Ahol a nácik hőssé tettek egy sast

Ahol a nácik hőssé tettek egy sast

, ktn

A hét futballvárosa

Buzau

Miért érdemes meglátogatni a román várost? A focicsapat miatt nem - annál inkább a sárvulkánok kedvéért.



Három döntetlen és tizenhat vereség után szombaton végre rámosolygott a szerencse a Gloria Buzau együttesére Romániában. A sereghajtó 2-1-re győzött az Otelul Galati otthonában, így 20 forduló után már 6 pontja van. Ezen a héten a romániai Buzau a focitipp futballfővárosa.

Bodzavásári képgaléria (forrás: flickr.com) >>>

Kereskedelmi központ

A város első említésére valamikor 400 körül került sor. A Vatikáni Könyvtárban őriznek egy iratot, amely szerint egy Sabbas nevű keresztény misszionárius belefulladt a mai Buzau folyóba. A város később is a havasalföldi kereszténység fontos központja maradt. További bizonyíték a lakott település meglétére, hogy a város területén a 3-5. századból származó sírokat és pénzérméket is találtak a régészek.

A pénzérmék akár szimbolikusan is értelmezhetők: Buzau máig kereskedővárosként ismert. A Havasalföld, Moldva és Erdély találkozási pontjánál fekvő településnek először II. Dan havasalföldi fejedelem adott vámszedési és vásártartási jogot 1431-ben. A középkor Buzauban is legalább olyan sötét volt, mint Magyarországon, a tatár és a török is feldúlta a várost, amely még a görög függetlenségi háború egyik ütközetének (1821) is áldozatául esett.

Hány magyar él Bodzavásáron?
Nulla. Legalábbis ez első népszámlálás idején, 1832-ben egyetlen magyar sem élt Buzauban. Akkor 2567 lakost számoltak össze, akik közül 1 angolnak, 1 osztráknak, 18 zsidónak, a többi pedig románnak vallotta magát. A településnek ettől függetlenül magyar neve is van: Bodzavásár.


Palota, park, pékség

A város fejlődése a 19. század második felében gyorsult fel. 1850 és 1880 között húzták fel a Strada Targului (ma Strada Cuza Voda) házait, amelyek tipikus dél-európai kereskedőépületek voltak. A kétszintes házak alsó szintjén helyezkedett el a műhely vagy üzlet, lakásként az emeletek funkcionáltak. 1898-ban nyitották meg a Moldavia színházat, 1903-ban pedig átadták a város egyik nevezetességének számító polgármesteri hivatalt (Palatul Comunal).

Buzau nyugati határán, 25 hektáros területen helyezkedik el a Crang Park, amelyet 1850-ben hasítottak ki a várost övező erdőségből. A parkban mesterséges tavakat és szigeteket hoztak létre. 1898-ban elkészült a Park Boulevard, amelynek öt sávja közül kettőt-kettőt a lovasok és a gyalogosok, egyet pedig a fiákerek használhattak. Azóta már diszkót és templomot is emeltek a parkban, valamint egy közel 27 méter magas obeliszket (1976).

Ilie, a legenda
A városi legendáriumban fontos szerepet tölt be Ilie, a sas. 1930 és 1943 között a madár odaszokott a pályaudvarra, ahol egy idő után már az emberek kezéből evett. Végül egy náci katona végzett Iliével, akiről később utcát és sörmárkát is elneveztek. A sast a Gloria Buzau címerében is megtaláljuk.

A kommunizmus időszakában Buzau régi épületei közül csak a Cuza Voda utcaképe maradt érintetlen, mindenütt blokkházak nőttek ki a földből. A város főterének felújítása viszont jól sikerült, a fehér, szürke és vörös márványlapok impozáns képet nyújtanak. Az állandó átalakulás miatt Buzauban számon tartják a város legrégebbi épületét, a Vergu-Manaila házat. Az 1780 környékén épített ház eredetileg egy Vergu nevű bojáré volt, aki a közelben pékséget és kocsmát vezetett. Az épület jelenleg Néprajzi Múzeumként üzemel.

Gáz a föld alól
Buzau városa nem nyújt sok látnivalót, de a környéken egy Európában is egyedülálló természeti jelenség is megtalálható. Ne pálmafákat és csillogó víztükrű tavacskákat várjanak - Buzaunak egy kopár, holdbéli tájat idéző fennsík jutott, sárvulkánokkal. A sárvulkánok működése egyébként nincs kapcsolatban a vulkáni tevékenységgel, valójában azok, aminek a helyi nyelv hívja őket: iszapfortyogók. A talaj szerves anyagainak bomlásából származó természetes gázok némi sós víz és kőolaj társaságában időről időre feltörnek a talajból, akár 3000 méteres utat is megtéve. Pokoli élmény. Sárvulkánokat Európában ezen kívül csak Olaszországban, Ukrajnában és Azerbajdzsánban találhatunk.


A foci, Buzauban

Buzauban már 1921-ben megalapították az első futballcsapatot, de a Vartejul nevű klub hamar eltűnt a süllyesztőben. A városi tanács 1971. június 16-án alapította meg a CSM Buzau nevű sportklubot, amelynek a futballcsapat is a része volt. A klub a harmadik ligában indult, és már az első évben kivívta a másodosztályú indulás jogát. Az első ligában 1977-ben debütált a csapat, amely ekkor aratta története legnagyobb sikerét: a Gloria újoncként verte 4-1-re a Steauát.

A klub 1979-ben kiesett, majd öt év múlva visszajutott az élvonalba: az 1984/84-ös szezonban (ismét újoncként) története legjobb idényét futotta a Gloria, amely a liga 5. helyén végzett. A nemzetközi sikerre egy évvel később került sor, amikor a Buzau bejutott a Balkán Kupa elődöntőjébe, ahol a görög Panioniosz állította meg a csapatot. Az 1987-es első ligás búcsút húsz év szünet követte, majd a Gloria 2007-ben került fel ismét az élvonalba. A tavalyi 14. hely után a csapat idén sereghajtó, 11 pontra a bentmaradást jelentő 15. helytől.

BUZAU
Ország: Románia
Terület: 81,3 négyzetkilométer
Népesség: 134 000 fő (2002)
Népsűrűség: 1,6 fő/négyzetkilométer
Tengerszint feletti magasság: 95 méter
A város weboldala: www.primariabuzau.ro
A Gloria Buzau profilja a focitippen >>>


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább