Futballszemle (2. rész)

Futballszemle (2. rész)

, ktn

Kultúrkommandónk ismét lecsapott. A terítéken: könyv, újság, weboldal.



KÖNYV
1930-ban hangversenyt rendezett a Ferencváros, a befolyt pénzből pedig megvette Korányi Lajost (az utóbb 40-szeres válogatott hátvédet). Így ment ez akkoriban. Vagy itt van mindjárt Bródy Sándor, aki nyolcszor lett bajnok a Fradival - tudták, hogy a Pozsony vármegyei Székelyfalván született? (A falu mai neve Sekule; a cseh-szlovák határ mellett, a szenicei járásban található). Bródy 1941-ben tűnt el munkaszolgálatosként, s hasonlóképpen veszett nyoma a keleti fronton Weisz Ferencnek, a 17-szeres válogatott csatárnak is.

Az illusztris galeriből emeljük ki Rumbold Gyulát, a daliás termetű hátvédet, aki tehetséges festő és plakátkészítő is volt - a nők miatta jártak meccsre annak idején. Vagy Lakat tanár urat, aki játékosként szerzett magyar-történelem szakos tanári oklevelet. S ki ne hagyjuk "Mari nénit", polgári nevén Takács I. Gézát, aki 492 mérkőzést játszott az FTC zöld-fehér csíkos mezében, s hosszú, buggyos gatyáját egyszer szoknyának nézték - innen a becenév. Sztorik és statisztikák a Ferencváros történetének legjobb ötven játékosáról: Albert, Schlosser, Sárosi, Varga, Nyilasi. Príma névsor. Jó könyv. (gj)

 

 

Hegyi Tamás: A Ferencváros legjobb 50 futballistája (A kezdetektől napjainkig)
Aréna2000 Kiadó, Budapest, 2009
Értékelés: 5/5 pont


ÚJSÁG
Sose hittük volna, hogy egyszer még hálás szívvel gondolunk a Tallinnban rendezett műkorcsolya Eb-re; a helyszínről tudósító kollegina ugyanis egy eredeti, fóliázott, észt nyelvű folyóirattal örvendeztette meg a Focitippet. Ez volna a Jalka (észtül: futball).

"Kui Ajax superstaar ning FC Barcelonas ning Liverpooliski mänginud Jari Litmanen Lahtisse saabus?" - teszi fel a kérdést kommentárjában a szerző, a beszédes nevű Tarmo "Poborsky" Trule. No igen. Mivel észt nyelvtudásunk hagy némi kívánnivalót maga után, szemérmesen tovább lapozunk. Az mindenesetre roppant szimpatikus, hogy az utánpótlással nyitnak (négyoldalas cikk a gyerekekről), majd női foci következik (képriport), az elméleti részben pedig (a rúgótechnikáról szóló fejezetben) mértani ábrákkal illusztrálják a lábfej ideális találkozását a labdával.

S az is szép, hogy Cristiano Ronaldo vagy Messi egyszer sem szerepel a lapban. A poszterarc - nem viccelünk - Daniel van Buyten és Robbie Keane. A lap tördelése egyszerű (akár egy iskolai kiadvány), mégis van benne valami jó hangulat. Valami balti punk. (gj)

 

 

 

 

Jalka, 2010. január
Ára: 29 észt korona; oldalszám: 68
Értékelés: 5/5 pont


ANTIKVÁR
Bozsik József mellett egyetlen magyar futballista van, aki legalább százszor volt válogatott: Bölöni László (a román válogatott tagjaként). Puskás Ferenc mellett egyetlen magyar futballista van, aki BEK-et nyert: Bölöni László (a Steaua tagjaként).

Az 56 éves Bölöni alighanem a magyar futball egyik legnagyobb alakja, s ezt Bocsák Miklós kiváló könyve is igazolja. Egy végletekig lelkiismeretes, időnként neurotikus személyiség képe bontakozik ki előttünk, aki kilencvennel hajt a fagyos bukaresti utcákon, hogy ötéves kislánya megkaphassa a neki szánt banánt; és aki 35 évesen, első külföldi szerződését megkapva honvágytól szenved Brüsszelben.

Bocsák portrékönyvének (amelyhez jellemző módon Bölöni csak részleges hozzájárulást adott) lapjain felsejlik előttünk a diktatúra embertelen természete. A futballsztár kiszolgáltatottan várja a külföldi karrier esélyét. "Az utolsó pillanatig nem hittem benne, amíg azt nem mondták: Ladislau, mehetsz.". Édes-bús történetek Közép-Európából. (ktn)

 

 

 

 

Bocsák Miklós: Futballsztár Erdélyből
Sport, Budapest, 1988.
Értékelés: 5/5 pont


WEB
"Gerrard egy viaszbábu!" - olvassuk a Tribalfootball nevű oldal címlapján, ahol összeboronálják Joe Cole-t az AC Milannal.

Nem csalódtunk, a honlap pont olyan, mint amikor utoljára három évvel ezelőtt ránéztünk. Igénytelen, ötsoros hírek a semmiről, a Sunból, a Mirrorból, a Skysportsból összeollózva - nem csoda, hogy a Tribalfootball napi kétszáz szöveget (vagy mit) közöl, többnyire az angol futball mócsingjait rágva. Fabregas a Barcelonában? Chamakh az Arsenalban? Matthäus a QPR-ban? Koplárovics a ManCityben? Feltételezések, konfabulációk mindenütt, tények ellenben sehol. Gondolatok a szertárban, pletyik a tusolóból - talán ezt kellett volna a címlapra írni.

Ehelyett ott virít a "Scores and Results" felirat, az adatbank-rovat azonban láthatatlan, a fekete betűk legalábbis nem látszanak a fekete háttér előtt. Zárjuk is be gyorsan az ablakot, mielőtt megfájdulna a fejünk a látványtól! (ktn)

 

 

 

 

www.tribalfootball.com
Értékelés: 1/5 pont


*****

 

 

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább