Andalúz indián lett a legmenőbb bekk

Andalúz indián lett a legmenőbb bekk

, focitipp

Az év hátvédei

Ínséges időket élünk, intelligens bekket alig találtunk. Sergio Ramos győzött, de egy intőt neki is kiosztottunk. A focitipp toplistája.



2008 legjei a focitipp szerint >>>

1. Sergio Ramos (Real Madrid)

Az indiánképű bajnoki címet szerzett a Real Madriddal, Európa-bajnoki győzelmet a spanyol válogatottal, emellett övé lett a legjobb andalúz futballistának járó Antonio Puerta-díj is. Az Európai Sportmagazinok Szövetsége beválasztotta az idény csapatába, s a profi futballisták szerint is ő volt 2008 legmenőbb jobbhátvédje. Vagy középhátvédje? Balhátvédje? Ramos nagy előnye, hogy a védelem minden posztján bevethető, ráadásul rendkívül gólerős. A sok sárga lapért viszont intő jár.

2. Rio Ferdinand (ManUtd)
Volt, hogy annyit tévézett asztalra tett lábbal, míg be nem durrantak a térdízületei. Volt olyan is, hogy "elfelejtett" doppingtesztre menni, amiért elmeszelték. Viszont a pályán nyújtott teljesítményét csak dicsérni lehet, kemény, lelkes, és nem ismer pardont - csatár a talpán, aki élve túljut rajta.

3. Maicon (Internazionale)
A Inter izomkolosszusa tavaly az első helyen végzett, idén pedig udvariasan maga elé engedte a Ramos-Ferdinand kettőst. Különdíjunk a Maicon-papáé, aki kedvenc színészéről, Michael Douglasről szerette volna elnevezni a fiát, de az anyakönyvvezető Michael helyett Maicont értett.

4. Martin Skrtel (Liverpool)
Amíg a Manchester City elleni bajnokin fel nem üvöltött a fájdalomtól (térdszalagszakadás), addig ő volt a legbiztosabb pont a Liverpool védelmében. A szlovák középhátvéd játékából hiányoznak a látványos és finom megoldások, viszont minden munkát precízen elvégez: semlegesít, radíroz, eltünteti a pályáról az ellenfelet - 100 %-os hatékonysággal.

5. Carlos Cuellar (Aston Villa)
Szidtuk a Rangerst tavasszal, hogy totális védekezésre épülő antifocival képes eljutni az UEFA-kupa döntőjéig. Az érme másik oldala: a Rangersnek olyan védelme volt tavasszal, amelyen alig lehetett fogást találni. S ha egy nevet kellene kiemelnünk ebből a védelemből, akkor Carlos Cuellar mellett döntenénk: Skóciában a játékosok és az újságírók is spanyol bekket választották a 2007/08-as szezon legjobbjává - le is szerződtette őt az Aston Villa.

Akik kimaradtak
Dani Alvésnek jót tett a váltás, pazar őszi szezonon van túl, de ez még kevés a toplistás helyhez. Nemanja Vidics? A ManU-fanok nyilván rá esküsznek, kemény is, mint a beton, de a futballhoz ész is kell - kezeket a szívre, Vidicset hányszor forgatta már meg egy-egy fineszes csatár? (Sokszor). Ínséges időket élünk, intelligens bekket alig találunk. Jobb híján visszasírjuk Maldinit is, a milánói nyugdíjasotthon lakóját.

2007: 1. Maicon, 2. S. Ramos, 3. D. Alves, 4. K. Touré, 5. Eboué
2006: 1. Cannavaro, 2. Puyol, 3. R. Ferdinand, 4. Gallas, 5. Abidal
2005: 1. Terry, 2. Carragher, 3. Cannavaro, 4. Puyol, 5. Lúcio

(focitipp)

*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább