Kik voltak a ManUtd legjobb idegenlégiósai?

Kik voltak a ManUtd legjobb idegenlégiósai?

, focitipp.gj

Cantona egy zseni volt. Csak néha átkattant nála valami odabent, s olyankor rendezett egy kis ámokfutást.



Miért volt kulcsfontosságú az 1966-os év az angol futball szempontjából? Nem a világbajnoki cím miatt, hanem mert megszületett a francia Eric Cantona, áldassék a neve. Felhajtott gallér, gyilkos tekintet, és hihetetlen kreativitás a pályán: ötlet, ötlet és ötlet.

Cantona egy zseni volt. Csak néha átkattant nála valami odabent, s olyankor rendezett egy kis ámokfutást. Mint 15 évvel ezelőtt, 1995 januárjában, amikor a Crystal Palace elleni meccsen - miután piros lapot kapott - mellbe rúgta az őt ócsárló szurkolót.

 

Az "őrült Cantonát" tette a februári szám címlapjára a klub hivatalos magazinja, a téma a következő volt: a Manchester United legjobb idegenlégiósai az utóbbi három évtizedben. A sorrend így fest:

 

A legjobb kapusok

1. Peter Schmeichel (dán) 1991-1999

2. Edwin van der Saar (holland) 2005 óta

3. Fabien Barthez (francia) 2000-2003

4. Tim Howard (amerikai) 2003-2006

 

A legjobb hátvédek

1. Jaap Stam (holland) 1998-2001

2. Nemanja Vidics (szerb) 2006 óta

3. Patrice Evra (francia) 2006 óta

4. Ronny Johnsen (norvég) 1996-2002

 

A legjobb középpályások

1. Cristiano Ronaldo (portugál) 2003-2009

2. Arnold Mühren (holland) 1982-1985

3. Andrej Kancselszkisz (ukrán) 1991-1995

4. Jesper Olsen (dán) 1984-1988

 

A legjobb csatárok

1. Eric Cantona (francia) 1992-1997

2. Ole Gunnar Solskjaer (norvég 1996-2007

3. Ruud van Nistelrooy (holland) 2001-2006

4. Dwight Yorke (trinidadi) 1998-2002

 

Mi van még? Van egy sablonmentes, élvezhető interjú Sir Alex Fergusonnal (aki elmondja, hogy boldogult úrfikorában Rolling Stones-koncerteken csápolt), képriport mutatja be a klub carringtoni edzésközpontját, és elmaradhatatlan a retró-szekció is, hangulatos képekkel a múltból (Bobby Charlton és Matt Busby vigyorog egy repülőgép fedélzetén, valamikor a hatvanas években).

 

S hozzá teljes statisztikai szerviz, eredmények, összeállítások, eseménynaptár, és – megszámoltuk – összesen húsz kép Wayne Rooney-ról. A csapat sem rossz, de az újság egyszerűen kitűnő.

 

Inside United

The Official Manchester United Magazine

2010. február, 100 oldal, 3.75 font

 

Értékelés: Ötből öt pont

 

(focitipp.gj)

*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább