Hatvanéves a torinói futballtragédia

Hatvanéves a torinói futballtragédia

, ui

Hatvan éve történt: a világ akkori talán legjobb futballcsapata, a Torino repülőgép-balesetet szenvedett. A tragédiát senki sem élte túl, a Torino csillaga pedig örökre leáldozott. (A képen a Filadelfia-stadion ma, jobbra lent a Torino ti amo felirat.)



Hatvan évvel ezelőtt a Torino együttese barátságos mérkőzést játszott Lisszabonban a Benficával. A csapatot hazaszállító repülő a heves viharban nekiütközött a Torino melletti Superga-hegynek. A fedélzeten ülő 18 játékos és 13 kísérő közül senki nem élte túl a tragédiát. Az áldozatok közt két magyar is volt: a futballista Schubert Gyula és a csapat technikai vezetője, Egri-Erbstein Ernő.

A Grande Torino sorozatban ötödik bajnoki címe előtt állt, négy fordulóval a bajnokság vége előtt négy ponttal vezetett. 1949. május 4-ét írtunk - a gránátmezesek 1943 januárja óta veretlenek voltak hazai pályán (93 meccs, 83 győzelem). Az 1947/48-as idény 40 találkozóján 125 gólt lőtt és csak 33-at kapott az együttes, mely szinte teljesen megegyezett az olasz válogatottal.

1947. május 11-én, egy olasz-magyar barátságos mérkőzésen (3-2) Vittorio Pozzo kapitány a juventusos Sentimentit védette az első számú kapus, Valerio Bacigalupo helyett - ha nem így dönt, a válogatott egy az egyben megegyezett volna a Torinóval.


A Grande Torino a második világháborúból talpra állni próbáló Olaszországban különösen sokat jelentett. Bár még nem léteztek nemzetközi kupák, a csapatot Európa-szerte ismerték, sőt még Dél-Amerikában is túrázott. A tragédia hírére a parlament felfüggesztette ülését, egy 38 éves bolognai nő pedig öngyilkos lett.


Két nappal később félmillióan zarándokoltak el a temetésre a világ minden részéről. 1950 nyarán az Olasz Labdarúgó Szövetség megtiltotta a válogatottnak, hogy repülővel utazzon a brazíliai világbajnokságra. Helyette hajóval érkeztek az Azzurrik, a kéthetes úton a rendszeres kocogásnál sokkal többet nem tudtak edzeni. Az első meccsen 3-2-re kikaptak Svédországról, utána hiába verték 2-0-ra Paraguayt, nem jutottak tovább.

Az 1949-es bajnoki címet a szövetség a tragédia után a Torinónak adta, bár a hátralévő fordulókat lejátszotta az együttes; a Bikák és ellenfeleik egyaránt az ifiket küldték pályára. Az első csapatból csak ketten maradtak életben: a tartalékkapus Renato Gandolfi és a védő Sauro Toma. Utóbbi térdsérülése ellenére szeretett volna elutazni Lisszabonba, de terhes felesége meggyőzte, hogy maradjon mellette.

Az 1949-es bajnoki cím után a Torinónak már csak fellángolásai voltak. Egy bajnoki arany 1976-ban, három elvesztett olasz kupa-döntő zsinórban a '80-as években, egy vesztes UEFA-kupa-döntő 1992-ben. E néhány siker azonban csak kivétel, az együttes a Serie A és B között liftezők táborához tartozik.

A romantikusabb Toro-hívek a csapat spirituális otthonának tekintett Stadio Filadelfia újraépítéséről ábrándoznak, erre azonban az elmúlt évtizedekben egyetlen elnöknek sem volt pénze. Az arénát 1963-ban hagyta el a klub, mikor a költségek csökkentése kedvéért összebútorozott a Juventusszal.


2005-ben a jelenlegi elnök, Urbano Cairo a csőd szélén vette át a Torinót, feljutott vele az első ligába, idén azonban megint rosszul állnak a dolgok. A csapat négy fordulóval zárás előtt egy ponttal áll a legjobb kieső Bologna előtt a tabellán.


Korábbi cikkünk a Torinóról >>>


A Grande Torino rekordjai

A legtöbb Scudetto sorozatban (1942/43, 1945/46, 1946/47, 1947/48, 1948/49), holtversenyben a Juventusszal (1930/31, 1931/32, 1932/33, 1933/34 és 1934/35)
Leghosszabb hazai veretlenség (93 mérkőzés 1943. januárjától 1949 májusáig, miközben csak két ellenfélnek nem lőttek gólt)
Legtöbb pont egy szezonban (65, 1947/48-ban, még 2 pontos rendszerben)
Legnagyobb hazai győzelme: 10-0 az Alessandria ellen (1947/48)
Legnagyobb idegenbeli győzelme: 0-7 az AS Roma otthonában (1945/46)
Legtöbb hazai győzelem egy szezonban: 19/20 (1947/48-ban)
Legtöbb pont otthon egy szezonban: 39/40 (1947/48-ban)
Legtöbb rúgott gól egy szezonban: 125 (1947/48)
Legtöbb rúgott gól otthon egy szezonban: 89 (1947/48)
(ui)

*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább