Körkapcsolás a 'pokol torkából'

Körkapcsolás a 'pokol torkából'

, ktn

A hét futballvárosa

Catania

Van egy város Szicílián, amelyet az Etna újra és újra elpusztít. A város azonban mindig újjáépül. Ezen a héten Cataniára teszünk egy virtuális kirándulást.



Vasárnap délután az olasz bajnokságban szicíliai rangadót rendeztek, amelyen a Catania 4-0-ra verte idegenben a Palermót. Történelmi győzelem volt, a piros-kékek utoljára 44 évvel ezelőtt győztek ilyen arányban a Serie A-ban. Ráadásul a derbi harmadik góljára még évek múlva is emlékezni fogunk, Mascara 45 méterről bikázott a kapuba. Eheti futballvárosunk a szicíliai Catania.

Az Etna városa

A "pokol torka" - így nevezte az Etnát Rákóczy fia című regényében Jókai Mór. Európa legnagyobb vulkánja Cataniától harminc kilométernyire fekszik. Az Etna ma is aktív, fehér füstjét már megszokták a szicíliaiak, de a szürke füst láttán is csak legyintenek, "megint fortyog a hegy". Ami biztos: folyamatosan kénes bűzt áraszt és forró lávadarabokat lövell magából.

Cataniai képgaléria >>>

Az Etna magassága jelenleg 3329 méter, de ez állandóan változik az állandó kitörések miatt. A vulkán többször is teljesen elpusztította a várost, utoljára 1693-ban, amikor a feljegyzések szerint csupán öt ház maradt életben. Az Etna mégsem "veszélyes", egy feljegyzés szerint összesen 77-en haltak meg a vulkán kitörése miatt i. e. 1500 óta. A legszörnyűbb baleset 60 környékbeli favágót ért, akik 1843-ban váltak a vulkán áldozatává. A város legnagyobb katasztrófájáért sem az Etna tehető felelőssé: 1170-ben 15 ezren lelték halálukat egy földrengést követően.

Scassau a muntagna!
Az Etna a város történelméről is tanúskodik. A vulkán nevének eredete lehet görög (aitho = égni) vagy föníciai (athana = tűzhely). A helyiek Mongibellónak nevezik a hegyet, a latin (mons) és az arab (dzsabal) hegy szó ötvözésével. A vulkánkitörésre egyébként született egy szicíliai kifejezés is: "Scassau a muntagna!" - azaz "a hegy megrepedt!".




Akárcsak az Etna, Catania is állandóan változott a történelem során. A görög korban I. Dionüszosz elpusztította a várost, majd a római virágkort követően 123-ben ugyanezt tette egy lávaömlés is a településsel. A középkorban egymást követték a martalócok (gótok, vandálok, szaracénok), majd az uralkodóházak (arabok, normannok, svábok, spanyolok, Habsburgok). Itália egyesítésekor (1861) éppen a Bourbon-dinasztia trónolt az 1693 után a barokk jegyében újjáépített városban. Ami egyébként a mindenhol felbukkanó lávakő miatt feketeséget áraszt magából, fekete kövekkel és fekete épületekkel.

A barokktól a maffiáig

A város építészetét a barokk mellett a fekete lávakő határozza meg. Ebből az anyagból készült a Dóm téren álló híres szobor, a Fontana dell'Elefante. Érdekesség, hogy az obeliszk alkotója, Giovanni Battista Vaccarini eredetileg semleges neműként mintázta meg az elefántot 1736-ban, ami aztán a város férfitagjainak felháborodása miatt csak később kapott magának heréket.

Mi köze van Cataniának az elefántokhoz?
Az elefánt a város és a futballklub címerében is szerepel. Szicília lakosai büszkék arra, hogy a pleisztocén korban a szigeten még törpeelefántok trappoltak. A Catania területén megtalált alfaj (Elephas falconeri) marmagassága maximum 1 méter lehetett.


Catania belvárosa hemzseg a barokk építészet remekműveitől, az egykori nemesi palotáktól, templomoktól és kápolnáktól. Az pedig a cataniai feeling szerves része, hogy a város híres piacán (a piscaria), az ódon falak tövében félbevágott kecskékkel és kardhal-fejekkel találkozhatunk. A levágott fejekről jut eszünkbe: Cataniában az olasz kiskereskedők szövetsége szerint öt üzletből négy kénytelen "védelmi pénzt" fizetni a maffiának. Ugyanez az arány Milánóban 10/1.

Szent Agáta és Vincenzo Bellini

A város védőszentje Szent Agáta, aki többek között a pékek, az emlőrákosok és a nemi erőszak áldozatainak oltalmazója is. A legenda szerint Agáta elutasította egy római prefektus közeledését, amiért az a melleit levágva megcsonkíttatta. Szent Agáta tiszteletére minden év február 3-5. között éjjel-nappal tartó körmenetet rendeznek Cataniában, amelyen általában több százezer környékbeli vesz részt.
Catania leghíresebb szülötte Vincenzo Bellini. A zeneszerző már hatévesen megírta első darabját, és később operaíróként vált világhírűvé. Rossinit és Heinét is a barátai között tartotta számon, ám szerelmi élete zátonyra futott. Párizsban hunyt el, 34 évesen. Catania operaháza Bellini nevét viseli.

Futball: összeomlás, újjászületés

Cataniában miért éppen a futball lenne az a terület, amelyet nem az állandó bukás és újrakezdés jellemez? Az első focimeccset a Royal Yacht Catania nevű angol teherhajó legénysége játszotta a Messina ellen. 1908-ban jött létre a mai klub elődje, az AS Educazione Fisica Pro Patria, amely többszöri névváltoztatás után nyerte el mai nevét, a Calcio Cataniát. A név metamorfózisának néhány állomása: AC Fascista Catania, Elefante Catania, Virtus Catania.

A klub a hatvanas években élte aranykorát, amikor a csapat kétszer is a nyolcadik helyen végzett az első osztályban. 1961 tavaszán a Catania újoncként 2-0-ra verte az Intert az utolsó fordulóban - a Juventus az Elefántok sikerének köszönhette, hogy abban az évben bajnoki címet nyerhetett. Az 1996-os kiesést két gyors első ligás vizit követte (1970/71, 1983/84), majd jött a krach, a klub 1993-ban csődbe ment. A Catania ekkor a hatodik ligában, az Eccelenza Sicily-ben kezdte újra.

A talpra állás sikerült, 2004-ben Antonio Pulvirenti, a Windjet nevű fapados légitársaság tulajdonosa vette meg a Calcio Cataniát, amely 2006-ban ismét a Serie A-ban találta magát. Az előző két idény során az Elefántoknak csak az utolsó fordulóban sikerült kivívnia a bentmaradást - idén a Walter Zenga vezette együttes a Palermo elleni győzelmével 10 pontra eltávolodott a kiesőzónától.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább