John Terry pokoljárása

John Terry pokoljárása

, focitipp

Az év legnagyobb tizenegyes-bakijai

Roberto Baggio, David Beckham, Andrij Sevcsenko, David Trezeguet - csak néhány név a legnagyobbak közül, akiknek döntő pillanatban remegett meg a lábuk. 2008-ban egy újabb klasszis csatlakozott a vesztesek klubjába. A focitipp toplistája.



2008 legjei a focitipp szerint >>>

1. John Terry
(Manchester United-Chelsea)
Május 21-én a Chelsea hat lépésre állt története legnagyobb sikerétől. A moszkvai BL-döntőben John Terry dönthetett volna el mindent a Manchester United elleni tizenegyespárbaj során. Lubos Michel sípolt, a Kékek középhátvédje nekiindult, öt, négy, három, kettő, egy - az utolsó lépéssel azonban minden elveszett. Terry elcsúszott, a labda mellément, maradt a 4-4. Később Anelka is rontott, a kupa a Manchesteré lett, Terry pedig a heti 100 ezer fontos fizetése egy részét kénytelen volt pszichológusra költeni.

2. Adrian Mutu
(Románia-Olaszország)
"Mutu: az angyal és az ördög" - ezzel a címlappal jelent meg az Evenimentul Zilei nevű román napilap június 14-én. A román támadó az olaszok elleni csoportmeccsen előbb rúgott egy gólt, majd kihagyott egy büntetőt. Ha belövi, Olaszország két meccs után búcsúzott volna az Eb-től, Románia továbbjutási esélyei pedig alaposan megnőttek volna. Buffon azonban bravúrral védte Mutu lövését, aki így kénytelen volt 22 millió honfitársától elnézést kérni. S bár Hagi nyilvánosan megvédte a futballistát, a románok Mutu betlije miatt búcsúztak az Eb-től a csoportmeccsek után.

3. Cristiano Ronaldo
(Barcelona-Manchester United és Manchester United-Chelsea)
Ronaldo tavasszal két ízben is tizenegyest rontott. A Barcelona elleni BL-elődöntő odavágóján a 3. percben rúgott mellé egy büntetőt. A meccs 0-0-ra végződött, CR7 pedig hetykén nyilatkozott, "legközelebb is odaállok". Oda is állt és újra rontott: a BL döntő tizenegyespárbaja során Petr Cech védte a portugál lövését. Ronaldónak azonban mázlija volt: a ManU az Old Traffordon megverte a Barcát, Moszkvában pedig Terry és Anelka hibájának köszönhetően a Chelsea-t is.

4. Christian Vieri
(Fiorentina-Rangers)
Tavasszal a Rangers nézhetetlen és minősíthetetlen antifutballal turnézta végig Európát. A Panathinaikosz, a Werder és a Sporting után jött a Fiorentina, és a támadófoci hívei már előre dörzsölték a tenyerüket, "majd a Violák". A Violák azonban 210 percen keresztül tanácstalanul passzolgattak a skót élőfal előtt. A hajrában a veterán Vieri ziccert rontott, majd az ő elrontott büntetője is hozzájárult ahhoz, hogy a Rangers jusson az UEFA-kupa döntőjébe. Talán ez a sors büntetése volt azért, mert Vieri 2006 januárjában az Intertől a Milanhoz igazolt.

5. Edmundo
(Vasco Da Gama-Sport Recife)
Az Állatnak becézett brazil csatár május 29-én a Brazil Kupa elődöntőjének büntetőpárbajában rontott sorsdöntő tizenegyest, így a Sport Recife jutott a fináléba. "Már nehezen kezelem az ilyen helyzeteket, visszavonulok" - jelentette ki a meccs utáni sajtótájékoztatón a 37 éves Edmundo. A riói klub vezetői végül mégis rábírták a folytatásra, Edmundo pedig tovább rugdalta a gólokat a fekete-fehérek mezében. De nem rúgott eleget: a Vasco csak a 18. lett a bajnokságban, s ezzel kiesett.

(focitipp)

(A szöveg a zona.hu oldalon is megjelent)

*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább