Casillas és a matuzsálemek

Casillas és a matuzsálemek

, focitipp

Az év kapusai

2008-ban a spanyol kapusfenomén volt a legjobb, ez nem vitás. De kik követik Casillast a sorban? A focitipp toplistája.



2008 legjei a focitipp szerint >>>


1. Iker Casillas (Real Madrid)

Hogy szülővárosában utcát neveztek el róla? Ez még semmit nem jelent. Hogy Európa-bajnokságot nyert? Ez sem a világ teteje. A spanyol bajnoki cím? Érdemei voltak benne, de ettől sem esnénk hasra. Hát akkor miért ő az első a kapusok között? A válasz egyszerű: mert ő a legjobb.

2. Brad Friedel (Aston Villa)
Harminchét évesen nálunk ő a második, s ha így folytatja, ötven évesen a csúcsról vonul majd vissza. A tréfát félretéve: ahogy múlnak az évek, úgy lesz egyre megbízhatóbb kapus. Ha már a védelem verve van, még mindig ott az amerikai Friedel - így működik ez a Villánál. November vége óta ráadásul ő a Premier League rekordere: zsinórban 167 bajnoki mérkőzésen állt a kapuban.

3. Júlio César (Internazionale)
Emlékeznek Marcos Roberto Silveira Reisre? Ha nem, segítünk: 2002-ben ő védte a világbajnok brazil válogatott kapuját (cseréi: Dida, Ceni). Vagy emlékeznek még Taffarelre, 1994 világbajnokára? Ha igen, gyorsan felejtsék el őt is, Julio Cesar más kaliber. Az Inter kapusa tavasszal csapata legjobbja volt, Mancini bajnoki mesterhármasában nagy szerepe volt az utóbbi évtizedek brazil kapuskirályának.

4. Sébastien Frey (Fiorentina)
Frey felemás évet zárt. Tavasszal UEFA-kupa elődöntő és negyedik hely a bajnokságban, ősszel kínos pillanatok a Bajnokok Ligájában - ez volt a Fiorentina-akta. A "francia kapcsolat" sztorija rövidebb: Frey júniusban padozott az Európa-bajnokságon, augusztusban pedig végleg fityiszt mutatott Domenech-nek. Ami hosszabb, az Frey bravúrjainak a listája: tavasszal, nyáron, ősszel és télen, egyszóval mindig.

5. Edwin van der Sar (ManUtd)
Nem Friedel az egyetlen matuzsálem a Premier League-ben: a 38 éves Van der Sar is helyet követelt magának listánkon. Bajnok és BL-győztes lett a Manchesterrel, s bár az Európa-bajnokság után már elköszönt az Oranjétól, ősszel még visszakönyörögték őt a hollandok a válogatottba. A 197 centi magas kapusnak jó éve volt, amit az is bizonyít, hogy a ManUtd szerződést hosszabbított vele - 2010-ig.

Akik kimaradtak
Kihagytunk valakit? Lássuk csak: David James? Na ne, Jamesből már elég volt. Tiszteljük azért, amit százhét évesen a Portsmouth-ban művel, de ennyi. Igor Akinfejev? Az orosz Premjer Ligában tényleg ő a legjobb, de a futballhorizont nem Szentpétervártól Vlagyivosztokig terjed. Petr Cech? Jó, ez csak egy vicc volt (Nihat Kahveci-féle humor).

2007: 1. Buffon, 2. Reina, 3. Van der Sar, 4. Moyá, 5. Frey
2006: 1. Buffon, 2. Cech, 3. Lehmann, 4. Ricardo, 5. Given
2005: 1. Cech, 2. Reina, 3. Buffon, 4. Coupet, 5. Cobej (Artmedia)

(focitipp)

*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább