Zaragoza: záróra

Zaragoza: záróra

, anfield

Spanyolország, 38. forduló

Szégyen vagy sem, a közepes Real nyolc pont fórt bulizott össze magának. A Barcelona magától kimúlt, a Villarrealt lerázni pedig nem volt nagy kunszt.



A szezon tulajdonképpen azzal kezdődött, hogy a Real Madrid idegenben 5-0-ra verte a Villarrealt. Mégsem hallik önfeledt óbégatás a Bernabéuból, mert lehet hetet rúgni a Valladolidnak és lehet cicázni a Levantéval, de ahogy a Spanyol Kupából és a BL-ből kiesett a csapat, az cumi volt a javából: idejekorán, kettős vereséggel (Mallorca 1-2, 0-1; AS Roma 1-2, 1-2).

A Real első számú üldözője a Villarreal lett, amely néha gellert kapott (Real 0-5, Zaragoza 1-4, Espanyol 0-3), de valahogy mindig kiegyenesedett. Miután Forlán és Riquelme is elment, kevesen fogadtak volna rájuk. A Sárga Tengeralattjáró azonban vígan torpedózott, az 50 ezer lakosú város futballklubjának ez az ezüst a legnagyobb sikere.

A Barcelona idén nem csupán veszíteni tanult meg, hanem megtanulta azt is, hogyan kell 2-0-ról kikapni. A 2006-os világverő csapat oszlásnak indult, Ronaldinho kihízta a szerelését, Henry depressziós, s ha nem lett volna ott a 17 éves Bojan (első szezonjában 10 gól) és a 18 éves Giovani (mesterhármas a Murcia ellen), akkor azt mondanánk: nézhetetlen volt. Ja, nem, emlékszünk még egy intelligens Iniestára, de tavaszra ő is becsavarodott.

Az idény leginkább kiszámíthatatlan csapata címet az Atlético kapja. A 4. helyet (BL-selejtező) csak mázlival sikerült elcsípni, ami nem egetrengető dolog. Sőt: kifejezetten gyenge eredmény, ha azt vesszük, hogy a klub a nyári átigazolási időszakban annyit (84 millió eurót) költött erősítésekre, mint az Espanyol, a Betis, az Osasuna, a Mallorca, a Bilbao, a Santander és a Deportivo együttvéve... Hogy van egy színes tálentuma az Atléticónak, a 19 gólig, 10 sárgáig és 2 pirosig jutó Kun Agüero? Gratulálunk.

Nehéz szezonon van túl a Sevilla: Puerta meghalt, Juande Ramos távozott, a csapat kiesett a BL-ből, nem védte meg címét a Spanyol Kupában, Dani Alvés deklaráltan Angliába vágyik, a házi gólkirály Luis Fabiano pedig szintén távozni szeretne (főleg amióta úgy rabolták ki a házát, hogy családja otthon volt). Ehhez képest az 5. hely nem rossz. A mögötte végző Santander előtt le a kalappal: észrevétlenül beslisszolni az UEFA-kupába, a klub története során először... Több mint bravúr.

Ibagaza, Arango, az öregecske (de nem vénecske) Baszinasz, na és a 27 gólt szerző Daniel Güiza - nagy taps a Mallorcának. A csapat 2008-ban 21 bajnokin csak háromszor kapott ki, s utolsó hét meccsét zsinórban megnyerve őrült hajrát indított az UEFA-kupáért. A kiesőjelöltnek tartott újonc Almería 50 százalékos mérleggel zárt, otthon megverte a Real Madridot (2-0), ikszelt a Barcelonával (2-2), idegenben sokkolta a Sevillát (4-1). Dicséret illeti a Deportivót is, amely előbb belharcával hívta fel magára a figyelmet (az első számú kapus, Gustavo Munua leütötte a második számú kapust, Dudu Aouatét), majd az incidens utáni 10 meccsen 8-1-1-es szériát produkált.

Rosszabb volt, mint egy hardcore Lynch-film minden hallucinációja: a 10. helyre a Valencia futott be, zavart tekintetű zombikkal a fedélzeten, akik előbb Quique Sanchez Florest, majd Ronald Koemant is átdobták a korláton. A spanyol szövetségi kapitány, Luis Aragonés biztos kézzel emelt be négy valenciai játékost (köztük Marchenát és Albiolt) az Eb-keretbe - már csak életet kell lehelnie beléjük. Az Athletic Bilbao tavaly az utolsó körig a bentmaradásért marakodott, idén azonban túlteljesítettek a büszke baszkok: 11. hely, szigorúan „családon belüli" játékosokkal. Télen még BL-helyen állt az Espanyol, aztán látványosan kimúlt. Hol van már a tavalyi forma, amikor az UEFA-kupa döntőjéig jutott a csapat? Az utolsó tíz bajnokin 0 győzelem - ettől még a feröeri Klaksvikkar Ittrotferlag is jobban hajrázik.

A Betis első lett volna, ha üdítős flakonok célba dobálása a versenyszám. Futballból sajnos kevesebbet mutattak a zöld-fehérek. Megverték a Barcát, 0-2-ről - egy remek félidő azonban nem menti meg a szezont. A Getafe hősiesen küzdött az UEFA-kupában, hősiesen küzdött a Spanyol Kupában, de végül mindenütt elbukott, a bajnokságból pedig majdnem kiesett.

A Valladolid, a Huelva és az Osasuna az utolsó pillanatig reszketve őrizte elsőligás tagságát - jövőre újra kezdődhet a thriller. Hol végez a Zaragoza? Az optimisták azt válaszolták: az első négyben. A kevésbé optimisták UEFA-kupás helyet emlegettek. Ehhez képest nagyot koppant a Zaragoza, amely a szezon közben három trénert fogyasztott el. Pedig kevés csapatnak volt 32 gólos csatárduója, mint az Oliveira-Milito kettős.

Mit keresett az élvonalban a Murcia? Tanulmányúton járt, hogy az ott szerzett tapasztalatait ősztől eredményesen kamatoztathassa a második liga csodálatos világában. A Levante megérdemelne egy ENSZ-segélyszállítmányt, játékosai ugyanis már hónapokkal ezelőtt fizetés nélkül maradtak. Most még sztrájkolhattak - jövőre már nem figyel rájuk a világ.

(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább