Francia tündérmese és belga dráma

Francia tündérmese és belga dráma

, focitipp.hu

A hét számokban

Heti összeállításunkban a Porto és Mário Gómez tündöklésén túl, szó lesz egy francia tündérmeséről, valamint egy csodálatos anyák napi ajándékról is.



50 év telt el azóta, hogy a másodosztályú Le Havre-nak sikerült elhódítania a francia kupát. Szombaton a Guingamp megismételte ezt a bravúrt, a nyolcezres kisváros csapata tündérmesébe illő módon győzte le a Rennes-t. A hős szerepét Eduardo játszotta, aki a hajrában szerzett duplájával megfordította az állást, és biztosította a csapat helyét az Európa Liga első kiírásában. Ennél fontosabb, hogy a brazil történetének első hazai trófeájához segítette a 98 éves egyesületet, feledtetve az 1997-es elbukott kupadöntőt is.

23 győzelem, 5 döntetlen és 5 vereség áll az Anderlecht és Standard Liége neve mellett a belga Jupiler League zárófordulója előtt. Amennyiben a két gárda azonos eredményt ér a bajnokság utolsó játéknapján, kétfelvonásos rájátszás dönt a bajnoki cím sorsáról. A belga pontvadászat 1900 óta íródó története alatt csupán öt alkalommal avattak ily módon bajnokot. Legutóbb (1986-ban) éppen az Anderlecht ünnepelhetett a rájátszás után.


11 másodpercen belül 11 alkalommal érintette a labdát Nilmar, mielőtt belőtte a 2009-es év egyik legszebb gólját az Internacional-Corinthians bajnokin. Az egykori Lyon-csatár öt védőt cselezett ki fantasztikus szólója közben. Nilmar ezzel a Corinthians 26 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatára is pontot tett, mivel a meccset a hazaiak nyerték 1-0-ra. A 24 éves támadónak azonban nemcsak ezért jelentett sokat korábbi klubja ellen szerzett találata, hanem azért is, mert anyák napján született. "Édesanyámnak szereztem ezt a gólt. Vicces, hogy korábban sosem kérte tőlem, hogy gólt rúgjak, de a mérkőzés előtt azt mondta, találjak be a kedvéért" - nyilatkozta Nilmar a meccs után.


A nem mindennapi ajándék



6 bajnoki címet szerzett a Porto a portugál bajnokság első 50 évében - a Benfica ez idő alatt 26-ot. Az erőviszonyok mostanra jelentősen megváltoztak. A Porto vasárnap sorozatban negyedik bajnoki aranyát is begyűjtötte, az elmúlt 24 évben pedig már 17 sikert számlál. A hihetetlen menetelés a portugál örökranglista második helyére repítette a Sárkányokat, 24 győzelmükkel már csak 7 egységre vannak attól, hogy elkapják a nagy rivális Benficát.


4 gólt szerzett Mário Gómez a Wolfsburg ellen a Stuttgart szombati bajnokiján. A csatár ezzel egy időre beérte a góllövőlistát vezető Grafite-ot (a brazil a Dortmund ellen kedden eredményes volt, így megint ő vezet), és új klubrekordot állított fel a Stuttgartnál. Korábban a VfB egyetlen csatárának sem sikerült 23 találatig jutnia a bajnokságban, a csúcstartó eddig Fritz Walter volt, 22 góllal. Gomez ráadásul 2000 óta csupán az ötödik olyan játékos, akinek négyszer is beköszönt egy mérkőzésen. Az új évezredben erre eddig csak Bart Goor, Giovane Elber, Martin Petrov és Kevin Kuranyi volt képes.


(forrás: fifa.com)


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább