Az 1002 gólos brazil zseni és a szívbeteg francia

Az 1002 gólos brazil zseni és a szívbeteg francia

, focitipp

Az év visszavonulói

Romário, Thuram, Sheringham, Cafu, Rui Costa - többek között őket nem láthatjuk 2009-ben a futballpályákon. Az év legjelentősebb visszavonulói.



1. Romário
2007. május 20-án a Sport Recife ellen bevágott egy tizenegyest, megszerezve ezredik gólját pályafutása során. 2008. február 5-én aztán bejelentette, hogy vége. A tőle megszokott, pikírt stílusban: "Befejeztem. Az időm lejárt. Minden nagyon klassz volt". Romário 42 évesen, 1002 gól után akasztotta szögre a futballcipőt. Villájának egyik szobája teli van trófeákkal, 1994 világbajnoka 27 különböző gólkirályi címmel büszkélkedhet. És a pályatársak elismerésével: Johan Cruyff és Roberto Baggio is a "büntetőterület zsenijének" nevezte.

2. Lilian Thuram
Dicstelenül búcsúzott a válogatottól - a nyári Európa-bajnokságon sokan megtáncoltatták a már 36 esztendős Ruddy Lilian Thuram-Ulient. De a java csak a bukás után jött: nyáron kiderült róla, hogy ugyanabban a szívbetegségben szenved, ami "elvitte" az egyik testvérét is. Így hiába készült a PSG-hez, futballistaként eljött számára a búcsú pillanata. Nyert világbajnokságot (1998) és Európa-bajnokságot (2000), emellett ő a franciák válogatottsági rekordere (142), valamint a szegények és színesbőrűek gyámolítója. Thuram személyében nemcsak egy nagyszerű sportember távozott a zöld gyepről.

3. Teddy Sheringham
Az 1996-os Európa-bajnokságon két gólt lőtt a hollandok ellen 4-1-re megnyert csoportmeccsen. Csereként beállva főszereplője volt az 1999-es BL-döntőnek, amelyet a kilencvenedik perc után fordított meg a Manchester United a Bayern München ellen. Több mint 700 angol bajnokin lépett pályára. A Tottenhamben együtt futballozott Jürgen Klinsmannal, aki később a legintelligensebb csatártársának nevezte őt. Teddy Sheringham azonban másra a legbüszkébb. Az 1988/89-es idényben a Millwall Sheringham és Cascarino góljaival menetelt az első osztályban - az újonc még márciusban is a dobogó környékén tanyázott. "Őrült idők voltak, a legjobb csapatokat is megvertük" - írta erről a szezonról önéletrajzi könyvében a csatár. Akinek immár több ideje maradt az írásra, nyáron a Colchester Unitedből vonult vissza, 42 évesen.

4. Cafu
Egy ruganyos futógép a jobbszélen, rágógumival a szájában, mosollyal az arcán - ő Cafu. Az egyetlen futballista, aki háromszor is pályára lépett világbajnoki döntőben (1994, 1998, 2002). 142-szer szerepelt a brazil válogatottban, ezzel is rekorder. Az "Expresszvonat" tizenegy éven keresztül zakatolt Olaszországban (Roma, Milan), majd május 16-án, 37 évesen intett búcsút a futballvilágnak. Utolsó milánói meccsén gólt szerzett az Udinese elleni bajnokin. 2009 áprilisában azonban néhány meccsre még visszatérhet, ha elfogadja az angol nyolcadik ligában villogó Garforth Town ajánlatát.

5. Manuel Rui Costa
A legenda szerint a Benfica-serdülő egyik edzésén Eusébio tíz perc után megmondta róla, hogy nagy futballista lesz. Rui Costa aztán tizenkét szezont töltött Olaszországban (Fiorentina, Milan). Főleg a firenzeieknél számított közönségkedvencnek, legnagyobb sikereit mégis a Milannal érte el, 2003-ban BL-címet szerzett a Rossoneróknál. Utoljára a Benficánál szerepelt, jelenleg a klub futballigazgatója. És a válogatott? "Ne is kérdezzék", legyint lemondóan. A kétszeres ifjúsági világbajnok válogatott (1989, 1991) ászai remek klubkarriert futottak be felnőttként is, de a portugál aranygenerációnak egy ezüstön kívül (2004, Eb) semmi sem jutott. Május 11-én, 36 évesen jelentette be visszavonulását.

(focitipp)

A cikk a zona.hu oldalon is megjelent.

*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább