A metálgitáros szeszélyes bandája

A metálgitáros szeszélyes bandája

, focitipp.hu

Horvátország

A horvátok a döntőig biztosan nem találkoznak Olaszországgal, Spanyolországgal, Franciaországgal és Hollandiával sem. Jó csapat, jó sorsolás, jó esélyek.A futballszövetség neve: Hrvatski Nogometni Savez
Alapítás éve: 1912
Web: www.hnn-cfs.hr
Aktuális világranglista-helyezés: 13. hely
Európai rangsor: 11. hely
A legjobb világranglista-helyezés: 3. hely (1999. január)
A legrosszabb világranglista-helyezés: 125. hely (1994. március)
Sikerek: világbajnoki bronz (1998), Eb-negyeddöntő (1996)
A legtöbb válogatottság: 97, Dario Simic
A legtöbb gól: 45, Davor Suker


Kockás sikerek

A horvát futball a kilencvenes évek közepén önállósult, és a kockások már az 1996-os Eb-n robbanthattak volna, ha nem szórakozzák el a németek elleni negyeddöntőt (1-2) - pedig az Old Traffordon mindenki nekik szurkolt. Két évvel később, a franciaországi vébén aztán már átgázoltak a túlkoros német csapaton a legjobb nyolc között (3-0), majd a hollandok legyőzésével (2-1) a bronzérmet is megszerezték.

Horvátország azóta is csak a 2000-es Eb-től maradt távol a nagy tornák közül. Igaz, a horvátoknak a csoportkört egyszer sem sikerült túlélniük, de a világbajnokságokon azért mindig akadt egy-egy emlékezetes meccsük. 2002-ben legyőzték az olaszokat (2-1), 2006-ban pedig a torna egyik legjobb kilencven perce után estek ki az ausztrálokkal szemben (2-2) - Graham Poll ekkor adott három sárga lapot a berlini hóhérnak, Josip Simunicnak.

Horvát büszkeség

A viszonylagos sikertelenség ellenére a futball nemzeti ügy Horvátországban, amiről az angolok tudnának a leginkább mesélni. "Isten óvd Angliát - a horvátok büszkeségétől" - fogalmazhatták át himnuszukat az angolok, miután Slaven Bilic bandája a horvátok számára már tét nélküli mérkőzésen tanította móresre Gerrardékat a Wembley stadionban (3-2 a horvátoknak). Hogy négy nappal korábban kikaptak Macedóniában? A horvátok hangulatemberek.

Méghozzá olyan hangulatemberek, akik az utóbbi évtized legegységesebb nemzeti csapatát alkotják. És akik Európa elitbajnokságaiban edződnek: Corluka (Manchester City), Rakitic (Schalke) Modric (Dinamo Zagreb), Kranjcar (Portsmouth), Olic (Hamburg) és Petric (Dortmund) szezonja például egészen kiválóan alakult. A brazil származású Eduardóé is, egészen Martin Taylor belépőjéig - a horvátok legveszélyesebb csatára legfeljebb mankóval jelenhet majd meg a csapat ausztriai meccsein.

Bilic és a gitár

Az aranygeneráció tagjai közül többen még mindig a fedélzeten vannak. Slaven Bilic tagja volt a vb-bronzérmes csapatnak, és játszott a németek elleni 1996-os negyeddöntőben is, amit máig a legfájdalmasabb emlékének tart. De nemcsak ő segítheti hozzá Horvátországot az újabb nagy sikerhez, hanem a nemzeti csapatnál a keze alá dolgozó Aljosa Asanovic, Nikola Jurcevic, Marijan Mrmic és Robert Prosinecki is.

Bilic egyébként egy dolgot mindenképpen magával visz majd az Európa-bajnokságra, mégpedig a gitárját. "Szükségem van a zenére, hogy rendesen tudjam végezni a munkámat. Gitáron játszom, és egy kis zenélés mindig ellazít" - vall szenvedélyéről a kapitány, aki jelenleg is zenél a Rawbau nevű heavy metál-bandában.

A horvátok is szeretnének jól muzsikálni az Eb-n. Ausztria és Lengyelország megelőzését papírformának tartja a közvélemény, ráadásul Horvátország csak a döntőben találkozhat Franciaországgal, Olaszországgal, Hollandiával vagy Spanyolországgal. Jó csapat, jó sorsolás - jó esélyek.

Horvátország az Eb-selejtezőkön
Horvátország Eb-történelme
Az Európa-bajnokság sorsolása és teljes menetrendje


Rövidítés: CRO
Hivatalos név: Republika Hrvatska
Lakosok száma: 4 millió 445 ezer
Főváros: Zágráb (785 ezer)
Nagyobb városok: Split (221 ezer), Rijeka (144 ezer), Osijek (115 ezer), Zadar (73 ezer)
Hivatalos nyelv: horvát, olasz
Pénznem: kuna
Terület: 56 542 négyzetkilométer
Legmagasabb pont: Dinara (1830 m)
Legnagyobb folyó: Száva
A születéskor várható élettartam: 75 év*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább