Ahol évezredek óta athénieket esznek

Ahol évezredek óta athénieket esznek

, ktn

A hét futballvárosa

Iraklion

A krétai labirintusban Minótaurusz, a felszínen pedig az örök nyár tombol. De azért fociznak is Iraklionban, az Ergotelisz története egyik legszebb hétvégéjén van túl.



Ergotelisz vs. OFI: bevándorlók vs. őshonosok

Hétvégén a görög bajnokságban elszenvedte második vereségét az Olimpiakosz. A címvédő bombameglepetésre az Ergotelisztől kapott ki 1-0-ra. A Kanáriknak becézett klub alighanem története legjobb idényét futja, az Ergotelisz ősszel a másik athéni nagyágyú, a Panathinaikosz otthonában győzött 3-2-re.

Hol van hát ez az Ergotelisz? - tehetnénk fel a kérdést. A válasz: sehol. Ergotelisz egy legendás görög olimpiai bajnok, akiről egy krétai futballcsapatot neveztek el. Az 1929-ben alapított Ergotelisz Iraklion elsősorban a törökországi Anatóliából érkezett görög bevándorlóknak adott otthont. A futballcsapat sikerszériája tömören összefoglalható: a 2003-ban az élvonalba feljutott csapat négy évvel később a 9. helyig tornázta fel magát a tabellán. Az Ergotelisz számára eddig ez volt a csúcs.

Meleg van, eső nincs

Iraklion Európa egyik legmelegebb városa. Az átlaghőmérséklet még decemberben is 14 celsius fok, a júliusi-augusztusi csapadékmennyiség átlaga pedig 0, azaz nulla milliméter.


A klub a hatvanas évekig Kréta első számú csapatának számított, ám a görögországi junta színrelépése (1967) után a sportminiszter azonnal törvénybe foglalta, hogy az Ergotelisznek a legjobb játékosait ingyen át kell adnia a városi rivális OFI Krétának. Az indoklás szerint elfogadhatatlan, hogy Kréta fővárosában az első számú futballklub a bevándorlókból álló Ergotelisz legyen, és nem az "őshonos", 1925-ben alapított OFI. A krétai ellentétek egyébként már a kezdetektől tartanak: az első, 1929-ben rendezett Ergotelisz-OFI meccs 35 perc után véget ért, miután a két csapat játékosai közt tömegverekedés tört ki.

A magyar szál Krétán

Jelenleg mindkét krétai csapatban játszik egy magyar futballista. Az Ergotelisz kapusa Posza Zsolt. Az egyszeres válogatott kapus szerződése 2011-ig érvényes a krétai csapatnál. Orosz Péter kevésbé élvezi a napsütést: az egykor még a magyar válogatottban is helyet kapó csatár nyáron igazolt az OFI-hoz, ahol megkapta a 10-mezt, de csak egy kupameccsen játszott (a második ligás Aszterasz Agrotikosz ellen). S még egy magyar futballemlék Krétáról: 2007 nyarán a magyar válogatott 2-0-ra kikapott Görögországtól Eb-selejtezőn. Gyötrelmes játékkal, amely kapcsán Várhidi Péter később így mentegetőzött: "voltak passzaink".

Iraklioni képgaléria (forrás: flickr.com) >>>

"Már a rómaiak idejében"

Így szoktuk kezdeni a hét futballvárosát bemutató cikkeinket. "Már a görögök idejében" - kezdhetnénk most, de ez sem lenne igaz. Kréta ugyanis az egyik legfejlettebb, a görögökét megelőző civilizáció, a minószi kultúra bölcsője volt. A titokzatos civilizáció i.e. 2000 körül élte aranykorát, és a korabeli keleti birodalmakkal ellentétben a fejlett kézműiparral és kultúrával rendelkező krétai társadalmat nők irányították. Érdekes párhuzam, hogy akárcsak az Ergotelisz futballcsapatát, úgy a minószi kultúrát is a mai Törökország területén lévő Anatóliából érkezett bevándorlók tették ismertté.

A Iraklion közelében található a valamikor i.e. 2000 és 1400 között megépített knósszoszi palota. A legenda szerint ide zárták be Minótauruszt, a félig ember, félig bika lényt, aki elé táplálékul minden évben 10-10 athéni ifjat és leányt vetettek. A szörnnyel végül Thészeusz végzett Ariadné kardjával, majd Ariadné fonalának segítségével a labirintusból is kijutott. A palota romjait 1900-ban tárták fel, az öt-hatszintes épületegyüttesnek körülbelül 1500 helyisége lehetett.

A mai Irakliont a szaracénok alapították 824-ben, majd bizánci és velencei uralom következett. A várost a középkorban negyven méter vastag falak vették körül, nem véletlen, hogy az oszmánok 22 évig ostromolták Irakliont, mire 1669-ben bevették. A harcok során 30 ezer görög és 120 ezer török esett el. A város a török kivonulás (1898) és a görög királysághoz való csatlakozás (1913) között a független krétai állam központja volt. A települést a török időkben Kandiának nevezték, a Heraklion (magyarosítva: Iraklion) nevet Zeusz fia, Héraklész után kapta.

Híres iraklioniak

A város híres szülöttei között két focistát is találunk, Nikosz Mahlaszt (1973) és Georgiosz Szamaraszt (1985). Náluk jelentősebb személyiség volt Domenikosz Theotokopulosz, ismertebb nevén El Greco, aki az akkori Kandiából indulva lett a spanyol manierizmus mestere a 16-17. század fordulóján. Iraklionból származik a 20. századi görög irodalom és filozófia egyik legnagyobb alakja (és a repülőtér névadója), Nikosz Kazantzakisz is. 1957-ben, halála évében Nobel-díjra jelölték, de a kitüntetést végül Albert Camus kapta meg - aki szerint Kazantszakisz százszor érdemesebb volt a címre.


Olaj, szappan, bor

A 140 ezer lakosú város a krétai turizmus központja. A knósszoszi palotán kívül az útikalauzok látványosságok sokaságát ajánlják a velencei erődtől a velencei bazilikáig. A városnak sajátos ízt ad, hogy az egyik pillanatban itáliai, a másikban isztambuli hangulatba csöppen az utazó - Görögországban. A tipikus mediterrán vidéken hegyvonulatok és síkságok váltják egymást, a helyiek főleg az idegenforgalomból és a mezőgazdaságból élnek. A fő kiviteli cikkek: olaj, szappan, bor. Utóbbi jól is fogy a városban, a mindig zsúfolásig telt bárok és tavernák hétköznap is hajnalig tartanak nyitva, Krétán az élet könnyű és gondtalan.

IRAKLION

Ország: Görögország
Terület: 109 négyzetkilométer
Népesség: 137 000 fő
Népsűrűség: 1,2 fő/négyzetkilométer
Az Ergotelisz profilja a focitippen >>>
A város weboldala: www.heraklion-city.gr
A futballklub weboldala: www.ergotelis.gr


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább