A győzelem Alkmaarnál kezdődött...

A győzelem Alkmaarnál kezdődött...

, ktn

A hét futballvárosa

Alkmaar

28 év után szerzett ismét bajnoki címet Hollandiában az Alkmaar együttese. Ismerkedjen meg a várossal. Sajtkedvelők előnyben.



Az Alkmaar múlt szombaton 2-1-re kikapott a Vitesse-től, mégis bajnok lett, miután másnap a PSV lelépte az Ajaxot (6-2). Az AZ az első két meccsét még elbukta az Eredivisiében, azután viszont szenzációs sorozat következett: 24 győzelem, 4 döntetlen, 0 vereség. Heti futballhősünk az alkmaari focicsapat, irány az észak-hollandiai város.

Alkmaari képgaléria (forrás: flickr.com) >>>

Sajt, sajt, sajt

A település 1254-ben kapott városi rangot, 1573-ban pedig Németalföld történelmének egyik legdicsőségesebb fejezete már itt íródott. A "nyolcvanéves háború" során Alkmaar (a forró kátránynak és egyéb nyalánkságoknak köszönhetően) túlélte a spanyol ostromot, ami fordulópontot jelentett a csatározások során. A jelszó azóta is közismert (Bij Alkmaar begint de victorie - a győzelem Alkmaarnál kezdődött), az ostrom utolsó napja (október 8.) pedig ünnepnap a városban.

A város kiszárított mocsarak között fekszik, a Pallas nagy lexikonja szerint a németalföldi tisztaság mintaképe. Az alig százezer lakosú településen élők leginkább kereskedésből élnek - a bizniszt a középkorban a kötélgyártás, a sófeldolgozás és a sörgyártás jelentette, manapság pedig a gabona, a szarvasmarha és sajt a legnépszerűbb árucikk.

Hollandia egyik közismert turistalátványossága is Alkmaarhoz köthető. Április és szeptember első hete között, minden pénteken megnyílik a sajtpiac, ahol korabeli viseletbe öltözött "hordárok" tartanak felvonulást a legfinomabb sajtokkal. S bár Alkmaarban máig léteznek kereskedőcéhek, a városlakók sosem kispályáztak, ha sajtról volt szó - 1916-ban például átlagosan 300 tonna sajtot adtak el egy piaci napon. S még egy szám: Alkmaart évente százezren keresik fel a sajtpiac kedvéért.

A piac délelőtti műsora 600 éves hagyományt elevenít fel. Az éjszakai üzemmód annál inkább a 21. századot idézi: egy sarokra a tértől nyílik az Achterdam, Alkmaar piroslámpás negyede. S a 100 "üvegablak" mellett mi mást reklámozhatna az "utca honlapja"? A sajtpiacot.

Alkmaar és a Beatles

A sajt olyannyira alkmaari specialitás, hogy Hollandiában sokan csak "sajtváros"-ként emlegetik a települést. Alkmaarnak azonban nemcsak sajt- és sörmúzeuma, hanem saját Beatles-múzeuma is van. Hogy miért? A legenda szerint John Lennon első gitárja Alkmaarban készült.


Mint Velence

A városban mintegy 400 műemléket találunk, közte a városházát, amely a 16. század óta őrzi eredeti formáját. Alkmaarnak különleges ízt ad, hogy a város az észak-hollandi csatorna mentén fekszik. A belváros is Velencét idézi: macskakő helyett itt-ott víz hömpölyög a házak között. Ami még hozzátartozik az idillihez: a szűk utcák, az évszázados homlokzatok és az apró boltok.

A turistákat nemcsak a városkép vonzza, hanem a vásárlási láz is - ha hihetünk a büszke alkmaariaknak, akkor a kétmilliós Amszterdam után a százezres Alkmaar Hollandia második legnagyobb kiskereskedelmi központja.

AZ: új aranykor

A város nevezetességei között emlegetik az Alkmaar Zaanstreeket, azaz az AZ csapatát. A klubot 1967-ben hozták létre, AZ '67 néven. A piros-fehérek hamar feltörtek: 1981-ben már bajnoki címet is szereztek a holland élvonalban a Molenaar-fivérek által épített csapattal.

Az új aranykort Louis van Gaal hozta el, aki 2005 óta dolgozik az együttessel. Az egykori Barca-tréner ezüstéremmel kezdte (2006), majd bronzéremmel folytatta (2007-ben az AZ az utolsó fordulót listavezetőként várta, de kikapott az Excelsiortól, így elbukta az aranyat). A tavalyi 11. hely csalódást okozott, Van Gaal tavasszal le is mondott a posztjáról, de a játékosok és vezetők nyomására (!) végül maradt. Megérte.

Részletek az Alkmaar bajnoki győzelméről >>>

Az AZ 28 év után szerzett ismét bajnoki címet. Az Alkmaar az egyetlen klub, amelynek 1964 óta sikerült megtörnie a három nagy (Ajax, Feyenoord, PSV) hegemóniáját. A csapatnak van egy különleges rekordja: 1977 és 2007. december 20. között 32 nemzetközi kupamérkőzést játszott le saját stadionjában vereség nélkül (a sort az Everton elleni 2-3 szakította meg). Idén gólokat is nehéz volt rúgni az Alkmaarnak, a klub a szezon közben zsinórban 10 bajnokit játszott le kapott gól nélkül.

Alkmaar
Ország: Hollandia
Terület: 31,22 négyzetkilométer (ebből víz alatt: 17,71 négyzetkilométer)
Népesség: 93 500 (2008. december)
Polgármester: Piet Bruinooge (kereszténydemokrata)
Autók aránya: 1000 fő / 405 autó (2007)
Munkanélküliség: 1,5% (2007)
A város weboldala: www.alkmaar.nl
Az AZ Alkmaar profilja a focitippen >>>


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább