Az Eb legvonzóbb játékosa

Az Eb legvonzóbb játékosa

, focitipp.hu

A Bild c. lap olvasói például őt választották az Eb legvonzóbb játékosává (Baros több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt - igaz, köztük a pitbullra emlékeztető holland Davids is - együttvéve).



Az már most garantálható, hogy a cseh sportszergyártó cégek a közeljövőben kék színű futballcsukákat dobnak majd piacra - amilyenben a csodacsatár is játszik. A hirtelen jött sztárság ellenére Milan Baros az egyik legszerényebb futballista maradt, aki csak a fociért él, és órákig képes avatottan beszélni taktikai kérdésekről is. Az Európa-bajnokságon öt gólt lőtt (a dánok elleni emelése vagy a hollandoknak rúgott egyenlítő találata élményszámba ment), a görögök elleni elődöntő volt az első meccs, amikor nem talált a kapuba, s ez végzetesnek bizonyult a csehek számára. "Ha lehetne, azonnal döntőbe jutásra cserélném az öt gólomat" - mondta az ominózus párharc után.

Amikor tavaly bokatörést szenvedett, még az is felmerült, hogy esetleg ki kell hagynia az Eb-t. A pályára tavasszal tért vissza, vagyis csak szeretett volna, de Gérard Houllier, a Liverpool francia edzője legfeljebb csereként számított rá. Az Anfield Roadon most már belátják, mekkorát tévedett Houllier, amikor kis híján veszni hagyta a Baros nevű futballkincset, aki csak a válogatottban bizonyíthatta tehetségét - címeres mezben 30 mérkőzésen 21-szer mattolta az ellenfeleket. Baros par excellence csatár: nem csupán befejező játékos, aki lesipuskásként cirkál a kapu előtt, hanem olyan jellegű rámenős, harapós futballista, aki, ha kell, oda-vissza végignyargal a pályán, és saját maga számára is helyzetet teremt.

A liverpooli klubvezetés alighanem a tenyerét dörzsölte a kontinensviadal alatt, hiszen Baros ára a futballpiacon az Eb előttihez képest megötszöröződött: vételára hozzávetőlegesen 900 millió szlovák korona. Csak összehasonlításképpen: 2001 decemberében 3,6 millió fontért vették meg a Baník Ostravától. Milan Baros 1981 októberében született Viganticében. "Gyerekkorától céltudatosan készült arra, hogy futballista lesz. Még beszélni sem tudott rendesen, de ha megkérdezték tőle, mi leszel, ha nagy leszel, azt válaszolta gügyögve: odballista" - meséli az édesanyja, Radoslava Barosová. Az egyetlen problémás időszak a játékautomaták megjelenésével jött: az akkor tízéves suhanc sorra játszotta el zsebpénzét. "Talán az volt az egyetlen helyzet, amikor komolyabb szidást kapott. De valószínűleg megérte, mert azonnal abbahagyta az automatázást."

A félkarú rablók világa helyett a futballpályán próbált rekordokat dönteni: volt olyan bajnoki meccse a kölyökcsapatban, amelyen 12 gólt lőtt. Kell-e mondani: Vigantice a legbüszkébb faluvá vált az Eb alatt. A cseh-dán meccset például kivetítőn nézte a falu apraja-nagyja, és elmondásuk szerint kellemesen lúdbőröztető élmény volt hallani, amint a portói Dragao-stadion azt zengi: Miiilan Baaaros! Az Eb alatt on-line beszélgetésben válaszolt a Mladá Fronta Dnes olvasóinak kérdéseire, sztárallűrök nélkül: nem, a portugál nők nem szépek, nyugtatta meg a cseh hölgyeket, elmondta, hogy nagyanyja főztjét kedveli leginkább, és amikor egy olvasó arra próbálta rábeszélni, hogy ne habozzon, hagyja ott a Liverpoolt és pályafutását az ő teremfocicsapatában folytassa ("keresünk egy tuti csatárt és rád gondoltunk"), Baros vette a lapot, és beleegyezett, azzal a kikötéssel, hogy megpróbálja menedzsere áldását is megszerezni az átigazoláshoz.

(gs.focitipp.cz)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább