'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.



Stílusosan búcsúzott, a negyedik ligás Bournemouth-Chester (1-0) mérkőzés 88. percében ő lőtte a hazaiak győztes gólját.

Emlékeznek az 1996-os Európa-bajnokság legjobb meccsére? Az angolok ízekre szedték Hollandiát (4-1), sokak szerint az angol válogatott történetében az volt az egyik legnagyszerűbb mérkőzés. És emlékeznek a nevekre is? Gascoigne, McManaman, Shearer, Sheringham, a középpálya jobb oldalán pedig Darren Anderton.

A válogatottban összesen 30 mérkőzést játszott. Kevés? Akik szerint igen, azok ne feledjék: ebből a 30-ból 28-szor kezdőként lépett pályára. Először Terry Venables edzősködése alatt. Az 1998-as világbajnokságon gólt lőtt Kolumbia ellen (éles szögből a léc alá), az 1996-os Eb elődöntőjében pedig a németek elleni tizenegyespárbaj során ő lőtte volna a következő angol büntetőt - ha Southgate nem hagyja ki előtte...

Southgate kihagyta, mint ahogy Andertont is ki-kihagyták a válogatottból az évek során. Érdekesség: utolsó öt válogatottságát öt különböző szövetségi kapitány alatt könyvelhette el.

ANDERTON UTOLSÓ ÖT VÁLOGATOTTSÁGA
időpont - ellenfél - szövetségi kapitány
1998.11.18. Csehország Glenn Hoddle
1999.02.10. Franciaország Howard Wilkinson
2000.09.02. Franciaország Kevin Keegan
2000.11.15. Olaszország Peter Taylor
2001.11.10. Svédország Sven-Göran Eriksson

Gyerekkorában kedvenc csapata a Southampton volt, de a Szentek sosem kínáltak neki szerződést. Anderton a Portsmouth-ban tűnt föl, neve mégis a Tottenhammel fonódott egybe: 12 éven át, 1992-től 2004-ig szolgálta a Spurst, közel 400 mérkőzésen. Hívták élklubok, de 1995-ben nemet mondott még a Manchester United ajánlatára is, pedig a Vörös Ördögök hétmillió fontot kínáltak érte. "Talán el kellett volna fogadnom azt az ajánlatot" - kommentálta döntését utóbb. Anderton maradt a White Hart Lane-en, ezért a fiatal Beckham lett a jobb oldali középpályás a Manchesterben.

Szorgalmas, alázatos középpályás, remek lövőtechnikával - ő volt Anderton. Soha nem nyert semmilyen jelentős trófeát, ha leszámítjuk az 1999-es Ligakupát (Tottenham-Leicester 1-0). Angliában a Mr. Betegség becenevet ragasztották rá, bár szezononként 35 mérkőzése jön ki átlagban. Beceneve inkább arra utal, hogy mindig a legrosszabbkor tudott megsérülni, a fontos meccsek vagy a válogatott tornák előtt.
Kicsit fájlalta azt, ahogy a Tottenham megvált tőle 2004-ben, amikor éppen Achilles-ín sérülése volt. Játszott még a Birmingham Cityben, a Wolverhamptonban majd - utoljára - a Bournemouth-ban.

"Nem a futballból van elegem, mert meccs közben még mindig nagyon jól érzem magam és élvezem a játékot, hanem az edzésekre untam rá. Húsz éve ezt csinálom, minden egyes nap. Ebből lett elegem" - magyarázta visszavonulása okát. A szombati, Chester City elleni bajnoki volt pályafutása 596. mérkőzése - s egyben az utolsó. A búcsúnak megadta a módját: csereként állt be, hogy aztán a 88. percben a rá jellemző kapáslövéssel megszerezze a győztes gólt.

NÉVJEGYKÁRTYA
Név: Darren Robert Anderton
Születési dátum: 1972. március 3.
Születési hely: Southampton
Poszt: középpályás


Klubjai:
1990-1992 Portsmouth
1992-2004 Tottenham
2004-2005 Birmingham City
2005-2006 Wolverhampton
2006-2008 Bournemouth


Válogatottság: 30/7


(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább

Aki harmincról lőtte a gólokat

, anfield

Aki harmincról lőtte a gólokat

Számunkra ő volt A FUTBALLISTA. Nem voltak sztárallűrjei, a meccsek után szégyenlősen mosolygott, elutasította az AC Milan és a Chelsea ajánlatát, s közben harminc méterről rúgta a gólokat a Southampton mezében - hűségesen, alázattal, 16 hosszú szezonon át.

Tovább