Lionel Messi: Ronaldinho a barátom!

Lionel Messi: Ronaldinho a barátom!

, focitipp.hu

Gyerekkorában növekedési hormonhiányt diagnosztizáltak nála. Tizenhárom éves korában, ha a kispadon ült, nem ért le a lába. A Barca-drukkerek szerint ma ő a "legnagyobb". Cruijff bírálja, Maradona az utódját látja benne. Lionel Messi.A Barcelona Messire építi a játékát. Milyen érzés így futballozni?
Nem hiszem, hogy Guardiola érkeztével megváltozott volna a szerepem a csapaton belül. Rijkaard edzősködése alatt is ezen a poszton fociztam. A támadósor része vagyok a Barcánál, nem több. Az a futballcsapat, amelyik egyetlen emberre építi a játékát, nem igazi csapat.

Guardiola nagyobb fegyelmet követel meg a játékosoktól, mint Rijkaard. Igaz ez?
Minden edzőnek megvan a saját munkamódszere. Az nem igaz, hogy Rijkaardnak nem volt tekintélye a csapat előtt. Ezek meggondolatlan, felületes kijelentések. Rijkaarddal a Barcelona nagyon sokat elért, s amikor trófeákat nyertünk, senki sem bírálta őt.

Mit gondol, ki játssza idén a Bajnokok Ligája döntőjét?
Nem hiszek a meglepetésekben. Az angol klubok példája mutatja, hogy a BL-ben is a csapat erőssége számít. Tavaly mindenki leírt bennünket, hullámvölgyet emlegettek, de azért így is elődöntősök voltunk.

A Barcelona idén maga mögé utasítja a Realt a bajnokságban?
Ehhez nem fér kétség. Elég erős játékoskeretünk van, ezért ha egy-két ember kidől, van kivel pótolni.

Elég érett volt ez a csapat arra, hogy a nyáron eleresszen két olyan rutinos játékost, mint Ronaldinho és Deco?
Mindketten remek futballisták, és mindketten hiányoznak nekünk, de a csapat játékát nem befolyásolta a távozásuk. Ronaldinhónak rengeteget köszönhet ez a klub, az ő érdemeit senki sem vitathatja, de a nagy ciklusok is lezárulnak egyszer, és Ronaldinhónál a tavalyi szezonban jött el ez a pillanat.

Milyen hatással volt Ronaldinho az Ön fejlődésére?
Rengeteget segített nekem az indulásnál. Amikor az első csapathoz kerültem, azonnal pártfogásába vett, segített a mindennapi dolgokban, és tulajdonképpen ő "vezetett be" a csapatba. Soha nem felejtem el a figyelmességét. A meccseken álomszerű volt az összjátékunk, ha ő a pályán volt, minden könnyebben sikerült.

Ma is kapcsolatban állnak egymással?
Hogyne. Ronaldinho a barátom, mindig jó volt hozzám, éppen ezért sosem fogok hátat fordítani neki.

Sokszor elhangzott az a vád, hogy a Barca játékosai szeretnek bulizni, ezért lazább a fegyelem is. Nagy a kísértés egy fiatal játékos számára?
A családom erős támaszt jelent, a szeretteim segítenek abban, hogy mindig két lábbal álljak a földön. Hogy mit pletykálnak mások, az nem érdekel. Nyugodt ember vagyok, csendes életet élek.

Volt alapja azoknak a mendemondáknak, amelyek az öltözőn belüli széthúzásról, klikkekről szóltak?
Nem volt. A Barca öltözője ugyanolyan, mint bármelyik más futballcsapat öltözője. Vannak jó és rossz napjaink. Csak annyi a különbség, hogy az első kis nézeteltérés vagy súrlódás aránytalanul fel van nagyítva a média által, mert a Barcelona az egész világon érdekes téma. Pedig minden csapatban vannak olyan játékosok, akik jobban kedvelik egymást, és olyanok is, akik kevésbé. Csak itt az első apró összezördülésről mindenki azonnal tudomást szerez.

Sok klub szívesen leigazolná. El tudja képzelni, hogy más csapatban focizzon?
A Barcelona fontos része az életemnek. A kritikus pillanatokban mindig segített nekem a klub, például amikor gyerekkoromban felvállalta a gyógyíttatásomat. A Barcelona fedezett fel engem, neki köszönhetem a fejlődésemet. Ennél a klubnál érzem azt, hogy otthon vagyok.

A teljes interjú a Champions magazin 2009. februári/márciusi duplaszámában jelent meg.

NÉVJEGYKÁRTYA
Név: Lionel Andrés Messi
Születési dátum: 1987. 06. 24.
Születési hely: Santa Fé (Argentína)
Magasság: 169 cm
Testsúly: 67 kg
Klub: FC Barcelona
Poszt: csatár
Mezszám: 10
Sikerek: spanyol bajnok (2005, 2006), BL-győztes (2006), U20-as világbajnok (2005), olimpiai bajnok (2008)*****

További cikkek a rovatban

Röhigcsélés és önámítás

, Kiss Tibor Noé

Röhigcsélés és önámítás

Kikaptunk Andorrától – ez blamázs, ez felfoghatatlan, ez nem történhet meg. Ezt írják a lapok. Mindenki harsog, elégedetlenkedik, Dzsudzsák Balázs könnyes szemét kinagyítva nézhetjük a sportnapilap honlapján. Megvertek minket a postások és a pékek! Dúlnak az érzelmek és az indulatok. A szurkolók lev…

Tovább

„Rossz dolog az öregedés”

, Wenczel Edwin

„Rossz dolog az öregedés”

Ez a mondat Sean Connery száját hagyta el "A szövetség" című filmben, ahol kiöregedett, mesterien célzó kalandort alakít. Aztán felhúzza a szemüvegét, és ugyanúgy lepuffantja több száz méterről a rossz fiút, mint pályája elején. Új szerzőnk, Wenczel Edwin a Bayern München helyzetét elemzi.

Tovább

Ronaldo és a Real mennybemenetele

, Kiss Tibor Noé

Ronaldo és a Real mennybemenetele

Megtörtént, amire lassan harminc éve várunk: egy csapatnak sikerült megvédenie címét a Bajnokok Ligájában. A szerencsésen megúszott első félidő után a Real Madrid lemosta a pályáról a Juventust, megszerezve 12. BEK/BL-címét. Abszolút maximum.

Tovább

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

, Máté Gábor

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

Kellő távolságra került az EL-győzelem és a bajnoki sorozat, hogy higgadtan írjak néhány sort arról, hogy nem csupán az angol labdarúgást, de a labdarúgás egészét (mint olyat) is mekkora veszteség érte azzal, hogy bekövetkezett a Mourinho-korszak a Manchester United életében.

Tovább

Végül nem Tottit vettem meg…

, Nagy Dániel

Végül nem Tottit vettem meg…

Egy bordó mez hátulján ott volt, hogy Totti. Végül nem ezt vettem meg. Nem is lettem Róma-szurkoló. Viszont Totti a mai búcsújával nem csak az AS Románál zárt le egy korszakot, hanem ugyanúgy a Seria A, valamint az európai futball történtében is.

Tovább

Ma este megbukunk

, D. Bányász Gergő

Ma este megbukunk

Szinte lehetetlen úgy színházba menni, hogy előadás közben játszik a kedvenc (angol)csapatom. Az pedig csak kis gyógyír a kínzó fájdalomra, ha induláskor szerzünk vezetést.

Tovább

Madridi derbi: megint a Real!

, Kiss Tibor Noé

Madridi derbi: megint a Real!

Az Atlético ráijesztett a Real Madridra, de ennél többet nem tudott elérni – a 2:1-es győzelem azt jelenti, hogy a Real 4:2-es összesítéssel jutott be az idei BL-döntőbe.

Tovább

Allegri zsenije, Dani Alves sarka

, Kiss Tibor Noé

Allegri zsenije, Dani Alves sarka

A Monaco legyőzése után egyértelmű: a spanyol gigászok mellé felzárkózott a Juventus.

Tovább

Cristiano Ronaldo, a különbség!

, Kiss Tibor Noé

Cristiano Ronaldo, a különbség!

Nem mondhatni, hogy az Atlético Madridnak túl sok szerencsét hoznának a Real Madrid elleni mérkőzések a Bajnokok Ligájában.

Tovább

Úgy nézni meccset, mint apám

, Somos Ákos

Úgy nézni meccset, mint apám

A Real Madrid–Bayern München visszavágó volt az utolsó focimeccs, amit apámmal együtt néztem.

Tovább