A manchesteri dupla-tripla és a wolfsburgi gólgyár

A manchesteri dupla-tripla és a wolfsburgi gólgyár

, focitipp.hu

A hét számokban

Toni Polstert és Raimundo Orsit már beérte az új generáció, Gerd Müller és Hans Krankl még tartja magát. A kihívók: Edin Dzeko, Grafite és Marc Janko.



51 gólnál jár az idényben a Wolfsburg csatárduója, Edin Dzeko és Grafite. A páros ezzel a Bundesliga történetének második legeredményesebb kettősévé vált. Az abszolút rekord Gerd Müller és Uli Hoeness nevéhez fűződik, akik az 1971/72-es, illetve az 1972/73-as szezonban is 53 találatig jutottak a Bayernben. A wolfsburgiak azonban egy valamiben felülmúlják a müncheni legendákat, mindketten 20 gól felett teljesítettek a szezonban (a fenti rekordból Gerd Müller 36, illetve 40 góllal vette ki a részét), és elfoglalták a góllövőlista első két helyét. Ha a párosnak sikerül továbbra is maga mögött tartania a 23 gólos Mario Gómezt, 1997 után ismét egy csapatból kerülhet ki a gólkirály és a második helyezett. Utoljára ezt a bravúrt a Fredi Bobic és Giovane Elbert (Stuttgart) hajtotta végre.

43. szabadrúgásgólját is megszerezte Juninho Pernambucano a Lyon színeiben. A brazil újabb találata a Marseille elleni 3-1-es siker alkalmával született. Azzal, hogy a címvédőnek sikerült legyőznie a bajnokesélyes Marseille-t, a szezonban először a Bordeaux állt a francia bajnokság élére. Azért Laurent Blanc csapata is tett a sikerért, a Girondins szombaton zsinórban kilencedik győzelmét aratta. Azt egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a Bordeaux és a Marseille vetélkedéséből ki kerül ki győztesen, az azonban biztos, hogy hétéves lyoni hegemónia után új bajnokot avatnak Franciaországban.


39 góljával Marc Janko már csak két találatra van attól, hogy beállítsa Hans Krankl rekordját az osztrák Bundesligában. Az 1977/78-as szezonban, a minden idők legjobb osztrák játékosának választott Krankl 41 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. A sors fintora, hogy Janko legutolsó találatát (amellyel a csapat megszerezte a bajnoki címet) éppen annak a Linznek lőtte szombaton, amelynek kispadját az osztrák legenda foglalja el. Jankónak még két mérkőzése van arra, hogy befogja Kranklt, de jelenlegi 39 találata már elég ahhoz, hogy a második helyen osztozhasson egy másik ikonnal, az 1985/86-os idényben szintén 39 gólig jutó Toni Polsterrel.


17. bajnoki elsőségét szerezte meg az Inter a hétvégén, ezzel befogta városi riválisát, az AC Milant az örökranglista második helyén. A rekordot továbbra is a Juventus tartja 27 aranyéremmel. Az Inter sorozatban szerzett negyedik bajnoki címével megismételte az 1940-es évek végén tündöklő Torino teljesítményét, és ha a következő szezonban is megvédi címét, csatlakozhat a zsinórban öt elsőséget számlálók klubjához, amelyben a Juventus és a Torino foglal helyet. Hétvégén az Inter két légiósa, Walter Samuel és Dejan Sztankovics azonban már rekordot ünnepelhetett, a duó - az 1930-as években a Juventus-szal öt bajnoki címet nyerő, argentin Raimundo Orsival vállvetve - a Serie A történetének legeredményesebb külföldi játékosa lett. Az Interrel szerzett négy bajnoki cím mellett Samuel a Roma (2001), míg Sztankovics a Lazio (2000) labdarúgójaként vehette át a bajnoki serleget.


3, sorozatban elért bajnoki címmel mindössze négy csapat büszkélkedhet az angol bajnokság történetében: a Huddersfield Town (1924-26), az Arsenal (1933-36), a Liverpool (1982-84) és a Manchester United (1999-2001). A Vörös Ördögök a hétvégén elléptek riválisaiktól, és másodszor is sikerült triplázniuk. A manchesteriek ráadásul beérték a Liverpoolt a bajnoki örökranglista élén, jelenleg mindkét együttes 18 elsőséget számlál. Sir Alexék május 27-én újabb csúcsot állíthatnak fel, amennyiben sikeresen megvédik címüket a Bajnokok Ligájában. A legrangosabb európai kupában legutóbb 1990-ben történt címvédés, akkor az AC Milannak sikerült a bravúr.


(forrás: fifa.com)


*****

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább