Az őrült nyilatkozatok hete

Az őrült nyilatkozatok hete

, gj

Kiszabadult a börtönből Mehmet Ali Agca, az ismert merénylő, aki 1981-ben megpróbálta lelőni II. János Pál pápát.



Most, amikor szabadulása apropóján ismét reflektorfénybe került, az ankarai fegyház előtt fennkölt szózatot intézett a rá várakozó újságírókhoz, mely szózat lényege az volt, hogy a világvége hamarosan eljövend, s hogy ő a Megváltó, a Messiás, az Örök Krisztus. Ennyit mondott Mehmet Ali Agca, aztán elvitték a pszichiátriára, elmeorvosi kivizsgálásra. Ez volt hétfőn.

Kedden egy sporthetilap Saskőy Szabolcs egykori magyar FIFA-játékvezetőt szólaltatta meg, aki szerint "a börtönélet nem jó dolog, de nem is borzasztó". Annak idején Saskőy volt az élő bizonyíték arra, hogy a futballmeccs addig tart, amíg a bíró le nem fújja - egy 2005-ös Honvéd-MTK mérkőzést például nem kevesebb, mint 99 perc 40 másodpercig vezetett (sokak szerint addig, amíg az MTK kiegyenlített). Saskőy Szabolcsot négy éve adócsalás vádjával tartóztatták le. Ma pókerjátékos.

"Hogy bírta a börtönéletet?" - kérdezi a riporter Bácsi Sándortól néhány oldallal később. Úgy látszik, ez egy ilyen hét. Büszke, börtönviselt futballnemzet vagyunk. "Irtó nehezen, bár jó zárkában voltam" - válaszolja az egykori újpesti válogatott csatár.

Thierry Henryt viszont felmentették, semmilyen hivatalos dorgálást nem kap. A FIFA közleménye így szólt: "A labda kézzel való érintése ez esetben nem tekinthető olyan komoly szabálytalanságnak, mint azt a FIFA szabálykönyve egyébként meghatározza." Hogy tisztábban lássunk: a FIFA éppen azt közölte a világgal, hogy az előírások mindenkire érvényesek, de valakikre nem. S hogy kik a kivételezettek, azt majd ők eldöntik.

Nem ez volt az egyetlen csalás a múlt héten, lásd az Angola-Algéria mérkőzést, amelyen mindkét csapatnak elég volt az iksz a továbbjutáshoz. Könnyen kitalálható: a végeredmény 0-0 lett, egy unalmas, eseménytelen, helyzetek nélküli meccsen. "Nem állapodtunk meg a végeredményben" - mentegetőzött utóbb az algériai edző. Hát ezt most nem hisszük el, bocs.

"Nagy gólokat ígérek, mert hős akarok lenni!" Az idézet nem Wayne Rooney-tól és nem is Cristiano Ronaldótól, hanem egy Anthony Elding nevű brit állampolgártól származik. Ő a Ferencváros új csatára. Elding. Futballmúltja úgyszólván minimális, csupa angol alacsonyabb osztályú csapat, s tulajdonképpen csak annyi tudható róla, hogy hős akar lenni, ami kétségkívül szép célkitűzés, de talán nem 27 évesen kellene elkezdeni focizni, s nem a Fradiban. Bár, jegyezzük meg, Elding feltehetőleg nem lóg majd ki a Martinez, Stockley, Men Yang sorból. Nevezett fiatalemberek szintén a Ferencváros játékosai. Felismernék őket az utcán?

Bezzeg a futsal-spílereink! Szombat este Magyarország-Csehország a futsal Eb-n, a magyaroknak a továbbjutáshoz elég a döntetlen is, ehhez képest már 4-0-ra vezetnek. "Énrám figyeljél, b…meg!" - kiabálja a rövid és velős taktikai utasítást Kozma Mihály szövetségi kapitány a pálya szélén, közvetlenül a kamera előtt. De hiába: falra hányt b…

A játékosok nem figyeltek rá, megmámorosodtak, akárcsak a mérkőzés televíziós kommentátora, aki egyszeriben világverő magyar csapatról beszélt, oda-odaszúrt az ellenfélnek ("a fagyi visszanyal" - kiabálta gúnyosan a negyedik magyar gól után), nevetett, harsogott, önmagát múlta felül a nagyotmondásban. Már akkor a magyar győzelmet ünnepelte, amikor egy félidő még hátra volt. A magyar válogatott végül - a 4-0-s vezetés ellenére - 6-5-re kikapott.

(gj)

*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább