Nick Hornby: Fociláz

Nick Hornby: Fociláz

, focitipp.hu

Futball és irodalom

A focitipp új sorozatot indít, Futball és irodalom címmel. Olvasni jó.



Úgy lettem szerelmes a futballba, ahogy később a nőkbe is: hirtelen, megmagyarázhatatlanul, feltétel nélkül, mit sem gondolva azzal, hogy mennyi fájdalmat és bajt okozhat a szenvedélyem.

Meccsnapokon háborgó gyomorral ébredtem, és ez az érzés csak fokozódott egészen addig, amíg az Arsenal kétgólos előnyt nem szerzett - akkor végre kezdtem lazítani: valójában persze egyetlenegyszer lazíthattam; amikor 3:1-re vertük az Evertont közvetlenül karácsony előtt. A minden szombaton újra jelentkező meccsbetegségem tüneteként ragaszkodtam hozzá, hogy nem sokkal egy óra után, vagyis két órával a kezdőrúgás előtt már kint legyünk a stadionban, s az apám türelemmel és jó kedéllyel viselte ezt a hóbortomat, pedig gyakran kellett fagyoskodnunk, és 2.15-től kezdve egyre fokozódó izgatottságom meghiúsított minden kommunikációt.

"Az a sok szörnyű null-null a Newcastle ellen", panaszkodott apám megannyiszor az évek során. "Azok a fagyos, unalmas szombat délutánok."

Mostanra lelkiismeret-furdalásom lett, amiért apát belerángattam ebbe az egészbe. Ő sohasem szerette meg igazán az Arsenalt, és azt hiszem, szívesebben járt volna velem bármelyik más első ligás csapat meccseire. Tudtam én ezt nagyon jól, s folyton kényelmetlenül éreztem magam miatta: miközben az Arsenal zötyögve-pöfékelve szállította az egy-nullás győzelmeket és nulla-nullás döntetleneket, én minden meccsen tűkön ültem a bosszúságtól, és egyre azt vártam, mikor robban ki apából az elégedetlenség. A Swindon elleni meccs után rájöttem, hogy a hűség, legalábbis a futballban, nem morális választás kérdése, mint a bátorság vagy a kedvesség; inkább hasonlít szemölcsre vagy púpra, az ember semmiképpen sem szabadulhat tőle. A házasság véletlenül sem lehet ennyire szilárd - egy Arsenal-szurkolónak a világért sem jutna eszébe elsompolyogni a Tottenhamhez egy kis házasságon kívüli kalandért és élvezetért, s bár a válás lehetősége fennáll (az ember egyszerűen nem jár többé meccsre, ha annyira rosszul megy a csapatnak), ki van zárva, hogy utána egy másik csapat csábítsa el.

(Fordította: M. Nagy Miklós)
 

Nick Hornby (1957) angol író, kritikus. A Fociláz című, önéletrajzi ihletésű regénye az egyik legjobb "futballkönyv"; arról szól, mit jelent szurkolónak lenni. További ismert művei: Pop, csajok, satöbbi (High Fidelity); Egy fiúról (About a Boy); Hosszú út lefelé (Long way down).


Sorozatunk következő része: Csáth Géza: Kisfiúk

focitipp.gj
*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább