Iniesta, az alulértékelt zseni

Iniesta, az alulértékelt zseni

, focitipp

Az év középpályásai

Gerrard, Xavi, Fabregas - csak úgy röpködnek a nagy nevek, ha az idény legjobb fedezeteire gondolunk. Az első helyet nálunk mégis Iniesta érdemli. A focitipp toplistája.



2008 legjei a focitipp szerint >>>

1. Andrés Iniesta (Barcelona)

Nem szokásunk Zorróként igazságot osztani, de "Iniesta ügyében" kénytelenek vagyunk közbelépni. Nem őt választották az Eb legjobbjává? Pancser ítészek. A France Footballnak sem tudjuk megbocsátani, hogy Iniesta nem szerepelt az Aranylabda-jelöltek harmincas listáján. Ez skandallum, véltük. Nálunk ő az első, napjaink leginkább alulértékelt zsenije, az "észrevétlen művész", a csodálatos passzok mestere, a csendes nambervan.

2. Steven Gerrard (Liverpool)
A Liverpool nem nyert semmit idén, de volt egy majdnem tökéletes Gerrardja - kell ennél több? Nem nagyon, mert "futballista sok van, de Gerrard csak egy van" - írtuk a Liverpool saját nevelésű csapatkapitányáról, miután októberben belőtte századik gólját. Véleményünk azóta sem változott. Hogy mi lesz a Liverpoollal, ha Gerrardnak vége? Szörnyű vízió, de ne szaladjunk ennyire előre, Gerrard ugyanis még ott van a pályán.

3. Jurij Zsirkov (CSZKA Moszkva)
2006 decemberében maradonás szólógólt rúgott egy Hamburg-CSZKA BL-meccsen, két évvel később pedig már az orosz liga legjobbja lett, s felkerült az Aranylabdára érdemesek listájára is - igaz, egyetlen szavazatot sem kapott. A focitipp viszont Zsirkovra szavaz.

4. Franck Ribéry (Bayern München)
A sebhelyes arcú francia a felesége kedvéért tért át az iszlám hitre, miatta pedig egyre többen kezdenek szurkolni a Bayern Münchennek. Megértjük őket, Ribéry egyike az utolsó csibészeknek a futballpályán, nem véletlenül játszhatta el a Rózsaszín Párduc szerepét egy reklámfilmben. S akinek még kellenek érvek Ribéry mellett: a szélvészgyors szlalomok mesterét 2008-ben Franciaországban és Németországban is megválasztották a legjobb futballistának.

5. Xavi Hernández (Barcelona)
Marcos Sennát és Wesley Sneijdert sem felejtettük el, de Xavit eléjük helyezzük: ő az a középpályás (a par excellence védekező középpályás), aki mindig jókor van a jó helyen.

Akik kimaradtak
Cristiano Ronaldót a csatárokhoz soroltuk, Fabregast a kiszámíthatatlanokhoz, Kakát a ministránsokhoz, Pirlót pedig a lejárt szavatosságú(nak tűnő) játékosokhoz. Lampard? Két éve még talán. Ballack? Ő már két éve sem.

2007: 1. Kaká, 2. Cr. Ronaldo, 3. Fabregas, 4. Pirlo, 5. Gerrard
2006: 1. Ronaldinho, 2. Kaká, 3. Juninho, 4. Vieira, 5. Pirlo
2005: 1. Ronaldinho, 2. Gerrard, 3. Lampard, 4. Pirlo, 5. Juninho

(focitipp)

*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább