A Hoffenheim villámrajtja és Magath füstölgése

A Hoffenheim villámrajtja és Magath füstölgése

, ktn

Bundesliga, 1. forduló

Ki gondolta volna, hogy az első forduló után a bajnoki táblázat a Hoffenheim nevével kezdődik a Bundesligában?



Bayern, szupersztárok nélkül

Az előző szezonban a Bayern München az első három forduló után kilenc ponttal, 10-0-s gólaránnyal vezette a bajnokságot. A bajorok villámrajtjára jellemző, hogy tavaly az első 12 meccsükön mindössze 4 gólt kaptak. Most a Hamburg elleni idénynyitón mindjárt kettőt, ráadásul az Erfurt elleni kupameccset is csak 4-3-ra nyerték a Bőrnadrágosok: a Klinsmann-féle módszerek (beleértve a játékosok "nyelvi és kulturális képzését") egyelőre nem a várt eredményt hozták.

Csakhogy az FC Hollywoodból a Hamburg ellen éppen a szupersztárok hiányoztak. Sérülés miatt nem játszhatott, és egy ideig még nem is játszhat Luca Toni és Franck Ribéry - ketten együtt 35 gólt lőttek a tavalyi szezonban. Nélkülük pedig a Bayern nem sokban különbözik a többi német élcsapattól, például a HSV-tól, amely kétgólos hátrányból is nevetve elvitt egy pontot az Allianz Arenából.

100% Hoffenheim

A Bayern idén már nem szerezhet rajt-cél győzelmet a bajnokságban, erre csak két csapatnak van esélye. Az egyik a liga abszolút újonca, a TSG Hoffenheim. A "falusi csapat" története első Bundesliga-mérkőzésén sima 3-0-s győzelemmel távozott Cottbusból, belerondítva a "keletnémetek" tribünavató ünnepségébe. Lőw Zsolt nem lépett pályára a vendégeknél.

3-0-val rajtolt a Schalke is. Pedig a meccs előtt a Királykékeket mintha átok sújtotta volna, két legígéretesebb nyári szerzeményük azonnal kidőlt a sorból, Jefferson Farfán váll-, Orlando Engelaar térdsérülést szenvedett. Nyolc perccel a kezdő sípszó után aztán már két góllal vezettek a gelsenkircheniek, a Schalke az új fiúk nélkül is elintézte a komoly célokat dédelgető, de tompán kezdő Hannovert, amelyben Huszti Szabolcs végigjátszotta a találkozót.

Idén a Wolfsburg is robbantani szeretne, a Köln ellen 2-1-re megnyert bajnokin mindjárt két olasz világbajnokkal (Barzagli, Zaccardo) kezdtek a Farkasok. A győzelem ellenére Felix Magath a Német Futballszövetség furcsa ítéletén füstölög, amely szerint a Wolfsburg brazil csatára, Grafite kétmeccses eltiltást kapott. Mégpedig azért, mert a Palermo elleni barátságos meccsen Gagelmann bíró ütésért kiállította.

Dortmundi hármas

A forduló legjobb meccsét a bővítés alatt álló BayArenában vívták, a Leverkusen és a Dortmund részvételével. A vendégek 3-2-re győztek egy fordulatos, príma derbin. A hazaiaknál kitűnően futballozott a Kölntől elcsábított Patrick Helmes, Stefan Kiessling pedig zsinórban ötödször talált be a Dortmund ellen Bundesliga-meccsen, de ez is kevés volt.

A Borussiánál a két bekapott gól ellenére is meggyőzően játszott a Hummels-Subotic védőkettős (utóbbi gólt is szerzett), a Weidenfeller sérülése miatt becserélt Ziegler kapus pedig bravúrt bravúrra halmozott. A tavaly augusztusban a Bundesliga-idényt két góllal indító Hajnal Tamás a Leverkusen ellen közepesen futballozott, de egy assziszttal így is gazdagodott.

A Dortmund keretének átalakítása egyébként tovább folytatódik: a Borussia vezetői Mladen Petricet a hamburgi Mohamed Zidanra cserélték. Az egyiptomi két szezon alatt 30 meccsen 26 gólt lőtt az akkor még élvonalbeli Mainz színeiben, de Hamburgban tavaly csak elvétve jutott szóhoz. A horvát Petric viszont a Dortmund húzóembere volt, 29 mérkőzésen 13 találatot jegyzett a 2007/08-as idényben.

A forduló játékosa

Vedad Ibisevic (Hoffenheim)
A 24 éves bosnyák futballista igazi vándormadár - családja előbb Bázelba, majd az Egyesült Államokba költözött. Európába visszatérve húszévesen játszott egy szezont a PSG-ben, majd a Dijon, az Aachen és a Hoffenheim következett. A tavalyi szezonban 32 meccsen hét gólt szerzett a Bundesliga II-ben, a Cottbus elleni nyitó fordulóban pedig ő volt a meccs hőse, két gólja mellett egy gólpasszt is jegyzett.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább