Szombati sláger: Mindent bele!

Szombati sláger: Mindent bele!

, focitipp

Magyarország-Dánia, vb-selejtező

Gólszerzők: Albert Flórián kétszer, Mészöly Kálmán, Bene Ferenc, Farkas János és Varga Zoltán. A végeredmény: Magyarország-Dánia 6-0. Mindez 1966-ban történt, Eb-selejtezőn.



Szombaton este ismét magyar-dán lesz, ezúttal vb-selejtező, s a 6-0 helyett már egy 1-0 is szenzációs eredménynek számítana. Erwin Koeman első tétmeccsére készül a magyar válogatottal, a holland szövetségi kapitány vezetése alatt eddig veretlen a csapat (Görögország 3-2, Horvátország 1-1, Montenegró 3-3).

A magyar keretben mindenki egészséges, pályára léphet a Montenegró elleni főpróbát térdsérülés miatt kihagyó Gera Zoltán (Fulham), és bevetésre kész Torghelle Sándor, a német másodosztályos Augsburg remek formában futballozó csatára is, aki utoljára 2006-ban szerepelt a válogatottban.

Ki az ellenfél?
A dánok első számú kapusa Thomas Sörensen (Stoke City), aki sérülés miatt kihagyta a csütörtöki edzést. A védelem is "angol stílusú": Martin Laursen (az Aston Villa csapatkapitánya) és Daniel Agger (Liverpool) mellett várhatóan szerepet kap majd a jobbhátvéd Lars Jacobsen is, akit augusztus végén igazolt le az Everton.

Az irányítók Európa-szerte összerezzennek e név hallatán: Christian Poulsen. A Juventus védekező középpályása, aki 2005-ben és 2006-ban is az Év játékosa lett Dániában, kellemetlen (vagy inkább kíméletlen) játékmodoráról ismert; eddig 9 sárga és 1 piros lap a mérlege a válogatottban. Feladata a szombati meccsen Hajnal Tamás semlegesítése lesz.

Bordasérülése miatt a héten csak könnyített edzésmunkát végzett Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), aki 100 meccsen 51 gólt lőtt a válogatottban. Mellette szerepet kaphat Dennis Rommedahl (Ajax, 79/16), Peter Lövenkrands (Schalke, 20/1) vagy a szintén nem teljesen egészséges Nicklas Bendtner (Arsenal, 19/7).

Félmillió fejenként

A dán szövetség honlapján közzétett premizálási rendszer szerint a dán válogatott játékosai az idegenbeli selejtezőkön 7000 dán koronát (mintegy 225 ezer forintot) kapnak a pályára lépésért; a döntetlenért 8000, a győzelemért további 10 ezer dán korona bónusz jár, vagyis egy ma esti győzelem 17 ezer dán korona (mintegy 500 ezer forint) bevételt jelent fejenként.

Nyitómeccs: magyar átok
Az 1986-os mexikói világbajnokság óta a magyar válogatott csak két nyitómeccsen győzött, mindkétszer 1-0-ra. 1988-ban Vincze "Pilu" góljával Észak-Írország, 1996-ban pedig Orosz találatával Finnország ellen.

Hazai pályán négyszer kezdte vereséggel a selejtezőket a magyar válogatott: 1986-ban Hollandia nyert 1-0-ra Budapesten, Van Basten góljával; hat évvel később, 1992-ben Izland jegelte a Kiprich-féle csapatot (1-2), 1998-ban Portugália nyert 3-1-re a Népstadionban, legutóbb pedig a norvégok oktattak a Megyeri úton (1-4).

A selejtezőbeli nyitómeccsek mérlege 1986 óta, magyar szempontból: 2 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség.

Jegyek 3500 forinttól
A Magyarország-Dánia világbajnoki selejtező holnap este 19:45-kor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban. A mérkőzést a luxemburgi Alan Hamer vezeti, egyenes adásban közvetíti az RTL Klub. A belépők 3500, 6000, 7500 és 10 000 forintba kerülnek.

Magyarország-Dánia: az eddigi meccsek

1955
 barátságos
 Dánia-Magyarország 0-6
1963  barátságos  Magyarország-Dánia 6-0
1964  Eb-bronzmeccs  Magyarország-Dánia 3-1
1966  Eb-selejtező  Magyarország-Dánia 6-0
1967  Eb-selejtező  Dánia-Magyarország 0-2
1969  vb-selejtező  Dánia-Magyarország 3-2
1969  vb-selejtező  Magyarország-Dánia 3-0
1972  olimpia  Magyarország-Dánia 2-0
1973  barátságos  Dánia-Magyarország 2-2
1983  Eb-selejtező  Dánia-Magyarország 3-1
1983  Eb-selejtező  Magyarország-Dánia 1-0
1988  barátságos  Magyarország-Dánia 2-2
1994  barátságos  Dánia-Magyarország 3-1

(focitipp)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább