Sztálin bizalmasától az UEFA-kupáig

Sztálin bizalmasától az UEFA-kupáig

, kl

A hét futballvárosa

Harkov

Új sorozat indul a focitippen: a hét futballvárosa címmel. Elsőként Harkovot mutatjuk be annak apropóján, hogy a helyi Metaliszt első helyen jutott tovább az UEFA-kupa csoportköréből.



A város története

A mai város alapítói lengyelek elől menekülő ukrán földművesek voltak, valamikor az 1600-as években. Az orosz cártól kértek engedélyt városalapításra, így Harkov sokáig Oroszországhoz tartozott. A Szovjetunió megalakulása után 1934-ig volt az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosa. Harkovot érintette az ukrajnai éhínség a harmincas évek elején (tízezrek haltak éhen). A második világháború alatt többször is "gazdát cserélt" a város, a harcokban az épületek 70%-a pusztult el. A szovjet hadsereg híres T-34-es tankjait Harkovban gyártották.

Európa harmadik legnagyobb tere

A városnak 35 km hosszú metróhálózata van, három vonalon. A Szabadság tér felét a sztálini időszak alatt parkosították, hogy ne legyen nagyobb a moszkvai Vörös térnél, mára azonban nagyrészt eredeti állapotában látható Európa harmadik legnagyobb tere. Idén szeptemberben fellépett itt a Queen (Freddie Mercury helyén Paul Rodgers-szel), a koncertet 350 ezren látták a helyszínen. A városban 13 egyetem és megannyi felsőoktatási intézmény található, melyekben 150 ezer hallgató tanul. 2001-es népszámlálási adatok szerint a város lakosságának 70%-a ukrán, 25%-a orosz.

A Sevcsenko név Ukrajnában jól cseng, de Harkovban nem Andrijról, hanem Tarasz Hrihorovics Sevcsenkóról nevezetek el tereket és parkokat. A 19. században élt költő a jelenlegi 100 hrivnyáson is megtalálható.


Harkovi képgaléria (forrás: flickr.com)

Metaliszt Harkov

A városban több futballklub is működik, közülük a legerősebb a Metaliszt Harkov. A sárga-kékek jelenleg a második helyen állnak a Visa Ligában, hat pontra a listavezető Dinamo Kijev mögött, pedig augusztusban a Metaliszt még győzött Kijevben. Az UEFA-kupában eddig kiválóan menetel Miron Markevics csapata. Az első fordulóban a Besiktast ütötték ki (0-1, 4-1), a csoportkört pedig veretlenül, kapott gól nélkül zárták, pedig a Galatasaray, Hertha BSC, Olimpiakosz, Benfica kvartettben nem sok esélyt adtak volna az ukránoknak. A legjobb 32 között újabb kemény falat vár a Metalisztra: a Sampdoria.

Miron Markevics, a Metalisz Harkov 57 éves edzője 2005 óta irányítja a csapat edzéseit, azóta egy ötödik hely és két bronzérem került a tarsolyába. Edzőként a nyolcadik csapatánál dolgozik, ezt megelőzően trenírozta - többek között - a Torpedo Luck, a Krivbász Krivoj Rog és a Podillja Hmelnyickij gárdáit is. Játékos-pályafutása tíz évig sem tartott, de egy évet lehúzott az 1937-ben alapított Szpartak Ordzsonikidzében (ma Alanyija Vlagykivkaz) is.

Grigorij Konsztantyinovics Ordzsonikidze (1886-1937)
Sztálin egyik legközelebbi bizalmasa volt a grúz származású politikus. A nagy tisztogatásokat azonban ő sem kerülhette el, Sztálin öngyilkosságba kergette, cserébe családját békén hagyta, valamint hősnek kijáró tisztelettel temette el. Halála után gyárakat, cirkálókat, városokat, és futballcsapatot is elneveztek róla...


A többi harkovi csapat

Az FC Harkov jelenleg utolsó helyen szerénykedik a Visa Ligában - nyeretlenül. A fiatal futballklub (alapítva: 1998) idáig mindhárom elsőligás idényében borotvaélen táncolt, gyaníthatóan most nem kerüli el a kiesést a másodosztályba, ahol jelenleg is találunk egy csapatot a városból: a Heliosz Harkovot. A klubot 2002-ben alapította Olekszandr Hellstein, jelenleg a kiesés elkerüléséért küzdenek ők is. Négy évvel korábbi múltra tekinthet vissza az Arzenal Harkov csapata, a klub a harmadosztályban szerepel.

Harkov
A város alapítása: 1654
Jelenlegi polgármester: Mihajlo Gyobkin
Lakosság: 1 461 000 fő
Területe: 310 négyzetkilométer
Tengerszint feletti magasság: 152 méter


Híres harkoviak
Lev Davidovics Landau - Nobel-díjas fizikus (1962)
Irina Pressz - kétszeres olimpiai aranyérmes atlétanő, aki lehetséges, hogy férfi volt
Makszim Kalinyicsenko - ukrán labdarúgó
Mihail Iljics Koskin - a szovjet T-34-es tank főkonstruktőre
Nyikolaj Alekszandrovics Tyihonov - a Szovjetunió miniszterelnöke (1980-1985)


(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább