Két bajnokcsapat egy városban

Két bajnokcsapat egy városban

, ktn

A hét futballvárosa

Salzburg

Története ötödik bajnoki címét nyerte Ausztriában a Salzburg. Ismerkedjünk meg a várossal, amely egyet jelent Mozarttal.



Büszkeség és szégyen

2006. január 27-én reggel nyolc óra után néhány perccel a város mind a harmincöt templomában egyszerre szólaltak meg a harangok, 250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart. A nevezetes évfordulóról kulturális események tömkelegével emlékeztek meg a salzburgiak, akik továbbra is büszkék a zeneszerző örökségére.

Salzburgi képgaléria: (forrás: ktn, flickr.com) >>>

Nem lehetnek azonban mindenre büszkék a salzburgiak, ha a múltat idézik. 1731. október 31-én báró Firmian Lipót Antal kiadta az Emigrationspatent-et. A dátum nem volt véletlen, Luther Márton éppen 214 évvel azelőtt függesztette ki nevezetes 95 pontját Wittenbergben. A báró ultimátumot adott a protestánsok számára: vagy áttérnek a katolikus hitre, vagy száműzetés lesz a sorsuk.


Lipót Antal meglepődhetett az eredményen: harmincezren döntöttek az exodus mellett. A bárót pártoló helyi notabilitások a piacon „áron alul" átvették a protestánsok ingóságait, majd mehettek, isten hírével. A legtöbben (tizenkétezren) Kelet-Poroszországban találtak otthonra I. Frigyes Vilmos hívására, de sokakat fogadtak be a Bánságban és Debrecenben is, egy kisebb csoportjuk pedig az észak-amerikai Savannah-ban telepedett le (nekik mára nem maradt nyomuk).


A huszadik században sem éppen befogadó érzületükről váltak híressé a salzburgi polgárok, akik 99 százaléka már 1919-ben a Németországhoz való csatlakozás mellett állt. Az 1938-as Anschluss idején a német csapatok azonnal megkezdték politikai ellenfeleik és a város zsidó polgárainak begyűjtését, a zsinagógát pedig lerombolták. Jelenleg száz zsidó él Salzburgban.



Fellegvár és pozdorja-Mozart

De hagyjuk a borongós múltat, aki ma Salzburgba látogat, annak nem kell tartania házigazdáitól. Ami olyan festői, mintha egy vasúti terepasztal túlméretezett díszlete lenne. Salzburgot a kanyargós Salzach szeli át, az egyik oldalon a sötétzöld Kapuzinerberg, a másikon a szürke Fellegvár (Hohensalzburg).


Maradva a hegyeknél: a városból tiszta időben látszik az 1972 méterre magasodó Untersberg csúcsa is. De a tiszta idő ritka Salzburgban, a ködfátyol gyakran a belvárosra is rátelepszik. Mintha nem lenne elég szürreális már az is, hogy a lilára, narancssárgára és világoszöldre meszelt házak mögött százméter magas sziklafalak emelkednek.


De nemcsak a panorámanézettől állhat el a szavunk, a szuperközeli képek is lenyűgöznek. A várost uraló barokk szó szerint minden utcasarkon megállásra késztet. Díszes, kovácsoltvas cégtáblák, mesterségek címerei, nagyon illik ide Mozart. Salzburg belvárosában egyébként két lépést sem tehet az ember anélkül, hogy ne botolna bele egy Mozart-relikviába, legyen az képeslap, kulcstartó, bekeretezett portré, vagyis bármi, amit haza lehet vinni a nagymamának. Vagy nem: az egyik étterembe életnagyságú pozdorja-Mozart hívogat.


Érdemes a drótkötélpályás felvonóra szállva meglátogatni a Fellegvárat. Az erődítmény máig az egyik legnagyobb, épségben fennmaradt középkori vár Európában. A huszadik század elején börtönként funkcionált, olasz hadifoglyok mellett náci aktivistákat is őriztek benne. Egykor Mozart is sokat sétált a puritán hangulatú utcákon, mesélik.


Red Bull vs. Austria Salzburg

Stílszerű lenne, ha a 29 éves futballista, Santos Baptista Júnios Mozart is a Red Bullnál játszana, ő azonban idén a Szpartak Moszkvától igazolt haza Brazíliába. Ott volt viszont a hétvégén bajnoki címet szerző egyesületben Marc Janko, aki lélegzetelállító mérleget produkál idén: 33 bajnokin 39 gólt lőtt. Az osztrák lapok már a legendás Hans Kranklhoz hasonlítják a csatárt, akinek a hátralévő két forduló alatt három gólt kellene szereznie ahhoz, hogy megdöntse az egykori center 41 találatos gólrekordját. Jankónak is köszönhetően a Red Bull idén rajt-cél győzelmet aratott a Bundesligában, a szezon közepén egy 12-1-1-es sorozatot produkálva.


A klubot 1933-ban alapították Austria Salzburg néven, majd Casino Salzburg és Wüstenrot Salzburg elnevezéssel szerepelt a 2005-ben Red Bull Salzburgra keresztelt egyesület. Ez az aktus nem minden szurkoló tetszését nyerte el, főleg, mert az új menedzsment nyíltan szakított a múlttal, és a klubszíneket is megváltoztatta, lila-fehérről piros-fehérre. A szurkolók lázadása után 2005 őszén új (lila-fehér) klub alakult az egyesült eredeti nevén (SV Austria Salzburg), amely 2007 és 2008 után idén is bajnoki címet szerzett - éppen azon a hétvégén, amikor a Red Bull az élvonalban. Nyáron a Red Bull a BL-re, a salzburgi lila-fehérek pedig a negyedik ligára gyúrhat - a maga nemében mindkettő kiváló teljesítmény.


Salzburg
Ország: Ausztria
Terület: 65,7 négyzetkilométer
Lakosság: 149 000 (2008 december)
Tengerszint feletti magasság: 424 méter
Polgármester: Heinz Schaden (szociáldemokrata)
A város weboldala: www.stadt-salzburg.at
A futballklub weboldala: http://redbulls.com
A Red Bull Salzburg profilja a focitippen >>>

Az Austria Salzburg weboldala: www.austria-salzburg.at


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább