Ukrán-brazil: két jó barát

Ukrán-brazil: két jó barát

, ktn

UEFA-kupa, döntő

Donyecki győzelem született az UEFA-kupa 38. fináléjában. Meccsidéző és múltidéző következik az utolsó kupadöntőt követően.Diego döntött

Német-ukrán finálé az UEFA-kupában, dél-amerikai főszereplőkkel: a Sahtarnál öt brazil játékos került a kezdőbe, a Werdernél viszont hiányzott a legjobb, Diego. Ahogy előzetesen várni lehetett, ez a különbség döntött a döntőn.

A Werder Diego nélkül színtelen és szagtalan volt, Pizarro egyedül őrlődött a Kucser-Csigrinszkij kettős szorításában, Niemeyer és Özil pedig mintha a pályán sem lett volna. A németeknek csak Pjatov adott esélyt. Az ukrán kapus az első félidőben bevédte a félig sérülten is hősiesen játszó (brazil) Naldo szabadrúgását - a Bréma ezzel egyenlített.


A meccs azonban végig a Sahtarnak állt. Az ukránok az első percektől kezdve támadtak, a brazilokon kívül a két szélső védő, Srna és Rat sem jött zavarba a labdával, Lewandowski nagy kedvvel tüzelt. A második félidő takarékos focija után aztán a hosszabbításban egy Srna-Gladson akció mindent eldöntött.


Jó elegy

"A klub még soha nem játszott nemzetközi kupadöntőt - leírhatatlan az, amit a társaimmal együtt érzünk. Mi, brazilok, olyanok vagyunk a Sahtarban, mint egy család, de a csapat az ukránokkal együtt az igazi. Jó elegyet alkotunk, ennek köszönhetjük a sikereket" - lelkendezett Luiz Adriano, aki az ukránok vezető gólját szerezte.


A két edző már előre tekintett. Mircea Lucescu szerint az UEFA-kupa győzelem csak egy lépés az úton, a Sahtar végcélja az, hogy a Bajnokok Ligájában jusson el legalább a legjobb négy közé. Az immár 31 éve a Werder Bremen kötelékébe tartozó Thomas Schaaf nehezen leplezte csalódottságát, azonban már a lefújás után arról beszélt, hogy a szezonnak nincs vége. A Werder jövő szombaton a német kupadöntőben javíthat, Berlinben, a Leverkusen ellen.

A győztes és a vesztes


Mircea Lucescu egyike annak a tíz trénernek, akik három különböző bajnokságban is aranyérmet szereztek csapataikkal. A családi hagyományokat fia viheti tovább, a legutóbb Brassóban dolgozó Razvan Lucescu a román válogatott élén bizonyíthat.


Thomas Schaaf 1978 és 1995 között volt a Werder Bremen profi futballistája, ráadásul már 1987-től (26 éves korától kezdve) ifiedzőként dolgozott a klubnál. 1999 óta irányítja az első csapatot.


Keleti milliárdok

A donyeckiek építkezése több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ukrán milliárdos, Rinat Ahmetov megvásárolta klubot. S bár a csapat keretében meghatározók a légiósok, Ahmetov 1999-ben futballakadémiát alapított Donyeckben, az iskolának jelenleg háromezer növendéke van. A 31 milliárd dolláros magánvagyonnal rendelkező Ahmetov színre lépése óta a klub 9 bajnoki címet szerzett Ukrajnában. A legfényesebben mégis az UEFA-érem csillog - a 42 éves elnök a VIP-páholyt elhagyva a játékosokkal együtt ünnepelt a gyepen a lefújás után Isztambulban.


Az UEFA-kupa utolsó öt kiírásában egyértelművé vált a keleti fölény - a CSZKA (2005), a Zenit (2008) és a Sahtar (2009) sikerei között csak a Juande Ramos vezette Sevillának jutott zsinórban két aranyérem. A kupa 1971 óta íródó történetében a fentieken kívül egyetlen "keleti" csapatnak sem sikerült megszereznie a trófeát - igaz, a Dinamo Zagreb 1965-ben, a Ferencváros pedig 1967-ben megnyerte a viadal elődjének számító Vásárvárosok Kupáját.


Egy kis történelem

Az UEFA-kupa korábban a topligák csapatainak felségterülete volt. A kupát legtöbbször olasz klubok nyerték meg, ráadásul 1989 és 1991, valamint 1993 és 1995 között zsinórban 3-3 olasz siker született - triplázásra más nemzet csapatai nem voltak képesek. Címvédés csak spanyol kluboknak sikerült - a Real Madrid 1985 után 1986-ban, a Sevilla pedig 2006-ot követően és 2007-ben ismételt.


Az 1979/1980-as szezonban a németek taroltak, a legjobb 8 közé 5 csapatuk jutott be, az elődöntő pedig "színnémet" csatákat (Bayern-Frankfurt, Stuttgart-Mönchengladbach) hozott. Rekordot jelentett az is, hogy abban a szezonban német csapatot csak német tudott kiütni az UEFA-kupából.

UEFA-kupa rekordok


Rekordgyőztesek: Internazionale, Juventus, Liverpool (3-3 győzelem)
Rekordgyőztesek országok szerint: Olaszország (9 győzelem)
Veretlen kupagyőztes: Galatasaray (1999/2000)
Veretlen kupavesztes: Espanyol (2006/2007)
Legtöbb kupaindulás zsinórban: Bruges (10x - 1996 és 2005 között)
A sorozat gólkirálya: Dieter Müller (29 gól - Köln, Stuttgart, Bordeaux)
Legtöbb gól egy sorozaton belül: Jürgen Klinsmann (15 - Bayern München, 1995/1996)
Legnagyobb arányú győzelem egy meccsen: Ajax-Differdange (LUX) 14:0 (1984/85)
Legnagyobb arányú győzelem összesítésben: Feyenoord-Rumelange (LUX) 21:0 (1972/1973)
Gólkirály a 2008/2009-es idényben: Vágner Love (11 gól - CSZKA Moszkva)


Az UEFA-kupa utolsó fejezete azonban a Sahtar Donyeckről szól, amely már eddig is őrzött egy rekordot. Az ukrán csapattal 2000 és 2005 között zsinórban hatszor fordult elő, hogy a BL-selejtezőkből vagy a BL-csoportkörből kiesve az UEFA-kupában kötött ki.


Európa Liga

Jövőre új sorozat indul, Európa Liga néven, ahol a négyfordulós selejtezők rendszerét a csoportkör követi majd. A 48 együttest a korábbi évekkel ellentétben négyes csoportokba sorolják be, ahol a BL-hez hasonlóan oda-visszavágós alapon rendezik a meccseket. S bár a sorozat megújul, az UEFA számára fontosak a hagyományok. Európában egyetlen csapatnak nem kell majd selejtezőt játszania ahhoz, hogy a csoportkörbe kerülhessen: ez a klub az angol FA-kupa történetének 128. győztese lesz majd.


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább