Az ifjú Zidane, az 'öreg' Maldini és a csalódott Raúl

Az ifjú Zidane, az 'öreg' Maldini és a csalódott Raúl

, kl

Boldog születésnapot

Mi a közös bennük: Zidane, Raúl, Maldini, Barthez, Messi? Nem volt ott egyikük sem az Eb-n. Ez igaz. Mint ahogy az is, hogy mindegyikük a héten ünnepelte a születésnapját.



Vajon mit emeljünk ki Zinedine Zidane pályafutásából, amikor a 36. születésnapján szeretnénk köszönteni? A Real Madridban szerzett gólját a 2001-es BL-döntőben? Az 1998-as vb fináléjában fejelt két találatát a brazilok ellen? A focitipp marad a hardcore mellett: emlékeznek még az 1996-os UEFA-kupa sorozatra? Ha igen azért, ha nem, akkor meg azért nézzék meg az alábbi összefoglalót. Hogy lefejelte Materazzit? Zidane is csak emberből van.

Bordeaux-Milan 3-0 (UEFA-kupa negyeddöntő, 1996)


Simone Baronénak, Cristian Zaccardónak, Andrea Barzaglinak és Marco Ameliának van, Paolo Maldininek nincs, mi az? Világbajnoki aranyérem. Pedig Marcello Lippi hívta a 2006-os vébére... De mije van Paolo Maldininek, ami nincs az előbbieknek? A teljesség igénye nélkül: 5 BL-győzelme, 7 olasz bajnoki címe, világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérme, több, mint ezer hivatalos mérkőzése. Emellett ő az olasz válogatottsági rekorder (126). Maldini csütörtökön múlt 40 éves, szeptemberben pedig a 25. (azaz huszonötödik!) idényét kezdi meg a Milan mezében. Éljen soká!

Paolo Maldini


1991-ben volt az Atlético Madridnak egy ificsapata, amely úgy lett bajnok, hogy 308 gólt lőtt egy szezonban. A legeredményesebb játékos (65 góllal) egy bizonyos Raúl González Blanco volt. Aztán az Atlético nyolcezer pesetát is sajnált tőle, így került a Real Madridhoz, ahol 205 bajnoki gólt szerzett, amivel második a klub örökranglistáján Di Stefano (216) mögött, de hosszasan sorolhatnánk még a rekordjait. 44 góllal a spanyol válogatottban is vezeti az örökranglistát Hierro (29) előtt. Azon az Eb-n viszont nincs ott, amit a spanyolok órákon belül meg is nyerhetnek. Vajon milyen hangulatban ünnepelte Raúl pénteken a 31. születésnapját?

Raúl góljai a spanyol válogatottban


22 évesen BL-győzelmet szerzett a Marseille-jel, Manchesterben viszont bebizonyította, hogy bravúrjai mellett bakizni is tud. Habitusára jellemző, hogy amikor már ismét a Marseille-ben védett, egy barátságos meccsen leköpte a bírót, amiért hat hónapra eltiltották. Pályafutását első felnőtt klubjában, a Toulouse-ban szerette volna befejezni, de a lila-fehérek nem tartottak rá igényt, így Fabien Barthez visszavonult. Pedig tegnap még csak 36 éves múlt.

Barthez-akciók


Barthez: egy meccs, két baki


Ennyi legenda után Lionel Messit egyelőre még csak köszöntjük a 21. születésnapja alkalmából, melyet kedden ünnepelt. Eljön még az ő ideje is.

Lionel Messi


A futballisták ma mindenkit elnyomnak, mi mégis kimazsoláztunk egy énekest: Chris Isaak amerikai lévén talán azt sem tudja mi fán terem a foci, de sebaj. Pénteken 52 éves múlt.

Chris Isaak - Wicked game


A hét eseményei

- A holland református egyház elfogadja, hogy nők is betölthessenek miniszteri pozíciót (1958. június 23.)
- Moldávia kikiáltja függetlenségét (1990. június 23.)
- Megnyílik az Úttörővasút (1948. június 24.)
- Kassát szovjet felségjelű repülőgépek bombázzák, Magyarország ennek ürügyén belép a második világháborúba (1941. június 26.)
- Születése (1040) napján szentté avatják I. László magyar királyt (1192. június 27.)
- Ferenc Ferdinándot, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét meggyilkolják Szarajevóban. Ennek ürügyén robban ki az első világháború. (1914. június 28.)

A hét szülöttei

- Jean Tigana, francia futballista (1955. június 23.)
- Zinedine Zidane, francia futballista (1972. június 23.)
- Patrick Vieira, francia futballista (1976. június 23.)
- Miguel Angel Angulo, spanyol futballista (1977. június 23.)
- Cicinho, brazil futballista (1980. június 24.)
- Lionel Messi, argentin futballista (1987. június 24.)
- Luis Garcia, spanyol futballista (1978. június 24.)
- Shunsuke Nakamura, japán futballista (1978. június 24.)
- Karinthy Frigyes, magyar író (1887. június 25.)
- George Orwell, angol író (1903. június 25.)
- Chris Isaak, amerikai énekes (1956. június 26.)
- Paolo Maldini, olasz futballista (1968. június 26.)
- Samir Nasri, francia futballista (1987. június 26.)
- Raúl, spanyol futballista (1977. június 27.)
- Fabien Barthez, francia kapus (1971. június 28.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább