A török meglepetés

A török meglepetés

, kl

A hét futballvárosa

Sivas

Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas, Trabzonspor - más csapat még sosem nyert bajnoki címet Törökországban. Talán majd a Sivasspor - amely hétvégén a Galatasarayt verte 2-0-ra, és amely vezeti a bajnokságot.



"Téglagyári megálló"

Sivas Anatólia egyik ipari központja. Található itt vasúti javítóműhely, vasércbánya, tégla- és cementgyár, de a szőnyegkészítők is megélhetéshez jutnak. A város Kis-Ázsia közepén fekszik, ezáltal fontos kereskedelmi központtá vált, több vasútvonal találkozási pontja, repülőtere Irak és Irán felé jelent összeköttetést.

Pompeius, Timur Lenk, Kemál Atatürk

Az első települést a hettiták hozták létre a területen a Kr.e. 15. század környékén. "Városalapítónak" mégis Pompeiust (Julius Caesar triumvirtársát) tekintik, aki a Megalopolisz nevet adta a mai Sivasnak, Kr. e. 64-ben. A város a később teret hódító kereszténység egyik központja volt, majd áldozatul esett az összes hódító népnek (szeldzsuk-törököknek, mongoloknak, Oszmán-törököknek), akik a környéken jártak.

Sivasban egyébként a kereszténység és a szekularizáció kéz a kézben járt egymással. Az első világháború után Sivasban tartották azt a kongresszust, amelyen Musztafa Kemál Atatürk és követői eldöntötték, hogy szultanátus helyett köztársaság lesz az új Törökország államformája.

Mongol dúlás

1400-ban Timur Lenk 180 000 katonával támadta a várost, melyet mindössze 4000-en védtek, Yildirim Bajezid vezetésével. Fia Emir Sulejman erősítésért ment, közben a mongolok katapulttal lőtték a falakat. Az ostrom 18 napig tartott, majd a védők - szabad elvonulás fejében - átadták a várost a mongoloknak, akik három napig fosztogattak és lerombolták az épületeket.


Salman, a Sátán

1993. július 2-án zavargások törtek ki a városban, mert az Alevi kulturális fesztiválon megjelent Salman Rushdie, a Sátáni versek írója. A regényírót a muszlimok egy része istenkáromlónak tartja. A tüntetők felgyújtottak egy szállodát, az esemény pedig 37 halálos áldozatot követelt. A tragédia a török kormány politikájában fordulópontot jelentett, és harcot hirdetett az iszlám szélsőségesek ellen.

Sivasi képgaléria (forrás: flickr.com) >>>

Ahmet Ayik és a gyógyvizek

A városban található meleg vizű források vonzzák a turistákat, az ebből származó bevétel képezi a város jövedelmének jelentős hányadát. A helyiek szerint a gyógyvizek majdnem minden betegséget képesek meggyógyítani. Talán ezeknek a fürdőknek is köszönheti a város szülötte, Ahmet Ayik, hogy a hatvanas években egyszeres olimpiai, illetve kétszeres Európa- és világbajnok szabadfogású birkózó vált belőle.

Aki a vízen járt
Szent Balázs Sivas püspöke volt a 4. században. A római helytartó, Agricola vízbefojtásos halált szabott ki a keresztény vezetőre. Balázs azonban megáldotta a tavat, besétált a közepére, majd felszólította bíráit, hogy a saját isteneikben való hitük alapján kövessék példáját. 65-en próbáltak utánamenni, de mind vízbe fúltak. Agricola ezután úgy döntött, hogy inkább lefejezteti a pimasz püspököt.


A másodosztályból a liga élére

Az első futballklubot 1932-ben alapították a városban, de a jelenlegi egyesület csak 1967-ben jött létre, mikor három helyi csapat fuzionált azzal a céllal, hogy sikerüljön profi klubbá válni. A Sivasspor alakulása évében a másodosztályba kapott besorolást, és története során csaknem mindig ebben a ligában szerepelt. A csapat 2005-ben győzött a másodosztályban, így kiharcolta az első osztályú szereplés jogát. A Sivassport első topligás évében a jelenleg Dunaszerdahelyen dolgozó Werner Lorant irányította. A német edző a nyolcadik helyra kormányozta a gárdát.

"Sivas-szívás" az Intertotó-kupában
A klub történetének legsikeresebb éve volt a tavalyi, amikor a Sivasspor a negyedik helyen végzett, ezáltal indulhatott az Intertotó-kupában is. A török klub a második körben csatlakozott a sorozatba, ahol a montenegrói Grabalj Radanovicit 3-2-es összesítéssel búcsúztatta, a harmadik fordulóban azonban a portugál Sporting Braga már túl nagy falatnak bizonyul (0-2, 0-3).


Sivasspor-gólok


Ismeretlenek a sztárok ellen

Törökországban három sztárcsapat van. A Besiktas, a Fenerbahce és a Galatasaray. Szombaton Michael Skibbe a De Sanctis, Volkan, Emre Asık, Hakan Balta, Ayhan, Mehmet Topal, Barıs Özbek, Ümit Karan, Arda, Milan Baros összeállítású csapatot küldte pályára a Sivasspor ellen. S hogyan állt fel a Sivasspor? Így: Petkovic, Abdurrahman, Sedat, Bilica, Murat, Musa, İbrahim, Onur, Muhammed Ali, Tum, Mehmet Yıldız. A vége mégis 2-0 lett Bilicáéknak, akik így továbbra is elsők a török bajnokságban. Drukkolunk, hogy a szezon végén is így legyen.

A Sivasspor játékoskerete

Sivas
Ország: Törökország
A város alapítása: Kr.e. 64
Lakosság: 296 400 (2007)
Tengerszint feletti magasság: 1285 méter
A város weboldala: www.sivas.bel.tr
A Sivasspor focitippes profilja >>>



(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább