Lionel Messi: Ronaldinho a barátom!

Lionel Messi: Ronaldinho a barátom!

, focitipp.hu

Gyerekkorában növekedési hormonhiányt diagnosztizáltak nála. Tizenhárom éves korában, ha a kispadon ült, nem ért le a lába. A Barca-drukkerek szerint ma ő a "legnagyobb". Cruijff bírálja, Maradona az utódját látja benne. Lionel Messi.A Barcelona Messire építi a játékát. Milyen érzés így futballozni?
Nem hiszem, hogy Guardiola érkeztével megváltozott volna a szerepem a csapaton belül. Rijkaard edzősködése alatt is ezen a poszton fociztam. A támadósor része vagyok a Barcánál, nem több. Az a futballcsapat, amelyik egyetlen emberre építi a játékát, nem igazi csapat.

Guardiola nagyobb fegyelmet követel meg a játékosoktól, mint Rijkaard. Igaz ez?
Minden edzőnek megvan a saját munkamódszere. Az nem igaz, hogy Rijkaardnak nem volt tekintélye a csapat előtt. Ezek meggondolatlan, felületes kijelentések. Rijkaarddal a Barcelona nagyon sokat elért, s amikor trófeákat nyertünk, senki sem bírálta őt.

Mit gondol, ki játssza idén a Bajnokok Ligája döntőjét?
Nem hiszek a meglepetésekben. Az angol klubok példája mutatja, hogy a BL-ben is a csapat erőssége számít. Tavaly mindenki leírt bennünket, hullámvölgyet emlegettek, de azért így is elődöntősök voltunk.

A Barcelona idén maga mögé utasítja a Realt a bajnokságban?
Ehhez nem fér kétség. Elég erős játékoskeretünk van, ezért ha egy-két ember kidől, van kivel pótolni.

Elég érett volt ez a csapat arra, hogy a nyáron eleresszen két olyan rutinos játékost, mint Ronaldinho és Deco?
Mindketten remek futballisták, és mindketten hiányoznak nekünk, de a csapat játékát nem befolyásolta a távozásuk. Ronaldinhónak rengeteget köszönhet ez a klub, az ő érdemeit senki sem vitathatja, de a nagy ciklusok is lezárulnak egyszer, és Ronaldinhónál a tavalyi szezonban jött el ez a pillanat.

Milyen hatással volt Ronaldinho az Ön fejlődésére?
Rengeteget segített nekem az indulásnál. Amikor az első csapathoz kerültem, azonnal pártfogásába vett, segített a mindennapi dolgokban, és tulajdonképpen ő "vezetett be" a csapatba. Soha nem felejtem el a figyelmességét. A meccseken álomszerű volt az összjátékunk, ha ő a pályán volt, minden könnyebben sikerült.

Ma is kapcsolatban állnak egymással?
Hogyne. Ronaldinho a barátom, mindig jó volt hozzám, éppen ezért sosem fogok hátat fordítani neki.

Sokszor elhangzott az a vád, hogy a Barca játékosai szeretnek bulizni, ezért lazább a fegyelem is. Nagy a kísértés egy fiatal játékos számára?
A családom erős támaszt jelent, a szeretteim segítenek abban, hogy mindig két lábbal álljak a földön. Hogy mit pletykálnak mások, az nem érdekel. Nyugodt ember vagyok, csendes életet élek.

Volt alapja azoknak a mendemondáknak, amelyek az öltözőn belüli széthúzásról, klikkekről szóltak?
Nem volt. A Barca öltözője ugyanolyan, mint bármelyik más futballcsapat öltözője. Vannak jó és rossz napjaink. Csak annyi a különbség, hogy az első kis nézeteltérés vagy súrlódás aránytalanul fel van nagyítva a média által, mert a Barcelona az egész világon érdekes téma. Pedig minden csapatban vannak olyan játékosok, akik jobban kedvelik egymást, és olyanok is, akik kevésbé. Csak itt az első apró összezördülésről mindenki azonnal tudomást szerez.

Sok klub szívesen leigazolná. El tudja képzelni, hogy más csapatban focizzon?
A Barcelona fontos része az életemnek. A kritikus pillanatokban mindig segített nekem a klub, például amikor gyerekkoromban felvállalta a gyógyíttatásomat. A Barcelona fedezett fel engem, neki köszönhetem a fejlődésemet. Ennél a klubnál érzem azt, hogy otthon vagyok.

A teljes interjú a Champions magazin 2009. februári/márciusi duplaszámában jelent meg.

NÉVJEGYKÁRTYA
Név: Lionel Andrés Messi
Születési dátum: 1987. 06. 24.
Születési hely: Santa Fé (Argentína)
Magasság: 169 cm
Testsúly: 67 kg
Klub: FC Barcelona
Poszt: csatár
Mezszám: 10
Sikerek: spanyol bajnok (2005, 2006), BL-győztes (2006), U20-as világbajnok (2005), olimpiai bajnok (2008)*****

További cikkek a rovatban

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább