Inzaghi: viszlát, Raúl

Inzaghi: viszlát, Raúl

, ktn

UEFA-kupa, csoportkör, 1. forduló

A Feyenoord Nancyba, a Saint-Étienne az európai vérkeringésbe, Inzaghi a csúcsra tért vissza.



A Feyenoord visszatért Nancyba

A csütörtöki UEFA-kupanap első nagy visszatérője a Feyenoord volt - a hollandok visszatértek Nancyba, ahová két évvel ezelőtt kétezer szurkoló is elkísérte őket. Bár ne tették volna, a 2006. november 30-i események óta Lotaringiában máig a rotterdami huligánokkal ijesztgetik a kisgyermekeket, vigyázzatok, elvisznek titeket a légiósok, mondják.

A Het Legioen tagjai közül a meccs előtt több százan törtek-zúztak a városban, és a botrány a Marcel Picot stadionban is folytatódott, a tomboló hollandokat csak könnygázzal tudták megállítani a rendőrök a meccs hajrájában. A csapatnak ugyanakkor a Nancy könnyen megálljt parancsolt, a franciák 3-0-ra győztek a háromnegyed órás kényszerszünettel félbeszakított meccsen.

A történelem tegnap megismételte önmagát, a Nancy ismét 3-0-ra győzött a Feyenoord ellen, ráadásul a marokkói Monsef Zerka újra betalált a vendégek kapujába. A rotterdamiak már nyomokban sem emlékeztetnek a 2002-ben Tomassonnal, Van Persievel, Van Hooijdonkkal, Kalouval UEFA-kupa győzelmet szerző együtteshez. A Feyenoord a 15. helyen áll a holland ligában, 1-1-4-es mérleggel, utolsó négy bajnokiján csupán egy pontot összekaparva.

A Saint-Étienne visszatért Európába

Egy másik francia csapat a nemzetközi porondra tért vissza, az AS Saint-Étienne Koppenhágában győzött 3-1-re. Négy Intertotó-kupa sörmeccset (2005) leszámítva az ASSE utoljára 1982-ben jutott ki az európai színtérre, akkor a Tatabánya kiütése (4-1, 0-0) után a prágai Bohemians elleni zöld-fehér derbit (0-0, 0-4) bukták el az UEFA-kupában.

Az egykori Casino nevű élelmiszerlánc dolgozói által alapított Saint-Étienne a hatvanas-hetvenes években nyolc (története során összesen tíz) bajnoki címet szerzett. A csapat 1976-ban a BEK-döntőig menetelt: Glasgowban a sípot Palotai Károly fújta, a mérkőzés egyetlen gólját Franz Roth lőtte, a trófeát pedig a Bayern nyerte, zsinórban harmadszor. Pedig a franciák olyan focistákkal érkeztek a fináléra, mint Jacques Santini vagy Dominique Rocheteau.

A koppenhágaik csütörtöki legyőzése jó ómen is lehet Gomisék számára: 1975 őszén az FB Köbenhavn ellen (2-0, 3-1) indul az ASSE nagy sorozata.

Inzaghi visszatért az trónra

Harmadik nagy visszatérőnk egy csatár, aki "lesen született" (Alex Ferguson), és aki egy BL-döntőben a hátával szerzett gólt (2007). Ő Filippo Inzaghi. Aki egy kisebb sérülést követően szombaton tért vissza a Milanba, a rá jellemző módon: a 79. percben beállt, a 90. percben gólt szerzett.

A Heerenveen ellen a kezdőben kapott helyet, és a 19. percben elterült a tizenhatoson belül - a labda a fejéről pattant a kapuba. Ez az ember vonzza a gólt, tapsikoltunk a gyönyörűségtől, vannak még csodák. A gyönyörűségen az sem változtat, hogy a visszajátszásból kiderült, a labda Calvin Jong-a-Pin lábát érintette utoljára. De Inzaghi ott volt, mint ahogy ott volt a hajrában is, amikor Gattuso gólpassza után belőtte a Milan harmadik gólját (Gattuso az assziszt mellett szerzett egy gólt is).

Inzaghi (aki 25 válogatottbeli góljával minden idők ötödik legeredményesebb csatára a Squadra Azzurránál, holtversenyben Altobellivel és Baloncierivel) ismét az élre állt az UEFA-gólok számát tekintve. Az európai kupák története során senki sem lőtt több gólt nála, 64 találatával átvette a vezetést Raúltól. Nem vitás: a futballtörténelem egyik legügyetlenebb topcsatárát tisztelhetjük benne, az olasz futball kajla Dzurják Csöpijét. Egy elpusztíthatatlan centert.


Topcsatárok az európai kupaporondon

(összeg gól, név, nemzetiség, meccsek száma)
64 Filippo Inzaghi (olasz, 107)
63 Raúl (spanyol, 126)
62 Gerd Müller (német, 71)
61 Andrij Sevcsenko (ukrán, 116)
59 Ruud van Nistelrooy (holland, 83)
56 Eusébio (portugál, 75)
54 Thierry Henry (francia, 124)
50 Alfredo Di Stéfano (spanyol, 60)
48 Alessandro Del Piero (olasz, 110)
47 Carlos Santillana (spanyol, 87)
47 Henrik Larsson (svéd, 90)
45 Jupp Heynckes (német, 55)


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább