Aki az Evertontól a Pécshez igazolt

Aki az Evertontól a Pécshez igazolt

, kl

Boldog születésnapot

Just Fontaine, Gianni Rivera, Czibor Zoltán, Joao Pinto, Knézy Jenő. Nosztalgiázzon velü(n)k.Reims városának két nagy ékköve van: a katedrális és a focicsapat. Utóbbi a Stade Reims, amely hatszoros francia bajnok és kétszeres BEK-döntős. A jelenleg második ligás klub leghíresebb játékosa Just Fontaine. A marokkói születésű futballista a Reims színeiben 132 meccsen 122, a francia válogatottban 21 találkozón 30 gólt lőtt. 75 éves múlt hétfőn.

Franciaország-Skócia 2-1 (vb, 1958)


A Milan 200 ezer dollárt fizetett egy tizenhat éves játékosért. Potom ár, mondanánk, ha nem Gianni Riveráról lenne szó, és mindez nem 1960-ban történt volna. 501 meccset játszott a Milanban, visszavonulása után alelnök lett a Rossonéróknál. Silvio Berlusconi érkezésekor azonban lemondott pozíciójáról, aminek politikai okai voltak. Gianni Rivera ugyanis manapság politizál, sőt: Romano Prodi kormányzása idején a védelmi minisztériumban dolgozott. Ő is hétfőn ünnepelt születésnapot: a 65-iket.

Gianni Rivera


Hazájából emigrált, nem engedték, hogy a Romához igazoljon, így maradt neki a Barcelona, ahol VVK-t nyert, a BEK-döntőt viszont elvesztette (igaz, a fináléban bombagólt lőtt). Czibor Zoltán tegnap lett volna 79 éves.

Czibor gólja a BEK-döntőben, (Benfica-Barcelona 3-2, 1961)


Sokan imádják a mai portugál válogatottat, azaz a "zselégenerációt". A focitipp az Aranygenerációra esküszik: Rui Costa, Figo, Paulo Sousa, Fernando Couto, Joao Pinto. Utóbbi 37 éves múlt kedden.

Joao Pinto gólja az angolok ellen (2000)


"Jó estét, jó szurkolást!" - kezdte minden egyes alkalommal szállóigévé vált köszönésével Knézy Jenő a közvetítéseket. Ganxsta Zoli és a Kartell zenét kevert jégkorong-közvetítései alá (Hyva Suomi). Akkoriban sokan talán hangosan vitatkoztak vele és megállapításaival - azóta viszont a legnagyobb kritikusainak is hiányzik. 64 éves lett volna kedden.

In memoriam Knézy Jenő


Ritka dolog, ha egy futballista Magyarországról a Premier League-be szerződik, de hogy valaki az angol első osztályból érkezzen az NB I-be, az példátlan. Robert Warzycha mégis így tett: 1994-ben az Evertonból Pécsre igazolt (aztán a Honvédba), de mégsem itt, hanem az Egyesült Államokban lett sztár. A Columbus Crew történetében a mai napig a legtöbb gólpasszt (61) ő jegyzi. A "Lengyel Karabély" 45 éves múlt augusztus 20-án.

Pénteken ünnepelte volna a 41. születésnapját Layne Staley, az Alice In Chains énekese - ha 2002-ben nem marad alul a droggal vívott egyoldalú küzdelemben.

Alice In Chains: Would?A hét eseményei

- Trónra lép II. József, a kalapos király (1780. augusztus 18.)
- I. László király szentté avattatja I. Istvánt (1083. augusztus 20.)
- Budapesten átadják a Népstadiont (1953. augusztus 20.)
- Megnyílik a Pesti Magyar Színház (1837. augusztus 21.)
- Megalakul a Nemzetközi Vöröskereszt (1864. augusztus 22.)
- A Lánchíd alapkőletétele (1842. augusztus 24.)
- Megindul a Microsoft Messenger szolgáltatása (1995. augusztus 24.)

A hét szülöttei

- Ferenc József, Magyarorország leghosszabb ideig uralkodó (1848-1916) királya (1830. augusztus 18.)
- Roman Polanski, lengyel filmrendező (1933. augusztus 18.)
- Esteban Cambiasso, argentin futballista (1980. augusztus 18.)
- Just Fontaine, francia futballista (1933. augusztus 18.)
- Gianni Rivera, olasz futballista (1943. augusztus 18.)
- Baróti Lajos, futballedző (1914. augusztus 19.)
- Knézy Jenő, kommentátor (1944. augusztus 19.)
- Joao Pinto, portugál futballista (1971. augusztus 19.)
- Marco Materazzi, olasz futballista (1973. augusztus 19.)
- Robert Warzycha, lengyel futballista (1963. augusztus 20.)
- Layne Staley, az Alice in Chains énekese (1967. augusztus 22.)
- Nagy Tímea, olimpiai bajnok párbajtőrvívó (1970. augusztus 22.)
- Czibor Zoltán, az Aranycsapat balszélsője (1929. augusztus 23.)
- Demetrio Albertini, olasz futballista (1971. augusztus 23.)
- Denilson, brazil futballista (1977. augusztus 24.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább