Magyar futball? Jó vicc!

Magyar futball? Jó vicc!

, gj

"Úgy csinálnak belőlünk bolondot, ahogy akarnak" - mondta a televíziós kommentátor a Hollandia-Magyarország (6-1) mérkőzés második félidejében. Nem lehetett nem egyetérteni vele.A hollandok valóban akkor fektették el a magyar védőket, amikor akarták. Akkor gurigázták ki őket mosolyogva, amikor akarták. Miközben szemmel láthatóan kerülték az ütközéseket, féltették a lábukat, nehogy megsérüljenek a világbajnokság előtt. Este indult a gépük Dél-Afrikába.

"Gyerünk már, keményen" - kiabálta egy hang a magyar kispadról. A hollandok éppen attól tartottak, hogy a nímand, önérzetes magyarok bokázni fognak (Van Bommel oda is szólt az elején Bodor Boldizsárnak). Aztán megoldották máshogy. Elegánsan. Olyan gyorsan járatták a labdát, hogy a magyarok még "bokaközelbe" sem igen kerülhettek - idézzük fel azt a jelenetet az első félidőből, amikor a 35 éves Van Bronckhorst megkerülős csellel (!) rázta le Bodnárt (aki talán észre sem vette, hogy éppen elvitték mellette a labdát).

Rejtély, hogy egy barátságos meccsen, amikor semmilyen tét, semmilyen elvárás nem nyomasztja a játékosokat, miért vagyunk ilyen gyávák, miért nem tudunk felszabadultan és szellemesen futballozni. Illetve, dehogy rejtély! Van erre egy nagyon is kézenfekvő magyarázat: egyszerűen ilyen gyengék vagyunk.

Amszterdamban ráadásul nemcsak gyengék, hanem kifejezetten nevetségesek voltunk. A védők egymást őrizték az ellenfél csatárai helyett, és ijedten elfordultak a lövőcseleknél. Középpályánk nem volt, a csatársorból Torghellét nem kell bemutatni, Priskin pedig az idei szezonban összesen három gólt lőtt az angol másodosztályban (nyilván nem ezt nevezik "kirobbanó formának").

Aztán jött a szokásos mellébeszélés: Erwin Koeman azzal magyarázta a megalázó vereséget, hogy a hosszú szezon után fáradtak a játékosok (s vajon a hollandok miért nem azok?), ráadásul Koeman szerint 55 percen át igenis jól futballoztunk, és méltó ellenfelei voltunk a hollandoknak.

Itt azért álljunk meg. Hogy a magyar játékosok szombaton - nem ötvenöt, hanem akár egy fél percig is - jól futballoztak volna, az a legkeményebb hazugságok egyike, amit a Hollandia-Magyarország (6-1) mérkőzéssel kapcsolatban állítani lehet. Meg a sok lózung arról, hogy játékosaink fáradtak a hosszú szezon után. Konkrétan ki is? Például Torghelle, aki januártól csupán két mérkőzésen volt kezdő a Bundesliga II-ben?

A pozitív életfelfogás ilyenkor azt mondatja velünk, hogy semmi baj, lehetett volna rosszabb is, egy sokkal súlyosabb vereség, 14-1, például, s hogy ehhez képest a 6-1 nem is olyan rossz eredmény. Na igen. Ahhoz képest, amit egy tétmeccsen művelnének velünk ezek a hollandok, a 6-1 tényleg baráti, elfogadható eredmény, amelyért köszönettel tartozunk.

S tulajdonképpen örülnünk kell, hogy a magyar válogatott nem lesz ott a világbajnokságon, mert futballtraumákkal terhelt lelkünket bizonyára megviselné, ha minden ellenfelünk felmosná velünk a padlót, s az egész világ a mi álomszuszék futballistáinkon és a Koeman nevű szaktekintélyünkön nevetne.

(gj)
*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább