Akik 20 perc alatt fordítottak 1-5-ről

Akik 20 perc alatt fordítottak 1-5-ről

, kl

A hét futballvárosa

Porthmadog

Heti futballvárosunk Walesben található. Egy kis tengerparti településre látogatunk, Porthmadogba. Hogy miért? A piros-feketék tegnap húsz perc alatt fordítottak 1-5-ről.



William Madock, Madog Herceg, Porthmadog

A város alapításának több története ismert. Az egyik szerint William Madock alapította, aki földmérőként járt a területen, és a kiépítendő vasútvonalakon dolgozott. Ennek érdekében a tengerpart mentén egy hosszú gátat építtetett - a munkálatok 1811-re fejeződtek be. A "Madog's Port" elnevezés 1838-ra datálódik, amikor az első vasutat megépítették. Egy legenda szerint azonban az elnevezés egy herceg (Madog ap Owain Gwynedd) nevéből származik, aki már 300 évvel Kolumbusz előtt járt Észak-Amerikában.

Porthmadogi képgaléria (forrás: flickr.com)

Cymraeg és Duffy

Porthmadog városában alig ötezer ember él, akik elsősorban a kereskedelemből, és a hajóépítésből élnek. Jelentős a vasúti forgalom is, bár a központi pályaudvar 1865 óta semmit sem változott. A városban mindenki beszéli a walesi (cymraeg) nyelvet, ami ritkaságszámba megy az országban. Tavasszal a városban forgatott videóklipet Anne Duffy, az ügyeletes walesi popsztár.

Duffy - Rockferry


Clwb Pel Droed Porthmadog

A város futballklubját 1884-ben alapították, ezzel egyike a legnagyobb múltú walesi csapatoknak. Walesben csak 1992 óta van profi bajnokság, azonban a legjobb walesi csapatok az angol alacsonyabb osztályokban játszanak (a Cardiff City jelenleg ötödik az angol másodosztályban). A Walesi Kupa az egyetlen sorozat, amely 1877 óta zajlik, de a Porthmadog mindössze a legjobb a nyolc közé jutott el. Hétszer, a 130 év alatt. Az önálló profi ligában a legjobb helyezésük a 9. volt, 1993-ban.

A walesi aranycipős
Mi a közös Cristiano Ronaldóban, Thierry Henry-ban, Francesco Tottiban és az ex-porthmadogi David Taylorban? Mindannyian voltak Európa legjobb góllövői. David Taylor az 1993/94-es idényben 43 gólt szerzett, így övé lett az Aranycipő. Érdekesség, hogy a következő évben az örmény Avetiszjan (39), utána pedig a grúz Endeladze (40) lett a díjazott. Emiatt 1996-tól különbséget tesznek az erősebb és gyengébb bajnokságokban szerzett gólok között.


Menjünk meccsre Walesben

A tegnapi Porthmadog-Connah's Quay Nomads találkozón a vendégek a 70. percben már 5-1-re vezettek, de egy percre rá Phil Doran megkapta második sárga lapját. A hazaiak feltámadtak, és a hátralévő húsz percben öt gólt rámoltak be a "nomádok" kapujába. Az utolsó két gólt Marc-Lloyd Williams szerezte.

Marc-Lloyd Williams
Februárban lesz 36 éves a walesi csatár, aki az elmúlt 16 évben 17-szer cserélt klubot. A 2001/02-es szezonban 47 gólt szerzett a Bangor Cityben, de ekkor már nem volt esélye megszerezni az Aranycipőt. Tegnap a 400. bajnoki meccsét játszotta, és megszerezte a 280. és 281. gólját. Ezzel a walesi bajnokság történetének legeredményesebb góllövője.


A walesi bajnokság Európa egyik leggólgazdagabb ligája. Az idei szezonban az eddigi 18 forduló alatt 3,4 a meccsenkénti gólátlag (Franciaországban 2,2). Szóval, ha Walesben járnak, menjenek meccsre, nem lesz telt ház. A Porthmadog feltámadását tegnap 213 fizető néző látta.


Wales, Premier League, 18. forduló
Porthmadog-Gap Connah's Quay Nomads 6-5 (1-3)
Y Treath, 213 néző
Gól: 21. Parry, 71. Roberts, 75. (11-es) Foster, 79. Rowley, 84. és 90. Williams, ill. 4. Loughlin, 18. és 58. C. Jones, 30. Peter Doran, 70. Cronshaw
Piros lap: 71. Phil Doran (Gap)


Porthmadog: Vickers, J. Jones (46. Rowley), Davies, E. Jones, Foster, Kehoe, Parry, Roberts, C. Jones, Williams, Orlik (41. Ogilvy)
Gap: Maxwell, Clarke, Phil Doran, B. Alston, A. Alston, C. Jones, Quinn, Forde, Loughlin, Peter Doran, Dickenson (63. Cronshaw)


(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább