A leggyengébb brazil irányító - aki mégis világbajnok lett

A leggyengébb brazil irányító - aki mégis világbajnok lett

, kl

Boldog születésnapot

A kapus, aki hiába egyenlített; a brazil, aki "nem érdemelt" világbajnoki címet; és a fiú, aki 17 évesen legendává vált. Róluk emlékezünk meg a héten.



Ritkán fordul elő, hogy egy kapus gólt szerez. Persze Büntetőből (Butt), vagy szabadrúgásból (Chilavert) megtörténik, de akciógól maximum egy szöglet utáni kavarodásból képzelhető el. Négy évvel ezelőtt Brad Friedelnek ez mégis sikerült: a kilencvenedik percben egyenlített a Charlton ellen. A gólnak biztosan örült, a végeredménynek kevésbé, nézze csak meg a videót és meglátja, miről is van szó. Az amerikai kapus éppen ma 37 éves.

Charlton-Blackburn (2004. február 17.)


Tudja ki az a Matias Fernandez? Ha nem, akkor kattintson ide, aztán nézze meg ezt a gólt - ilyet állítólag csak Maradona és Messi tud lőni. A chilei támadó még csak 22 éves.

Matias Fernandez szólója


Zico öt, Sócrates négy, Raí pedig mindössze egy gólt szerzett a világbajnokságokon. Mégis csak Raí mondhatja magát világbajnoknak. A születésével is szerencséje volt: ezen a héten ő az egyik legnagyobb név a futballistáink között. "A valaha volt leggyengébb játékos, aki 10-es mezben játszott a brazil válogatottban" - hangzott a kocsmafilozófia. Duma helyett mi mutatunk inkább egy videót, és gratulálunk Raí 43. születésnapjához.

Raí vs. Zico


Elvis Presley 42, James Dean 24 évesen hunyt el. Ritchie Valens viszont még csak 17 éves volt, amikor lezuhant a repülőgépe. A La Bamba helyett egy másik slágerével emlékezünk a rock and roll-zenészre, aki kedden ünnepelte volna 67. születésnapját.

Ritchie Valens - Come on, let's go


Írországban szenzációs énekesnők születnek. Loreena McKennitnek februárban volt, Dolores O'Riordannek (The Cranberries) szeptemberben lesz születésnapja. Tegnap pedig Enya ünnepelt. Negyvenhetedszer.

Enya - Book of days


El tudják képzelni, hogy van egy lány, akinek Véres Jimmy átlövi a nyálát? Mert Galla Miklós el tudta. Sőt, el is énekelte. A humorista ma ünnepli 49. születésnapját, akinek első zenekarát GM 49-nek hívták.

A nyálon lőtt lány balladája


A hét eseményei

- Megrendezik az első Forma 1-es futamot Silverstone-ban (1950. május 13.)
- Ali Agca merényletet kísérel meg II. János Pál pápa ellen (1981. május 13.)
- Enschedében (Hollandia) felrobban egy tűzijáték-gyár, 22 ember meghal, 950 megsebesül, az anyagi kár 450 millió euró (2000. május 13.)
- Létrejön Izrael állam (1948. május 14.)
- Megkötik a Varsói Szerződést (1955. május 14.)
- Megalakul a Magyar Vöröskereszt (1881. május 16.)
- Napóleont a francia szenátus császárrá nyilvánítja (1804. május 18.)

A hét szülöttei

- Ritchie Valens, amerikai énekes (1941. május 13.)
- Robert Zemeckis, amerikai filmrendező (1952. május 14.)
- Mihail Bulgakov, orosz író (1891. május 15.)
- Brian Eno, angol zenész (1948. május 15.)
- Raí, brazil futballista (1965. május 15.)
- Frank és Ronald de Boer, holland futballisták (1970. május 15.)
- Patrice Evra, francia futballista (1981. május 15.)
- Matias Fernandez, chelei futballista (1986. május 15.)
- Eithne Patricia Ní Bhraonáin "Enya", ír énekesnő (1961. május 17.)
- II. János Pál pápa, szül.: Karol Wojtyla (1920. május 18.)
- Galla Miklós, humorista (1959. május 18.)
- Brad Friedel, amerikai kapus (1971. május 18.)
- Mahmadou Diarra, mali futballista (1981. május 18.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább