Jó futballnak nem kell cégér

Jó futballnak nem kell cégér

, ktn

A hét futballvárosa

Bordeaux

Bordeaux-ban szinte minden a borról szól, egy héttel ezelőtt azonban mindent a futball vitt. Az óriáskivetítők előtt ötvenezren ünnepelték a Girondins bajnoki címét.



Tíz év után szerzett ismét bajnoki aranyérmet Franciaországban a Bordeaux, miután zsinórban 11 mérkőzést nyert meg a francia bajnokság hajrájában. A klub a Lyon 2002 óta tartó egyeduralkodását szakította meg, megszerezve története hatodik bajnoki elsőségét. A Girondins ezt megelőzően 1999-ben végzett az élen - a kapus, Ulrich Ramé akkor is a keret tagja volt. Ismerkedjünk meg jobban a várossal is.

Bordeaux-i képgaléria (forrás: flickr.com) >>>

Borból is megárt a sok

"Tudatában van annak, hogy egy üveg Chateu d'Yquem egy havi bérébe kerül?" - ez a klasszikus mondat a "Csengetett, Mylord" című angol tévéfilm minden epizódjában elhangzott, már amikor Mr. Stokes megdézsmálta a Meldrum-pincészet egyik nemes borát. Nemcsak a kommunista komornyik rajongott a bordóiért - a városban termelt italok a világ minden részén ismertek.

A Chateau d'Yquem a kultúrában

Dosztojevszkij Ördögök című regényének főhőse (Nyikolaj Sztragovin) Chateau d'Yquemet ivott öngyilkossága előtt. Az Egyesült Államokban pedig már az alapítók is ismerték a jó borokat: Thomas Jefferson, a Függetlenségi Nyilatkozat szerzője egy ízben 250 palackot rendelt magának, és még George Washingtonnak is küldött belőle. A Chateaux d'Yquem volt Hannibal Lecter kedvenc bora, emellett a márka feltűnt olyan tévésorozatokban, mint a Star Trek vagy a Dexter.


Bordeaux-ban már a 8. században bortermeléssel foglalkoztak, nem csoda, hogy a város a világ borcentruma. Bordeaux környékén körülbelül 116 160 hektárnyi szőlőskertet, 10 ezer bortermelőt és 13 ezer szőlőtermelőt számlálnak a statisztikák. Az évi termelés több mint 700 millió palack. Az itt előállított borok 88 százaléka vörös. Természetesen találunk bormúzeumot Bordeaux-ban, és itt rendezik a világ legnagyobb borkiállítását, a Vinexpót is.

Grandiózus város

A Gironde 65 kilométer hosszú folyótorkolatának végén fekvő város kikötőjébe 9 millió tonnányi áru érkezik, és ugyanennyi távozik minden évben. Bordeaux-ban találjuk Európa egyik leghosszabb bevásárlóutcáját, az 1,2 kilométer hosszú Rue Sainte-Catherine. Vigyázzunk: ha Győzelem tértől indulunk, akkor gyorsan vegyük meg az ajándékokat, a boltok az operaház felé közeledve egyre drágábbak lesznek. De a város nemcsak iparáról, hanem kulturális életéről is ismert. A város egyetemét 1441-ben alapította IV. Jenő pápa, a 250 ezer lakosú város intézményen 70 ezren tanulnak (összehasonlításként: a budapesti ELTÉ-n 30 ezren), ezáltal ez Európa egyik legnagyobb egyeteme.

A bordeaux-i dog
A kutyafajta már a 14. században ismert volt Franciaországban. A látszólag lusta állat vadászatra, terelésre és őrzésre is tökéletesen alkalmas. A bordeaux-i dog sok szállal kapcsolódik a futballhoz. Andy van der Meyde kedvencét Mac-et 2006-ban ellopták, de az eb később megkerült. Frank Lampard pedig a Chelsea szurkolóinak ajándékozta kutyája kölykeit.


Bordeaux a 18. században élte virágkorát - ekkor körülbelül ötezer épületet emeltek a helyiek a mai belváros és rakpart területén. A belváros 2007-ben éppen azért került fel az UNESCO világörökségi listájára, mert „Párizst kivéve minden francia városnál jobban megőrizte arculatát" - ez Bordeaux-ban a 18. századi épületek megóvását jelentette. Az egyik legimpozánsabb épület a Garrone partján található, 1730 és 1755 között emelt Place de la Bourse. A város Victor Hugót is lenyűgözte, a regényíró így jellemezte a települést: "add hozzá Versailles-hoz Antwerpent, és megkapod Bodeaux-t". S ha már az íróknál tartunk, Bordeaux leghíresebb szülöttje Michel de Montaigne, a renszánsz esszéista, aki ma az egyetem egyik karának névadója.

Bordói hősök: Giresse, Dugarry, Gourcuff

A város leghíresebb futballklubját, a Girondins de Bordeaux-t 1881-ben alapították, de az első nemzetközi sikerre 1996-ig kellett várnia a csapatnak. A Lizarazu és Dugarry fémjelezte együttes az UEFA-kupa történetének egyik legszebb fordítását produkálta, amikor a negyeddöntőben az AC Milan ellen az első meccs 0-2-je után hazai pályán 3-0-ra nyert. A fináléban aztán már nem volt szerencséjük a franciáknak, a Bayern München 5-1-es összesítéssel győzött.

A Bordeaux aranykora azonban a nyolcvanas évek közepe volt, amikor Aimé Jacquet irányítása alatt háromszor (1984, 1985, 1987) nyert bajnoki címet a csapat, olyan játékosokkal, mint Battiston, Giresse és Tigana. A klub 1991-ben anyagi gondok miatt kénytelen volt elhagyni az élvonalat. A visszajutás rögtön sikerült, majd 1999-ben és 2009-ben a bajnoki cím is összejött. Az idei csapatból a legtöbben bizonyára a 13 gólos argentin Cavenaghira, és az AC Milantól visszakapott, szenzációs idényt produkáló Yoann Gourcuffre emlékeznek majd.

Bordeaux
Ország: Franciaország
Megye: Gironde
Polgármester: Alain Juppé (kereszténydemokrata)
Terület: 49,36 négyzetméter
Népesség: 250 ezer (2008) [a 9. legnagyobb város Franciaországban]
A város weboldala: www.bordeaux.fr
A Bordeaux profilja a focitippen >>>


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább