Magyar származású játékos a futball-vébén

Magyar származású játékos a futball-vébén

, bt

Interjú Saláta Kornéllal

Bár a magyar válogatott ezúttal sem jutott ki a vb-re, a szlovák válogatottban szereplő Saláta Kornél révén mégis lesz magyar játékos a világbajnokságon. A pozsonyi Slovan garamkövesdi származású hátvédjével Szlovákia utolsó felkészülési meccse után, a Costa Rica elleni 3:0-s sikert követően beszélgettünk.



Nem volt ugyan kezdő a Costa Rica elleni felkészülési mérkőzésen, Martin Skrtel sérülése után viszont 74 percet töltött a pályán. Elégedett a teljesítményével?
Nem számítottam rá, hogy játszani fogok, kicsit meglepődtem, hogy engem küldött melegíteni a szövetségi kapitány, mivel azt vártam, hogy Skrtel kiválása után Zdeno Strbát átteszi középhátvédnek, és egy középpályást küld pályára. Amikor beálltam, izgultam, nehogy valami nagy hibát csináljak, de az első két passzal önbizalmat szereztem, és végig jól éreztem magam a pályán. 

Vladimír Weiss a meccs utáni sajtótájékoztatón külön kiemelte a teljesítményét.
Van még azért min javítani, például az átadásaimon. De nem kaptunk gólt, és ez egy hátvéd számára mindig jó bizonyítvány. Győzelemmel akartunk elbúcsúzni a nézőktől a vb előtt, ez sikerült, sőt, rúghattunk volna akár több gólt is.

Mit gondol, van rá esélye, hogy a világbajnokságon a kezdőcsapat tagja legyen?

Nem hinném, hogy kezdő lennék, szerintem Skrtel rendbe jön az első meccsig, és ő fog kezdeni Duricával. De a Costa Rica elleni játékommal megmutattam az edzőnek, hogy ha valaki megsérül, akkor számíthat rám.

Weiss megemlítette, hogy nem kíméli magát edzéseken sem - Duricával olyan keményen összerúgott, hogy azt már nézni sem bírta.

Mindenki hajt tréningen, meg akarja mutatni, hogy nem véletlenül van ott a 23-as keretben. Mindenki be akar kerülni a kezdőcsapatba, ezért nem húzzuk el a lábunkat a párharcokban edzésen sem.

Milyen a hangulat a csapatban?
Mindenki nagyon várja, hogy végre ott legyünk Afrikában. Lelkesek vagyunk, szeretnénk már játszani. Vasárnapra szabadnapot kaptunk, így hazamentem, de otthon is mindenki csak Afrikáról kérdezgetett.

A Dél-afrikai Köztársaságban nagyon szigorúak a biztonsági előírások, a német válogatott játékosai például csak golyóálló mellényben közlekedhetnek. A szlovák válogatott tagjainak is felhívták a figyelmét a veszélyekre?
Nem nagyon beszéltünk erről, csak annyit mondott az edző, hogy ne viseljünk drága órát vagy ékszert, nehogy megtámadjanak minket. Egyébként is csak az edzésekre fogunk kijárni, máskor mindig a szállodában leszünk.

A szlovák válogatott csoportellenfelei felemásan szerepeltek a felkészülési meccseken, Új-Zéland legyőzte Szerbiát, de aztán kikapott Szlovéniától, az olaszok kikaptak Mexikótól és döntetleneztek Svájccal, a paraguayiak viszont nyertek Görögországban.
Ezekből az eredményekből nem lehet komoly végkövetkeztetést levonni. A vb előtt senki nem akar lesérülni, a játékosok vigyáznak magukra, ezt is figyelembe kell venni. A csapatok igazi játékereje majd csak a tétmeccseken mutatkozik meg.

Az ausztriai edzőtáborozás során volt alkalmuk megnézni az Új-Zéland-Szerbia meccset, mit tanultak belőle?
Azt, hogy nagyon oda kell figyelnünk rájuk, mert nagyon jól védekeznek. Természetesen nyerni akarunk, de nehéz lesz. Felívelt labdákkal nem próbálkozhatunk, mert remek fejelőik vannak, ezért gyors, lapos passzokkal kell átjátszanunk a védelmüket.

Weiss mondta Salátáról

„Hibátlanul játszott, a fejpárbajokban kitűnő volt. Remekül átlátta a játékot, mindig jó ütemben szerelt. Még a passzain kell javítania, de így is nagyszerűen helyettesítette Skrtelt" - nyilatkozta elragadtatva Saláta Kornél Costa Rica elleni teljesítményéről Vladimír Weiss szövetségi kapitány.

(bt)

(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább