Olasz futballtúra Habsburgokkal és punkokkal

Olasz futballtúra Habsburgokkal és punkokkal

, ktn

Helyszíni riport

Triesztben jártunk, azúrkék eget és azúrkék tengert találtunk. Emellett szelet és egy focimeccset, Triestina-Parma, élőben a Serie B-ből. Focitipp on tour.



Habsburgok

Noha Trieszt és Budapest között 550 kilométer a távolság, az észak-olaszországi város erősen kötődik Magyarországhoz, Trieszt volt az Osztrák-Magyar Monarchia legfontosabb tengeri kapuja. A meredek hegyoldalon fekvő várost ennek megfelelően a XIX. század végén Bécs képére formálták építészei.

A tenger és a Habsburg-ház a Castello di Miramarében ad randevút egymásnak. A Trieszttől 8 km-re fekvő palotát Habsburg Miksa főherceg utasítására emelték. Az olasz stílusú kertet maga Miksa tervezte, a botanikus parkban a világ minden részéről származó növények megtallhatók. Miksa négy évig élvezhette a Miramare-kastély idillikus hangulatát - 1864-ben Mexikóba költözött, ahol császárnak nevezték ki, de három év múlva az ismét hatalomra kerülő köztársaságpártiak kivégezték. 


A Csongrád megyei Kiszomboron 150 évvel ezelőtt a Rónay-család megbízásából felépült a Miramare-kastély hasonmása, amely a második világháború után államosításra került, és egy ideig hagymaraktárként funkcionált.


Bár a várost egy 1100 méter hosszú töltés védi a déli széltől, szombat reggel orkán fogad a "halászok mólójánál". Még az sem segít, hogy a nap szikrázóan süt, az ég és a víz pedig valószínűtlenül kék. A tengerre és a pálmafákra néző impozáns paloták a budapesti Széchenyi rakpart épületeit idézik. Amikor pedig a pirosnál lefékez egy tolótetős Alfa Romeo, már a Cote d'Azuron érezzük magunkat.

Trieszti képgaléria >>>

Olaszos káosz

A kavalkád a belvárosban folytatódik, az olaszos káosz jól passzol a klasszicista kulisszákhoz is. Triesztre is érvényes a szabály: sikátort kihagyni tilos! A robogókra és Fiat 500-asokra viszont mintha nem lenne érvényes a parkolási tilalom. A várhegyen lévő San Giusto katedrális tornyai körül nejlonzsákokat fúj a szél, a kerítés mellett magányos gumilabda: dekázunk is vele kicsit egy Madonna-szobor előtt.

Természetesen a futball miatt érkeztünk Triesztbe, szombat délután Triestina-Parma rangadó a Serie B-ben. A hazai csapat utoljára 1959-ben járt az első osztályban, mégis Itália egyik legszebb és legmodernebb stadionjában, a 32 304 férőhelyes Nereo Roccóban fogadja ellenfeleit.

Nereo Rocco 1930 és 1937 között 235 bajnokin 62 gólt szerzett az US Triestina csapatában. 1947-ben edzőként a második helyre vezette a klubot a Serie A-ban - ez máig rekord a triesztiek történetében. Legnagyobb sikereit az AC Milannál aratta: a Rossonerókkal kétszer-kétszer nyert BEK-et (1963, 1969) és KEK-et (1968, 1973). Rocco Triesztben született és a városban is halt meg, a róla elnevezett arénát 1992-ben adták át.


_nereo_rocco.jpg
Stadio Nereo Rocco
Trieszti képgaléria >>>

Fánkok

A kezdés előtt a Pavarotti-klónnak tűnő helyi méztermesztő, Gigi Nardini ajándékozza meg Riccardo Allegrettit, a Triestina csapatkapitányát egy asztalnyi mézzel és fánkkal. A családias hangulathoz hozzájárulnak a jegyárak is: a főtribünre 26 euró egy biléta (nőknek csak 16). Ezzel együtt a körítés ellentmondásos: gyermekmegőrző és huhogás van, motozás és kapucsínó nincs.

S hogy futball van-e? A meccs előtt 6. (osztályozós) helyen álló Triestináról hamar kiderül, hogy inkább csak műkedvelőkből álló csapat: a Parma ellen úgy tűnik, hogy az Alabárdosoknak a 30 éves Filippo Antonellin kívül egyetlen épkézláb futballistájuk sincs. A szélső cselei és passzai élvonalbeliek, a többieknél csak az igyekezet dicsérhető.

Pármaiak

Szerencsére Parmában még nem felejtettek el futballozni. A kék-sárgák a 2. percben vezetést szereznek, és a folytatásban is végig okosan kontrollálják a mérkőzést. A vendégek legjobbja alighanem Francesco Guidolin, akinél kevés szórakoztatóbb edzőt láttunk eddig élőben. A tréner szerint Mariga állandóan rosszul helyezkedik, Lucarelli feleslegesen ívelget, Budel sokat cselez - Guidolin ordít, gesztikulál, de legfőképpen guggol.

A mezőny legjobbja

Alberto Paloschi. A 19 éves csatár egy évvel ezelőtt debütált a Milan játékosaként a Serie A-ban: a Siena ellen 18 másodperccel a beállása után győztes gólt szerzett. A Rossonerók 2008 nyarán átadták a játékjoga felét a Parmának, ahol idáig 28 mérkőzésen 7 gólt szerzett. Triesztben kiderült, hogy tényleg ő az olasz foci egyik legnagyobb tehetsége. Két zseniális gólpasszt adott, lelkes és alázatos játékát látva már most a Milanban volna a helye - például Ronaldinho helyén.


A Parma 3-0 nyeri az egyoldalú meccset, és a trieszti szurkolók mintha számítottak volna a kudarcra - ami zsinórban a harmadik a Triestina számára. A második félidő közepétől már az ultrák is feladják, egyre több a Parmát és a friuli rivális Udinesét gyalázó rigmus. A vendégszurkolók kevesen vannak, de annál aktívabbak, zászlókkal, transzparensekkel és dalokkal - az összkép kompakt. A végén még megünneplik a hangosbeszélő jelentését: Livorno-Ancona 2-3. A második helyen álló Parma előnye 5 pontra nőtt a Livornóval szemben.

Punkok

Nem sokkal később kiderül, hogy Trieszt nappali zsongása semmiség az esti felforduláshoz képest. A bárokban üvölt a zene, a plazmatévék az esti Serie A-meccseket vetítik. A fiatalok nemcsak a kocsmákat, hanem a kocsmák előtti tereket is elfoglalják, akár 50-100 ember is összezsúfolódik egy-egy bár előtt, az utcán. Nem csoda, hogy 5 fokban sem fáznak.

A Roma-Juventust a Café Excelsiorban nézzük meg. Az elegáns név ellenére fényűzésnek nyoma sincs. Néhány "totószelvényt" szorongató kamasz azon röhög, amikor Riisét gyomorszájon találja a labda. A játékgépeknél egymást váltják az emberek, egy Misfits-pólós punkot egy addikt követ, aki a meccs alatt legalább ötször váltja a papírt apróra, egyre gyászosabb hangulatban. Az Olimpicóban is gyász van, a Juventus a földbe döngöli a Romát. "Vincenzinho" Iaquinta szárnyal, a bárban mindenki tombol, Spalletti közönyösen bámulja a rekortánt. Guidolinnál csak ő menőbb.

Misfits: Die Die My Darling


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább