A spanyol turbó és Lobanovszkij titka

A spanyol turbó és Lobanovszkij titka

, ktn

Eb-analízis, 1-4. hely

Spanyolország negyvennégy év után aranyat nyert, turbófocival. A németek elűzték Effenberg kísértetét, az oroszok felvillantották Lobanovszkij titkát, a törökök pedig harci szellemüket. Az első négy.4. Törökország

Meccsei: Portugália 0-2, Svájc 2-1, Csehország 3-2, Horvátország 1-1 (11-esekkel 3-1), Németország 2-3

Törökország a világbajnoki bronzérem után immár Eb-bronzéremnek is örülhet. A sikerkovácsok között ne feledkezzünk meg Stuart Dougalról sem, ő nyomta meg először a bónusz gombot a törökök kedvéért. Utólag már azt mondjuk, jól tette. Így a szürke norvégok helyett élvezhettük a lángoló Terim, a triplatüdejű Altintop, a gyilkos csapásra mindig kész Semih, a pályát felszántó Tuncay, a leheletfinom Arda, és a többiek eksztatikus futballját. Köszönet érte.

Pozitív: az akaraterő
Negatív: Volkan pofonja

3. Oroszország

Meccsei: Spanyolország 1-4, Görögország 1-0, Svédország 2-0, Hollandia 3-1 (hosszabbítás után), Spanyolország 1-4

A CCCP-korszak óta az oroszok mindig eltűntek a süllyesztőben, hiába szambázott Szalenko, hiába trükközött Karpin és Mosztovoj. Aztán jött Hiddink, Arsavin és még néhány foci-, s futózseni, így ismét vörös szőnyegen vonulhatnak hazájukban a futballisták. Megérdemlik, Svédország és Hollandia ellen olyan titkokat mutattak Európának, melyekről már azt hittük, hogy Lobanovszkij mester rég magával vitte őket a sírba.

Pozitív: a meglepetésemberek tömege
Negatív: az orosz lélek kollapszusa Spanyolország ellen

2. Németország

Meccsei: Lengyelország 2-0, Horvátország 1-2, Ausztria 1-0, Portugália 3-2, Törökország 3-2, Spanyolország 0-1

A sorsolással szerencséjük volt, ráadásul az utolsó két meccsükön összesen négyszer találták el a kaput. Negyvenöt percenként. Lehetne akár fanyalogni is, de ehelyett inkább köszönjük meg Löwnek (és Klinsmannak), hogy EU-konform válogatottat kalapált össze a Bundesliga sztárocskáiból. Effenberg és Möller szelleme ezúttal sem kísértett a pályán, ha pedig Klose és Gómez nemcsak kísértetként van ott...

Pozitív: az őszinte futball
Negatív: Klose erőtlensége

1. Spanyolország

Meccsei: Oroszország 4-1, Svédország 2-1, Görögország 2-1, Olaszország 0-0 (11-esekkel 4-2), Oroszország 3-0, Németország 1-0

Casillas, Senna, Xavi, Iniesta, Silva, Fábregas. Ha ők csúcsformában futballoznak, akkor Puyol mellé akár még Hierrót és Chendót is vissza lehetne könyörögni a válogatottba. Vagy tíz emberrel kiállni minden meccsen (a tizenegyedik lenne Puerta). A spanyolok turbófokozaton játszották azt a sokpasszos, kombinatív focit, ami negyvennégy éve néhány meccsen minden tornán sikerült nekik. Az aranyhoz azonban a maximum kell, és ez most a maximum volt. Csak egy spanyol szeméből potyognak szomorú könnyek. Az ő neve Raúl.

Pozitív: Senna világklasszissá emelkedése
Negatív: nem volt


(ktn)
*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább