Mikor volt 19 200 néző az Üllői úton?

Mikor volt 19 200 néző az Üllői úton?

, focitipp.hu

Lapszemle

Átlapoztunk három futballmagazint. Találkoztunk Bácsi Sanyival, Sven-Göran Erikssonnal és Paul Gascoigne-nyal. Lapajánlónk következik.



Nemzeti Sport Magazin

A kampány hangos volt, a végtermék már nem olyan észbontó: megjelent a Nemzeti Sport Magazin első száma. Az főszerkesztői beharangozó "egy hónapnyi igényes olvasnivalót" ígér. Az egy hónap megbocsátható túlzás, az igényes olvasnivaló alatt viszont egészen másat értünk, nem a szoftbulvár kamuzást arról, hogy Arsavin magához hívatta szentpétervári fodrászát.

A 40 oldalnyi futballból a Dzsudzsák-interjú lefarag nyolcat. A magyar futball évtizedeit bemutató, nagy volumenű összeállítás ötlete díjazandó, de ahol Anettkáznak, onnan gyorsan elmenekülünk. Azt azért hiányoljuk, hogy a kilencvenes éveket tárgyaló, s a drukkereknek külön fejezetet szentelő részből kimaradt az 1992-es Slovan-Ferencváros, mint ahogy nehéz elképzelni teljes magyar futballtablót az Internazionale mezében csodákat művelő, az NS-Magazinból viszont kifelejtett Nyers István nélkül is. Vannak azért hasznos infók: tudták, hogy az 1981/82-es szezonban 19 200 volt az átlagnézőszám az Üllői úton?

"A kokóról hasisra váltottam" - ez a mondat nem a Trainspotting című filmben, hanem a Bácsi-interjúban hangzik el. A lap kétségkívül legérdekesebb cikke ez, Bácsi Sándorról, az Újpest és a magyar válogatott egykori kiváló csatáráról, aki 25 évesen befejezte a futballt, s végül börtönben kötött ki.

Csillogó külső, egyenetlen színvonalú belső: így fest az újszülött NSM. Lesz ez még jobb is. Reméljük.

Nemzeti Sport Magazin, 2009. március
Oldalszám: 84 Ára: 359 forint


World Soccer

"Jó napot! - Jó napot! - Kérek egy hírlapot! - Hírlapot? - Hírlapot. - Elfogyott. - Elfogyott? Elfogyott. - Jó napot! - Jó napot!"

Hasonló párbeszédeket átéltünk, nem egyszer, a pozsonyi International Press nevű üzletben. Az eladó bávatagon ránk nézett: "World Soccer? Egy jött, de már elvitték." Hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő, írtunk a World Soccernek, kitöltve a megrendelőt, azóta hozza a postás minden hónap elején, nincs stressz, hogy elvitték-e azt az egyet a pultról, ráadásul a terjesztő sem srófolhatja fel az árát, feleannyiba kerül így, mint a boltban.

A World Soccerben az a jó, hogy minden benne van, amit egy klinikai esetnek nyilvánított futballfüggő szeret. Adatbank? Tizenhárom oldalon, az afrikai BL-selejtezőktől az ausztrál bajnokságig. A márciusi szám az FC Barcelonára és Uruguayra fókuszál. A futballvárosok közül Bukarestbe látogathatunk el, a retró-rovatban az 1988-as Európa-bajnokságot éljük át újra, a nagyinterjúban pedig Sven-Göran Eriksson vall arról, hogy milyen érzés is volt az, amikor álruhás újságírók sejknek öltözve csábították az Aston Villához.

Az aktuális európai szondázás 35 országot érint, Macedóniától Észtországig. Hogy Szlovákia kimaradt, azon nem csodálkozunk. Azon már inkább, hogy a lap szerint a Vasas utoljára 1997-ben nyert magyar bajnoki címet (csak 20 évet tévedtek). Máskülönben minden oké. Mint mindig.

World Soccer, 2009. március
Oldalszám: 116. Ár: 3.60 font


lapszemle.jpg
WS, NSM, FFT

FourFourTwo

Ki volt a legjobb focista a Beatles tagjai közül? Mit gondol a liverpooli Fernando Torres a manchesteri Cristiano Ronaldóról? Hány West Ham-játékos került be Paolo Futre álomcsapatába? Mi kell ahhoz, hogy Fabio Capello világbajnokságot nyerjen Angliával?

A FourFourTwo nem változik: tisztességesen összerakott bulvár, zsúfolva témákkal, képekkel, kis kérdezz-feleletekkel, akárha színes, harsány vásári forgatagban sétálnánk, mutatványosok és bohócok között. Találkozhatunk Ruud Gullittel, az olvasók kérdéseire Luis Figo válaszolt, s aki akar, szavazhat Priskin Tamásra is (hátha ő lesz a másodosztály legjobbja).

Mi volt a futballtörténelem 50 legérdekesebb televíziós pillanata? Ezt természetesen nem árulhatjuk el. Csak egyet említünk: amikor 1994-ben az angolok a Norvégia elleni sorsdöntő világbajnoki selejtezőre készültek, az edzés után a tévések arról kérdezték Gascoigne-t, mit üzen a norvégoknak. Gazza, aki nem intelligenciájáról volt híres, elgondolkodott a nyilvánvalóan bonyolult kérdésen, majd - mint akinek hirtelen világosság gyúlt az agyában - vigyorogva válaszolt: "B...sszák meg!"

Az mindenesetre szimpatikus, hogy a könyvrovatban (ilyen is van!) a Beckham amerikai sztorijáról szóló opusz csak két csillagot kapott. A könyves toplistát egyébként Jamie Carragher önéletrajza vezeti, s ha jól számoltunk, az első tízben öt liverpooli témájú könyv van. Van-e élet az Anfielden túl? Nehéz kérdés.

FourFourTwo, 2009. március
Oldalszám: 148. Ár: 4.10 font




*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább