Ki emlékszik már Puskás Öcsire?

Ki emlékszik már Puskás Öcsire?

, ktn

Görögország-Spanyolország 1-2, helyszíni riport

Puskás Öcsire már csak a magyarok emlékeznek. Salzburgban újra kiderült, hogy a futballvilág elrohant mellettünk. Ungarn, mondtuk büszkén, mire a tízévesek kinevettek bennünket.




SALZBURGI KÉPGALÉRIA >>>


Nem csak Mozart

Salzburgot mindenki Wolfgang Amadeus Mozart szülővárosaként ismeri, de a 150 ezer lakosú település sokkal több ennél. Nézzük, hogy fest a római korban Juvavumként ismert város napjainkban. Képzeljünk el egy kanyargó folyócskát (Salzach). Képzeljünk el egy hegyet, ami a város fölé magasodik (Untersberg, 1972 méter). Képzeljünk el egy barokk stílusú, mediterrán hangulatú belvárost, zegzugos mellékutcákkal, árkádokkal, terekkel, macskakővel, kétszáz Mozart-utalással és húszezer biciklivel. Messziről ez lehetne tömény giccs is, de a helyszínen kiderül, ilyen egy élhető, stresszmentes nagyváros - Magyarországon ez ismeretlen fogalom.

Álldogálunk, rohangálunk

Még az sem okoz felfordulást, hogy a spanyol-görög meccs napján kék-fehér és piros mezes szurkolók lepik el a várost. A Városház téren lévő kávézó (Cafe Tomaselli, alapítva 1703-ban) emeleti teraszának egyik felén a spanyolok, a másikon a görögök hangolnak. A placcon hömpölyög a tömeg, előbb a görögök hallgatják a spanyolok éneklését, majd a spanyolok bámulhatják meg a híres görög körtáncot - mindenki tapsol. A helyiek pedig leszállnak a bringáról, és egy kicsit elidőznek itt-ott, mosolygós arcú időmilliomosok mindenütt.

Csak mi rohanunk, a Makart Platzra, ahol az aukción megvásárolt jegyünket vesszük át egy lengyel dílertől. Netes pedigréje tökéletes, de azért eszünkbe jut, hogy néhány napja egy libanoni-albán-horvát csapat elpáholt valakit egy hasonló akció során, igyekszünk dörzsöltnek mutatkozni. Kár a gőzért, a jegy eredeti, a strandpapucsos figura egyből a kezünkbe adja a tiketteket - nagyvilág vs. magyaros gyanakvás 1-0. Egy sarokkal odébb aztán összefutunk hat rendőrrel, mintha egy akciófilm statisztái lennének, úgy menetelnek. Ne fényképezzük őket - értjük félre a kézmozdulatokkal adott üzenetüket, miközben pózolni kezdenek a kamerának. 0-2, kiütés.

Logosz és kosztüm

Mielőtt a meccsre indulnánk, még megismerkedünk erdővel-mezővel-háztájival, nincs az a kereszteződés, ahol ne fordulnánk rossz irányba. A megaparkolóból busz visz az arénába, az nem téveszt. A salzburgi stadion egy dombon fekszik, szemben egy faiskola, távolabb egy füstöt okádó gyártelep. De ez sem tereli el a figyelmünket arról, hogy gyakoroljunk, doxa, hübrisz, logosz - ezekre a kulcsfogalmakra szükségünk lehet, ha görögül szeretnénk válaszolni, amikor valaki megkérdezi tőlünk (például Hrisztosz Piolisztól), hogy vajh', miért egy másik szektorba akar bejutni a jegyével.

A jegyszedők azonban nem zord kidobóemberek, hanem lelkes egyetemisták, a vonalkód hatására pittyen egyet a gép, majd zölden világít. Zöld utat kapunk, fellélegzünk. A perecárus tinédzserlányok gyönyörűek, a zászlókat osztogató nyugdíjasok váratlanul meg is ölelnek egy-egy drukkert - csak a VIP-szektor bejáratainál magas sarkúban billegő hölgyek kosztümje van végzetesen elszabva.

Görög realizmus

Két évvel ezelőtt Berlinben jártunk a vb-n, és azóta sem változott sok minden: a szurkolók barátságosak, a személyzet tagjai őszintén mosolyognak. A görögök szimpatikusabbak, megállás nélkül dobolnak, tapsolnak, énekelnek. Mindezt a vesztes méltóságával. Még az sem szegi kedvüket, hogy a pályán egyedül Karagunisztól, Baszinasztól és az ezúttal futballistára hasonlító Hariszteasztól kaphatnak valamit cserébe a szüntelen biztatásért. Szalpigidiszen ők is nevetnek, ha pedig Amanatidiszhez kerül a labda, még akkor sem ugranak fel a helyükről, ha a loboncos már a tizenhatoson belül jár. Értik ezt a játékot.

Spanyol ellentmondások

A spanyolok továbbra is olyanok, mint az olaszok. Csak éppen hiányzik belőlük Itália megfoghatatlan finomsága. No, és valamivel kegyetlenebbek, ami a futballpályán amúgy sokak szemében szimpatikussá teszi őket. A torreádornak öltözött törpe viszont nem tűnik kegyetlennek, ahogy idétlen mozdulatokkal megpróbál átkúszni a korlát alatt, csak úgy szakadnak le a gyöngyök a ruhájáról. No, és azok a spanyol nők. Az Almadóvar-filmek hangulatát idézik, hangjuk mély, arcuk kemény, kezükben alkoholmentes dán sör. "Catalunya is Spain" - üzeni egyikük a pólójával saját társainak.

Fabregasék nem erőltetik meg magukat, a cserepadra utalt sztárok (Torres, Villa, Xavi) önfeledten cicáznak, a pályán lévők lötyögnek. Egy félidőnyi pihenő után aztán életre kel a csapat, és végül megfordítja a meccset. Élőben minden sokkal egyértelműbb, Xabi Alonso majdnem gólt rúg a félpályán túlról, Juanito pedig sarokkal is magabiztosan szerel, a spanyol futballisták klasszisokkal jobbak görög társaiknál. Ösztönösek, gyorsak, pontosak - szerethető futballkultúra a spanyol.

Puskás & Rubik

A magyar futballkultúra viszont meghalt, hiába rebegjük el naponta tízszer, hogy a világon Puskás a legismertebb magyar (no, és persze Rubik Ernő, akinek a bűvös kockái minden salzburgi játékbolt kirakatában ott tornyosulnak). Nem, Puskás nincs köztünk, és már Ausztriában sem kötelező tananyag. A görög szektorban két tízéves forma kisfiú lobogtatja a spanyol zászlót előttünk. Egyszercsak hátrafordulnak, s megkérdik, "Spanyolországnak vagy Görögországnak drukkoltok?". Ungarn, válaszoljuk keserű büszkeséggel. Egymásra néznek, aztán hangosan nevetni kezdenek. Igaz, utána kerülő úton mennek ki kóláért.


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább