Gól a félpályán túlról

Gól a félpályán túlról

, kl

Boldog születésnapot

Gary Lineker, Ryan Giggs, Fabio Grosso, és a híres-nevezetes 6-3 góljaiban gyönyörködhet ma délután.Pályafutása során nemhogy piros, de még sárga lapot sem kapott. A Manchester United helyett a Tottenham Hotspurt választotta, és már a nyolcvanas években elneveztek róla videójátékokat. Gary Lineker éppen ma ünnepli 48. születésnapját.

Gentleman a pályán (Gary Lineker)


Az ausztrálok ellen ő hozta össze a tizenegyest, a németek elleni elődöntőben a 119. percben lőtt győztes gólt, majd ő lőtte az olaszok utolsó tizenegyesét a franciák elleni döntőben, amivel világbajnok lett a Squadra Azzurra. Sem előtte, sem utána nem alkotott maradandót. Fabio Grosso jókor volt jó helyen. Vajon pénteken hol ünnepelte 31. születésnapját?

Grosso (és Del Piero) gólja a németek ellen


Az UNICEF-aktivistájaként támogatja azt a szervezetet, amelyik a taposóaknákra lépett gyerekeket kezeli. A Manchester Unitedben ő lépett pályára a legtöbbször (eddig 772-szer), ráadásul a klub történetének leggyorsabb gólját is ő szerezte (15 másodperc alatt a Southampton ellen, 1995-ben). Ryan Giggs 35 éves múlt tegnap.

Ryan Giggs


Biztosan tudják, hogy Xabi Alonso egyszer a saját térfeléről szerzett gólt a Newcastle ellen. És azt tudták, hogy ezzel egy angol fogadó 20 ezer fontot (kb. 6.25 millió forintot) nyert? A Liverpool spanyol középpályása 27 éves múlt kedden.

Xabi Alonso gólja a Newcastle ellen


A magyar labdarúgás napja, az "évszázad mérkőzése", az örökké emlékezetes esemény, az angol válogatott történetének első hazai veresége. A sor folytatható. 55 éve, 1953. november 25-én nyertünk a Wembley-ben 6-3-ra.


Az "évszázad mérkőzésének" góljaiHeti filmünket Antal Nimród 35. születésnapja alkalmából ajánljuk. A magyar filmrendező a Kontroll című filmjével elnyerte a Cannes-i filmfesztivál "Legjobb ifjú tehetségének" járó díját.

Kontroll


A hét eseményei
- Megjelenik Charles Darwin "A fajok eredete" c. könyve (1859. november 24.)
- Széchényi Ferenc megalapítja Széchényi Könyvtárat (1802. november 25.)
- "Magyar-Angol 6:3". Az évszázad mérkőzése (1953. november 25.)
- II. Orbán pápa meghirdeti az első keresztes hadjáratot (1095. november 27.)
- A Nyugati pályaudvar és a Király utca között megnyílik Budapesten az első villamos (1887. november 28.)
- Megalakul az FC Barcelona (1899. november 29.)
- Budapesten átadják az első gyalogos aluljárót az Astoriánál (1963. november 30.)


A hét szülöttei
- Bülent Kormaz, török futballista (1968. november 24.)
- Xabi Alonso, spanyol futballista (1981. november 25.)
- Sándor Károly, magyar futballista (1928. november 26.)
- Jimi Hendrix, amerikai zenész (1940. november 27.)
- Bozsik József, magyar futballista (1925. november 28.)
- Alessandro Altobelli. olasz futballista (1955. november 28.)
- Fabio Grosso, olasz futballista (1977. november 28.)
- Ryan Giggs, wales-i futballista (1973. november 29.)
- Sir Winston Churchill, angol politikus (1874. november 30.)
- Antal Nimród, magyar filmrendező (1973. november 30.)
- Gary Lineker, angol futballista (1960. november 30.)


(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább