A német futballprofesszortól a török autónepperig

A német futballprofesszortól a török autónepperig

, focitipp

Az év edzői

Lehet-e más az év edzője, mint aki a harmadosztályú Hoffenheimből Bundesliga-bajnokesélyes csapatot teremtett? Nem lehet. A focitipp toplistája.



2008 legjei a focitipp szerint >>>

1. Ralf Rangnick (TSG Hoffenheim)

2006-ban került a TSG Hoffenheimhez, amely akkor a harmadosztály újonca volt. 2008-ban ugyanaz a TSG Hoffenheim nyerte a Bundesliga őszi szezonját, azaz Ragnick csapata körülbelül 66 helyet lépett előre két és fél év alatt. Ilyen mértékű fejlődéshez nem elég a Mastercard, kell hozzá egy olyan felvilágosult géniusz, mint Ralf Rangnick, a "futballprofesszor".

2. Sir Alex Ferguson (Manchester Utd)
A világ mulandó, Fergie örök. 1986 óta ül a ManUtd kispadján, s hogy nem "égett ki", azt 2008-as mérlege is bizonyítja: bajnoki cím Angliában (a tizedik), elsőség a BL-ben (a második). Minden idők egyik legnagyobb trénere, ez nem vitás. És esze ágában sincs visszavonulni - szerencsére.

3. Guus Hiddink (orosz válogatott)
A 2002-es világbajnokságon csodát tett a dél-koreai válogatottal, ez az egyik verzió. A másik szerint a FIFA tett csodát a koreaiakkal. Így vagy úgy, Hiddinknek még szobrot is állítottak a vb-elődöntő után. A személyi kultusz feltételei Oroszországban is adottak, a Szbornajával kijutott az Eb-re (Anglia kárára), s ott bronzérmet szerzett. Nálunk is harmadik.

4. Temur Kecbaja (Anorthoszisz Famaguszta)
Ismerik a nyelvtörőt? Öt török öt görögöt dögönyöz örökös örömök közt. A mondat futballverziója: bréking nyúz, egy grúz egy görögöt nyúz. Temur és csapata (a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta) csodákat művelt, az outsider előbb a bécsi Rapid, majd a görög Olimpiakosz testén keresztül kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába.

5. Fatih Terim (török válogatott)
Hogy mi a futball lényege? A tehetség? Az ösztön? A munka? Ugyan. "Az nyer, aki jobban akarja a győzelmet" - mondaná erre Terim, egy Mercedes-slusszkulcsot pörgetve az ujján. Végül is igaza van. Aki nem hiszi, nézze meg a törökök különszámát az Európa-bajnokság cseh-török és horvát-török meccseinek hajrájában.

Akik kimaradtak

Szimpátiánk - nem titkoljuk - Arséne Wengeré, de ősszel valahogy túl zilált volt az Arsenal. Citromdíjra is vannak esélyeseink: az osztrákokkal ragyogóan kezdő, majd csúfosabbnál csúfosabbakat bukó Karel Brückner, az Eb-arany után Isztambulban csődöt mondó Luis Aragonés, vagy a valenciai rémálomtól nehezen szabaduló Ronald Koeman.

2007: 1. Wenger, 2. Ramos, 3. Valverde, 4. Beenhakker, 5. Ancelotti
2006: 1. Lippi, 2. Klinsmann, 3. Mourinho, 4. Rijkaard, 5. Houllier

(focitipp)


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább