Futballszemle (3. rész)

Futballszemle (3. rész)

, focitipp.hu

Kultúrkommandónk ezúttal is lecsapott. The ultimate guide.



442.jpg


FOUR-FOUR-TWO

Álldogál a csatár, várja a labdát, s ha a labda jön, akkor azonnal kapura fordul. Így volt régen. S ma? Ma a taktika olyan bonyolult, mint az atommag hasadásának képlete - véli Jimmy Greaves, aki egykoron 422 gólt szerzett.

A februári lapszám a csatárok lélektanáról és a poszt átalakulásáról szól. Lássuk csak: volt a lesipuskás, aki közelről bekotorta (Gerd Müller, Inzaghi, Owen). Volt a "teremtő támadó", aki megcsinálta magának a helyzetet (Dalglish, Zola, ma leginkább Kaká). S volt a régi vágású középcsatár, a tizenhatos korlátlan ura, gyilkos lövéssel és kőkemény fejessel - ez a típus mára többé-kevésbé kihalt (az utolsó mohikánt Alain Shearernek hívták). Ma vannak a tökéletes robotcsatárok (Drogba, Torres), vannak a mélységből induló támadók (Messi, CR9), s vannak a háttéralakok, akik alig rúgnak gólt (Heskey, Kuijt).

Mit tanácsol a pszichológus? Ziccerbe kerülő játékosnak tilos arra gondolnia, hogy hova nem szabad rúgnia a labdát, mert az agya azonnal azt a helyet rögzíti. Ahogy Bill Shankly mondta: ha nem tudod, mihez kezdj a labdával, küldd kapura. A többit majd a meccs után megbeszéljük.

FourFourTwo

2010. február; 132 oldal, 4.20 font
Értékelés: 5/5 pont


champio.jpg


CHAMPIONS
Az edzők félnek. Dehogy akarnak ők újítani, látványosan focizni meg más ilyenek. Ők semmi mást nem akarnak, csak megmaradni a posztjukon (kell a zsé). Úgyhogy az attraktív futballt felejtsük el, ez itt a 4-5-1 kora, biztonsági játék rulez. A taljánok például nem lacafacáznak: a Serie A-ban eddig 15 edzőváltás volt az idei szezonban. Kemény.

A címlaparc Cesc, belőle lehetne több is. Mi van még? Egy összeállítás arról, vajon a spanyoloknak miért van annyi jó kapusuk (Casillas, Reina, Palop), az angoloknak meg miért nincs. Hogyan lehet megállítani Cristiano Ronaldót? A védőnek - állítja az elemzés - nem kell feltétlenül fürgének lennie, elég, ha gyors gondolkodású (mint a jó öreg Sylvinho a tavalyi BL-döntőben). Nassolóknak ott van a statisztika-csokor a csoportkörről: Filippo Inzaghit 14-szer állították meg lesen, Diegót (Juventus) 29-szer szerelték szabálytalanul, az Olimpiakosz ellen pályára lépő Arsenal pedig a BL-történet legfiatalabb galerijének bizonyult, a játékosainak átlagéletkora 21 év 215 nap volt. Vegyék a lapot, érdemes.

Champions

(Official UEFA Champions League Magazine)
2010. február-március; 116 oldal, 3.95 euró
Értékelés: 5/5 pont


ff.jpg


FRANCE FOOTBALL
A világ talán legismertebb futballszaklapja a hetente kétszer (kedden és pénteken) kétszázezer példányban megjelenő France Football. Kiadója a Groupe EPA, amelynek a portfóliójába tartozik a L’Equipe sportnapilap és a Le Parisien is. Az 1946-ban alapított francia nyelvű sportlapot elsősorban az általa adományozott Aranylabda-díjról ismerjük, amely a legnagyobb presztízsű egyéni elismerésnek számít a futballban.

A France Football témái frissek, és meglepően részletes tájékoztatást kapunk az európai kupák topmérkőzéseiről és a legnívósabb bajnokságok aktuális eseményeiről, jópofa statisztikai menüvel. Tudták például, hogy Rooney 0.85 gólt lőtt eddig meccsenként? Hogy Di Natale szerezte az Udinese góljainak 60 %-át? Hogy az Ajax uruguayi csatára, Suárez idei mérlege 24 meccs/24 gól?

Rugalmas tördelés, látványos képanyag, sztárinterjúk, s hozzá leleményes grafikai megoldásokkal tálalt adatbank. A franciákat nem csupán Luc Besson filmjeiért irigyeljük, hanem a France Footballért is.

France Football

2010. február 26., péntek; 36 oldal, 1.60 euró
Értékelés: 5/5 pont


ns.jpg


NEMZETI SPORT
Kétségkívül ügyes marketinghúzás volt Németh Krisztiánt a címlapra emelni, de a róla szóló tíz oldal egyetlen szóval is összefoglalható: üres. S ami rosszabb: kiérződik belőle valami nyálas bratyizás, ami a magyar sportújságírásra egyébként is jellemző. "Nem is tudtam, hogy ekkora királyok vagytok" - mondja Németh Krisztián az NS újságírójának, aki később "istenségnek" nevezi a fiatal futballistát. Te jó ég! Túl cukros, lapozzunk.

A folytatás sem sokkal jobb, a Beckhamről szóló cikk egy középiskolai dolgozat szintjén marad (eredetiség és témafeldolgozás szempontjából elégtelen), ráadásul már az első mondatból tényhiba kiabál (Beckham nem februárban, hanem márciusban vizitált az Old Traffordon).

A Videoton történetét bemutató száraz és szigorúan ötletmentes történeti áttekintésben pedig Kovács Ferenc szájába adnak ilyen mondatokat: "Némi szerencsével már most célba érhetünk, persze ehhez még a szerencsére is szükségünk lenne."

Ez a szerencsétlenkedés megy végig, terjengős, a semmit ragozó szövegek, zsurnalisztikai klisék, nyelvi sivatag. Volt már jobb száma is az NS-magazinnak, maradjunk annyiban.

Nemzeti Sport Magazin

2010. február, 84 oldal, 375 forint
Értékelés: 2/5 pont

(focitipp.gazdag.józsef)
*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább