Ferguson a legjobb brit edző, 37 gólos görög kupadöntő

Ferguson a legjobb brit edző, 37 gólos görög kupadöntő

, focitipp.hu

A hét számokban

Alex Fergson ötödször vezette európai kupadöntőbe csapatát, ennyi még Bob Paisley-nek sem jött össze. Martin Palermo 200. Boca-gólját lőtte, emlékezetesre sikerült a görög kupa fináléja.



200-adik gólját lőtte Martin Palermo a Boca Juniorsban múlt csütörtökön, a Deportivo Tachira ellen. A Libertadores-kupában a legjobb 16 közé jutásért játszott mérkőzésen ráadásul tipikus Palermo-stílusban érte el találatait a márciusban a Boca történetének legjobb góllövőjévé előlépett csatár: egyet büntetőből, egyet ollózással. Mindezért megkapta jutalmát a 35 éves támadó, Diego Maradona szövetségi kapitány visszahívta az argentin válogatottba. Az Albiceleste csupa otthon játszó futballistával áll majd ki Panama ellen.

66,8 százalék. Ennyi volt a statisztikai valószínűsége, hogy Chelsea bejut a Bajnokok Ligája-döntőbe, ilyen arányban jutottak tovább ugyanis hazai csapatok a 0-0-ra végződött első meccs után. A FIFA.com arra is felhívta a figyelmet, hogy a Barcelona előző 29 angliai kirándulásából csak hatot nyert meg, míg a Chelsea 17 mérkőzés óta veretlen hazai pályán a BL-ben. Nos, egyik sorozat sem szakadt meg, mégis a katalánok jutottak tovább, ezt adják össze. A Kékek egyébként legutóbb pont a Barcától kaptak ki a Stamford Bridge-en, 2006. február 23-án.

48 év és hat hónap telt el a legutóbbi nyolcgólos El Clasicó óta, mikor szombat este a Barcelona pályára lépett a Real Madrid ellen. A többi már történelem, Messiék 6-2-re nyertek, ennyi gólt még sosem látott a két óriás meccsén a Bernabéu népe. A Real mindössze nyolcszor kapott ki otthon négy vagy több góllal, hat évvel ezelőtt a Mallorca verte 5-1-re. A Barcelona, amely mindössze hét találatra áll a 107 gólos szezoncsúcstól, az 1997/98-as évad óta nem győzte le oda-vissza ősi ellenfelét.

37 gólt láthatott a közönség a szombat esti görög kupa-döntőben - nyolcat a mérkőzés 120 perce alatt, további 29-et egy idegőrlő büntetőpárbajban. A sorozat 78 éves történetének legnagyobb mérkőzésén az Olimpiakosz kilenc emberre fogyatkozva nyert, a győztes 11-est a kapus Nikopolidisz értékesítette. A rendes játékidő 96. percében a Blackburn Roverstől kölcsönben lévő Matt Derbyshire vette be az AEK Athén hálóját, kiharcolva ezzel a hosszabbítást. A korábban a bajnoki címet is begyűjtő Olimpiakosz 26. kupagyőzelmét aratta és 14-edszer duplázott.


12 éve jutott utoljára címvédő együttes a Bajnokok Ligája döntőjébe. A Juventus akkori teljesítményét most a Manchester United ismételte meg, miután simán verte idegenben az Arsenalt. A címvédés még soha senkinek nem sikerült, most azonban a 25 BL-fellépés óta veretlen ManUtd-nek jók az oddszai. Alex Ferguson az első brit tréner, aki ötször vezette európai kupadöntőbe csapatát, megelőzve az egyaránt négyig jutó Don Revie-t (Leeds United) és Bob Paisley-t (Liverpool). A skót előtt csak nyolc edző ért el öt vagy több finálét: Trapattoni (7), Munoz, Happel, Lattek, Goethals, Cruyff, Eriksson és Lippi (mind 5).


(forrás: fifa.com)

*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább