Ukrán-brazil: két jó barát

Ukrán-brazil: két jó barát

, ktn

UEFA-kupa, döntő

Donyecki győzelem született az UEFA-kupa 38. fináléjában. Meccsidéző és múltidéző következik az utolsó kupadöntőt követően.



Diego döntött

Német-ukrán finálé az UEFA-kupában, dél-amerikai főszereplőkkel: a Sahtarnál öt brazil játékos került a kezdőbe, a Werdernél viszont hiányzott a legjobb, Diego. Ahogy előzetesen várni lehetett, ez a különbség döntött a döntőn.

A Werder Diego nélkül színtelen és szagtalan volt, Pizarro egyedül őrlődött a Kucser-Csigrinszkij kettős szorításában, Niemeyer és Özil pedig mintha a pályán sem lett volna. A németeknek csak Pjatov adott esélyt. Az ukrán kapus az első félidőben bevédte a félig sérülten is hősiesen játszó (brazil) Naldo szabadrúgását - a Bréma ezzel egyenlített.


A meccs azonban végig a Sahtarnak állt. Az ukránok az első percektől kezdve támadtak, a brazilokon kívül a két szélső védő, Srna és Rat sem jött zavarba a labdával, Lewandowski nagy kedvvel tüzelt. A második félidő takarékos focija után aztán a hosszabbításban egy Srna-Gladson akció mindent eldöntött.


Jó elegy

"A klub még soha nem játszott nemzetközi kupadöntőt - leírhatatlan az, amit a társaimmal együtt érzünk. Mi, brazilok, olyanok vagyunk a Sahtarban, mint egy család, de a csapat az ukránokkal együtt az igazi. Jó elegyet alkotunk, ennek köszönhetjük a sikereket" - lelkendezett Luiz Adriano, aki az ukránok vezető gólját szerezte.


A két edző már előre tekintett. Mircea Lucescu szerint az UEFA-kupa győzelem csak egy lépés az úton, a Sahtar végcélja az, hogy a Bajnokok Ligájában jusson el legalább a legjobb négy közé. Az immár 31 éve a Werder Bremen kötelékébe tartozó Thomas Schaaf nehezen leplezte csalódottságát, azonban már a lefújás után arról beszélt, hogy a szezonnak nincs vége. A Werder jövő szombaton a német kupadöntőben javíthat, Berlinben, a Leverkusen ellen.

A győztes és a vesztes


Mircea Lucescu egyike annak a tíz trénernek, akik három különböző bajnokságban is aranyérmet szereztek csapataikkal. A családi hagyományokat fia viheti tovább, a legutóbb Brassóban dolgozó Razvan Lucescu a román válogatott élén bizonyíthat.


Thomas Schaaf 1978 és 1995 között volt a Werder Bremen profi futballistája, ráadásul már 1987-től (26 éves korától kezdve) ifiedzőként dolgozott a klubnál. 1999 óta irányítja az első csapatot.


Keleti milliárdok

A donyeckiek építkezése több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ukrán milliárdos, Rinat Ahmetov megvásárolta klubot. S bár a csapat keretében meghatározók a légiósok, Ahmetov 1999-ben futballakadémiát alapított Donyeckben, az iskolának jelenleg háromezer növendéke van. A 31 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkező Ahmetov színre lépése óta a klub 9 bajnoki címet szerzett Ukrajnában. A legfényesebben mégis az UEFA-érem csillog - a 42 éves elnök a VIP-páholyt elhagyva a játékosokkal együtt ünnepelt a gyepen a lefújás után Isztambulban.


Az UEFA-kupa utolsó öt kiírásában egyértelművé vált a keleti fölény - a CSZKA (2005), a Zenit (2008) és a Sahtar (2009) sikerei között csak a Juande Ramos vezette Sevillának jutott zsinórban két aranyérem. A kupa 1971 óta íródó történetében a fentieken kívül egyetlen "keleti" csapatnak sem sikerült megszereznie a trófeát - igaz, a Dinamo Zagreb 1965-ben, a Ferencváros pedig 1967-ben megnyerte a viadal elődjének számító Vásárvárosok Kupáját.


Egy kis történelem

Az UEFA-kupa korábban a topligák csapatainak felségterülete volt. A kupát legtöbbször olasz klubok nyerték meg, ráadásul 1989 és 1991, valamint 1993 és 1995 között zsinórban 3-3 olasz siker született - triplázásra más nemzet csapatai nem voltak képesek. Címvédés csak spanyol kluboknak sikerült - a Real Madrid 1985 után 1986-ban, a Sevilla pedig 2006-ot követően és 2007-ben ismételt.


Az 1979/1980-as szezonban a németek taroltak, a legjobb 8 közé 5 csapatuk jutott be, az elődöntő pedig "színnémet" csatákat (Bayern-Frankfurt, Stuttgart-Mönchengladbach) hozott. Rekordot jelentett az is, hogy abban a szezonban német csapatot csak német tudott kiütni az UEFA-kupából.

UEFA-kupa rekordok


Rekordgyőztesek: Internazionale, Juventus, Liverpool (3-3 győzelem)
Rekordgyőztesek országok szerint: Olaszország (9 győzelem)
Veretlen kupagyőztes: Galatasaray (1999/2000)
Veretlen kupavesztes: Espanyol (2006/2007)
Legtöbb kupaindulás zsinórban: Bruges (10x - 1996 és 2005 között)
A sorozat gólkirálya: Dieter Müller (29 gól - Köln, Stuttgart, Bordeaux)
Legtöbb gól egy sorozaton belül: Jürgen Klinsmann (15 - Bayern München, 1995/1996)
Legnagyobb arányú győzelem egy meccsen: Ajax-Differdange (LUX) 14:0 (1984/85)
Legnagyobb arányú győzelem összesítésben: Feyenoord-Rumelange (LUX) 21:0 (1972/1973)
Gólkirály a 2008/2009-es idényben: Vágner Love (11 gól - CSZKA Moszkva)


Az UEFA-kupa utolsó fejezete azonban a Sahtar Donyeckről szól, amely már eddig is őrzött egy rekordot. Az ukrán csapattal 2000 és 2005 között zsinórban hatszor fordult elő, hogy a BL-selejtezőkből vagy a BL-csoportkörből kiesve az UEFA-kupában kötött ki.


Európa Liga

Jövőre új sorozat indul, Európa Liga néven, ahol a négyfordulós selejtezők rendszerét a csoportkör követi majd. A 48 együttest a korábbi évekkel ellentétben négyes csoportokba sorolják be, ahol a BL-hez hasonlóan oda-visszavágós alapon rendezik a meccseket. S bár a sorozat megújul, az UEFA számára fontosak a hagyományok. Európában egyetlen csapatnak nem kell majd selejtezőt játszania ahhoz, hogy a csoportkörbe kerülhessen: ez a klub az angol FA-kupa történetének 128. győztese lesz majd.


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább