Cagliari büszkeségei: Zola, Zaha Hadid, Winkler Róbert

Cagliari büszkeségei: Zola, Zaha Hadid, Winkler Róbert

, ui

A hét futballvárosa

Cagliari éghajlata enyhe, gyakran frissíti északnyugati szél, így ideális környezetet nyújt vitorlázáshoz, kiránduláshoz és szabadtéri sportokhoz. Utóbbiról az Inter és a Juventus is tudna mesélni.



A mór rombolástól Zaha Hadidig
Már a történelem előtti időkben is lakott volt a Szardínia déli részén, két mocsár és egy erdős hegyvidék között fekvő terület. A települést időszámításunk előtt a 7. században alapították a föníciaiak, a szardíniai kereskedelmi kolóniák újabb tagjaként.


Ország Olaszország
Régió Szardínia
Megye Cagliari (CA)
Polgármester Emilio Floris
Teljes népesség 157 780 fő, a hozzá tartozó településekkel (Elmas, Pirri, Selargius, Monserrato, Quartucciu, Quartu Sant'Elena) együtt mintegy 300 000
Népsűrűség 1881 fő/km2
Tengerszint feletti magasság 4 méter
Terület 85,45 km2
Testvérvárosai Pisa, Padova, Biella, Buenos Aires (Argentína), Nanyuki (Kenya)
Honlap comune.cagliari.it/portale


Ahogy az lenni szokott, a következő évezredben egymást érték a hódítók. A karthágóiak, a Római Köztársaság, a vandálok, a Bizánci Birodalom uralkodását követően a település hosszú ideig a mór fenyegetettség árnyékában élő Karalis nevű független állam fővárosa volt. A 11. században Pisa meghódította Karalist és újjáépítette Cagliarit. Három évszázad után rossz emlékű spanyol uralom következett, a 18. században pedig rövid osztrák hatalomgyakorlás.


1720-tól a savoyaiak uralkodtak, felvették a Szardínia királya címet, mely a sziget mellett Savoyát, Nizzát, Piemontot és Liguriát is magába foglalta. Próbálkoztak hódítással a franciák, de hiába, az olasz egység 1870-es kikiáltásáig nem változott a város státusza.


A város a világon egyedülálló, sziklába vájt amfiteátrummal büszkélkedhet, mely a mai napig otthont ad koncerteknek. A Szardíniai Régészeti Múzeum különlegessége a történelem előtti korokból származó gyűjtemény. A városban található az 1930-as évek fasiszta neoklasszicizmusának néhány vitatott épülete, mint az igazságügyi palota (Palazzo Giusticia) épülete.


A második világháborúban, 1943 februárjában heves bombatámadás érte a kikötővárost, sokan elmenekültek, de a háború végeztével a népesség és a város egyaránt növekedésnek indult. Az elmúlt években sokadvirágzásába kezdett Cagliari: új metróvonalak épülnek, megújul a Sant'Elia negyed, a modern művészetek múzeumát pedig a világhírű építész, Zaha Hadid tervezi. A város új csodája a stadion közelében épül, de hamarosan a Cagliari Calcio is új otthont kap a jelenlegi helyett.


Képgaléria Cagliariról >>

Fekete-kékből piros-kékbe, Serie C-ből a BEK-be

A Cagliari Football Clubot 1920-ban alapították, a klub eredetileg kék-fekete színekben pompázott. Két évvel az alapítás után már lelátókat kellett ácsolni a nagy érdeklődés miatt, 1926-tól pedig már a mai napig is használatban lévő piros-kék színekbe öltözött a klub.


Winkler Róbert és a magyaros születésnap
A Cagliarinak a hőskorszakban négy magyar edzője is volt, 1927-35-ig Winkler Róbert, Erbstein Ernő, Kuttik András, és Molnár Ferenc trenírozta a csapatot. A legszorosabban Winkler kapcsolódott a klubhoz, 1927-ben még játékosedzőként tevékenykedett, majd tízévente (az 1938/39-es és az 1948/49-es évadban) visszatért szakvezetőnek. És egy további párhuzam: a klub ugyanúgy augusztus 20-án ünnepli alapítását, mint Magyarország.


A profizmus hajnalán, 1928-ban a Szigetiek indultak az első nemzeti bajnokságban, 1951/52-ben az egyesített C liga első bajnokai lettek, majd a hatvanas évek második felére összeállt a klub aranycsapata. 1967-ben Luigi Riva gólkirály lett, a csapat kapta a legkevesebb gólt. Három évvel később aztán a Scudettót is megszerezték, csupán 11 gólt kapva, a legkevesebbet a nagyobb európai bajnokságok csapatai közül, Riva ismét gólkirály lett.


S hogy mire ment az olasz bajnok 1970-ben a BEK-ben? Az első körben búcsúztatta a St. Étienne-t (3-1 összesítésben), a nyolcaddöntőben aztán alulmaradt az Atlético Madriddal szemben (2-4).


Amerikai turné
1967 nyarán a United Soccer Association által életre hívott amerikai bajnokságban szerepelt a Cagliari. Ebben a ligában európai és dél-amerikai csapatok játszottak egyesült államokbeli és kanadai városokban, felvéve azok neveit. A szárdok Chicago Mustangs néven a nyugati divizió harmadik helyén végeztek, Roberto Boninsegna tíz találattal gólkirály lett.
American Soccer 1967


1976-ban aztán végleg széthullt a nagy csapat, tíz évi ingázás következett az A és a B osztály között, 1987-ben pedig a Serie C1-be soroltak vissza. Kis híján a C2-be is visszaestek, amikor érkezett egy bizonyos Claudio Ranieri, aki két év alatt újra az A ligába repítette az együttest. Az 1993/94-es szezonban a klub - már Carlo Mazzonéval a kispadon - elődöntőig jutott az UEFA-kupában.

1997 és 2003 között a kiesések, feljutások rituáléja zajlott, melynek a szardíniai születésű Gianfranco Zola edzősködése vetett véget. Zola 2005 nyarán távozott, de a Cagliari azóta is A ligás.

A Cagliari most
Idén rémálomszerűen kezdték a bajnokságot a szárdok, öt forduló után pont nélkül, egyetlen rúgott góllal a tabella utolsó helyén álltak. A hatodik fordulóban a Milan elleni 0-0 már biztatóbb volt, aztán következett az első győzelem, Torinóban.

Amilyen pocsék volt a kezdet, olyan pompás a folytatás. Lényegében a hét helyett a hónap futballvárosa cím dukálna a Cagliarinak, amely a januári meccsek alapján a Rómával holtversenyben vezei a Serie A-t.

Már az Intert is legyőzhették volna a San Siróban, ha Acquafresca eltatlálja az üres kaput a hajrában, így maradt az 1-1. Jött három győzelem sorban (Udinese, Lazio, Siena). Majd ezután következett az újabb torinói túra, ahol 41 év után újra bajnokin verték a Zebrákat.



Cagliari Calcio SpA
Becenevei Rossoblu, Isolani (Szigetiek)
Alapítva 1920. augusztus 20.
Stadion Sant'Elia, befogadóképesség: 23 486 fő
Elnök Massimo Cellino
Vezetőedző Massimiliano Allegri
Holnap cagliaricalcio.net

Sikerei
Olasz bajnok 1969/70
Bajnoki második 1968/69
UEFA-kupa elődöntős 1993–94
Az UEFA-kupában
1. forduló: Dinamo Bukarest 4-3
2. forduló: Trabzonspor 1-1, továbbjutás idegenben lőtt góllal
Nyolcaddöntő: KV Mechelen 5-1
Negyeddöntő: Juventus 3-1
Elődöntő: Internazionale 3-5


(ui)


***** 

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább