bristol City (amely tavaly még harmadik ligás volt), a Crystal Palace és a Watford.

Crystal Palace

A Palace megérdemel egy kitérőt. A Selhurst Parkban egészen elképesztő dolgok történtek idén. Novemberben, 16 forduló után még utolsó előtti, azaz kieső helyen állt a csapat (2-8-6-os mérleggel). Neil Warnock azonban csodát tett a játékosokkal, a Palace a 23. helyről végül az 5. helyre kapaszkodott fel. "Eddig hat osztályozót nyertem meg, de szerencseszámom a hetes" - viccelődött Warnock, miután a Crystal Palace 5-0-ra győzött vasárnap.

Viszlát, Leicester!

Búcsúztassuk el méltósággal a Leicester Cityt is, a sokszoros FA- és Ligakupa-győztest, amely 1884-től datálódó története során először esett ki a harmadosztályba. Amióta Milan Mandarics 2007 februárjában megvette a klubot, kő kövön nem maradt Leicesterben, Ian Holloway például a hatodik edző azóta. "Életem legrosszabb napja ez" - nyilatkozta Holloway, aki a BBC kolumnistája is egyben. Hiszünk neki. Csak egy érdekesség: a harmadik ligába zuhanó Leicester City idei átlagnézőszáma (23 058) magasabb volt, mint a Juventusé (21 343) vagy a Sampdoriáé (22 000).

Élvonal, alvég

Gyors élvonalbeli mustra: a Manchester Unitedet már csak természeti csapás foszthatja meg bajnoki címétől, miután szombaton emberhátrányban is átgázolt a csapnivalóan játszó West Hamen. Az alvégen zajlott az élet, a fegyelmezetten hajrázó Fulham 39 év után először nyert a Birmingham City ellen (2-0), de ez a győzelem a legjobbkor jött, a londoniak ugyanis december óta először hagyták el a kiesőzónát. A Wigan és a Middlesbrough megmenekült, gondban van viszont a Reading, amely utolsó hat meccsén gólt sem rúgott - a bentmaradásért ennél nagyobb elszántsággal kell küzdeni.

(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább