Futballszemle (4. rész)

Futballszemle (4. rész)

, ktn

Kultúrkommandónk ismét lecsapott. A terítéken: antikvár könyv, cédé, weboldal.



ANTIKVÁR
Egyedülálló dolog az angol futball történetében, hogy valaki ötvenéves koráig az élvonalban futballozzon, mint tette azt Sir Stanley Matthews. Hogyan lett egy szégyenlős gyerekből - aki szombat délelőttönként apja borbélyműhelyében segített szappanozni - a világ egyik legjobb futballistája?

Szorgalommal, fegyelemmel és végtelen alázattal. Matthews a hivatalos tréningeken kívül minden nap edzést tartott magának, hajnalban kelt, kiment futni (sprintek, labdavezetés), vagy pedig kitalált egy cselt, és azt gyakorolta, a földbe szúrt cövekek között szlalomozva. A meccsek után pedig feljegyzéseket készített a saját játékáról, kiemelve, hogy miben kellene még javulnia.

"Apám soha életében nem mondta, hogy jól játszottam. Kedvenc szavajárása ez volt: nem rossz.” Matthews jól játszott. Huszonhárom (!) éven át szerepelt az angol válogatottban, még játékosként lovaggá ütötték, s ő kapta meg elsőként a France Football aranylabdáját, 1956-ban. Önéletrajzi könyvét csak ajánlani tudjuk. Ahogy idősb Matthews jellemezte volna: "Nem rossz." (gj)

 

Stanley Matthews: Életem a labdarúgás
Sport Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 1964
Fordította: Vitray Tamás, 334 oldal
Értékelés: 5/5

 

 

szemle.jpg
 

 


ZENE
2006-ban megjelent egy dokumentumfilm, amelynek főszereplője Zinedine Zidane, a futballista. A Real Madrid sztárját 17 kamera követte egy Villarreal elleni bajnokin, s ezek a felvételek adták a 91 perces film alapanyagát. A rendező, Douglas Gordon a skót Mogwait kérte fel a filmzene elkészítésére: az albumon hangulatos, kellemes poszt-rockot hallunk, sok gitárgerjedéssel és akusztikus prüntyögéssel (a csúcspont a zongorával kísért Half Time). Ha a focitipp zenei fanzine lenne, azt írnánk, ebből a műfajból hallgassák inkább a mélyen felkavaró Monót (Japán), vagy a monumentális Godspeed You! Black Emperort (Kanada).

A focitipp azonban egy futball-magazin, úgyhogy inkább örüljünk annak, hogy vannak olyan szerencsés országok, ahol a futball nem Ganxsta Zolee és Koós János révén kapcsolódik a zenéhez. A Mogwai melankolikus, búskomor zenéje Zidane sorsának is esszenciája. Zizou-t a róla szóló dokumentumfilm utolsó percében kiállítja a játékvezető - ütésért. (ktn)

 

 

Mogwai: Zidane. A 21st Century Portrait
Műsoridő: 73:58 perc
Értékelés: 5/5


WEB
Nem vagyunk éppenséggel a blogszféra elkötelezett hívei, de a theoffside.com oldalon bármikor szívesen időzünk. Elég rápillantani a főoldalra, és máris elfog bennünket az otthonosság érzése. Színes, mégis minimalista dizájn, lényegre törő címek, informatív leadek. A szövegek rövidek, tömörek, velősek - a bloggerek nem szenvednek grafomániában vagy narcizmusban, így mi sem szenvedünk olvasás közben. Ráadásul a The Offside írásai még érdekesek is: a "berni csodáról" szóló cikk például Puskást idézi, aki "legszívesebben megölte volna a bírót", amikor az érvénytelenítette az egyenlítő gólját a vb-döntő 89. percében.

Találunk még felvezetést az orosz bajnoksághoz (a Zenit tarol Spallettivel), megismerkedhetünk a Serie B-ben menetelő Grosseto chilei gólvágójával (Mauricio Pinilla), s persze ott van a kiváló napi lapszemle is (Daily Dose). Blogírónak egyébként bárki jelentkezhet, aki megfelel néhány szempontnak: például tud írni, van humorérzéke és nem rasszista vagy homofób. Jó ötlet, jó blog, csillagos ötös. (ktn)

 

 

The Offside
(www.theoffside.com)
Értékelés: 5/5


*****

 

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább