A magyar futball szépségei

A magyar futball szépségei

, gj

Megy a parasztvakítás, ismerős propagandaszövegek arról, hogy a magyar futball jó úton halad, fejlődése töretlen, színvonala pedig soha nem tapasztalt magasságokba emelkedik - csak ne kéne nemzetközi meccseket játszani, nem igaz?Néhány racionálisabb gondolkodású, a futballt a Barcelonával vagy a Real Madriddal azonosító szurkoló szerint az, aki bárminemű magyar labdarúgó-eseményre kíváncsi, megérdemli a sorsát, mert nyilvánvalóan mazochista, szuicid típusú, önsanyargató jellem - másképpen aligha érdekelné őt a "magyar focinak" nevezett nívótlan, világviszonylatban sehol sem jegyzett produkció.

A szolgáltatások színvonalát inkább ne firtassuk: a magyar-moldáv meccs előtt megoldhatatlan problémát jelentett 9000 ember gördülékeny beléptetése, úgyhogy húsz perccel a mérkőzés kezdete után még ezrek várakoznak az újpesti stadion előtt a szitáló esőben, kezükben szorongatva a több ezer forintért megvásárolt belépőjüket, s ha valaki értetlenségének hangot adott, akkor emberszabásúnak is alig nevezhető biztonságiak megverték.

A beléptetéskor történt "sajnálatos eseményeket" az MLSZ szóvivője, Pajor-Gyulai László "a rossz szurkolói szokásokkal" és a "stadion rossz infrastruktúrájával" magyarázta, bár erősen kétséges, hogy mennyiben számít "rossz szurkolói szokásnak" az, ha a drukkerek a felnőtt válogatott meccse előtt egy másik helyszínen (jelen esetben az Üllői úton) megnézik az utánpótláscsapat találkozóját is. Nehezen érthető az is, hogy ha az MLSZ maga is "rossz infrastruktúrájúnak" tartja az újpesti stadiont, akkor vajon miért ott rendezte a meccset.

Másnap aztán Huszti Szabolcs belecsapott a lecsóba. "Ami most zajlik, annak köze sincs a realitáshoz. Az hülyítés. Az nevetséges" - írta a magyar középpályás arra utalva, hogy  egyszeriben megváltozott a magyar sportújságírók hangja, elnézik, megbocsájtják, sőt fényezik még a silány teljesítményeket is. Husztinak sok dologban nincs igaza (a válogatottságot például semmilyen körülmények között nem lehet lemondani), de néhány mondatával beletrafált a közepébe.

Sportújságírás helyett ugyanis gyakorta píár-munka zajlik, parasztvakítás, propagandaszövegek arról, hogy a magyar futball jó úton halad, fejlődése töretlen, színvonala pedig soha nem tapasztalt magasságokba emelkedik - csak ne kéne nemzetközi meccseket játszani, nem igaz?

Szombaton az is kétséges volt, végigjátsszák-e az Újpest-Fradit, a Szusza-stadion környéke ugyanis háborús övezetté változott, s a körülményekhez képest tulajdonképpen csoda, hogy csak háromszor szakadt félbe a derbi.

A pirotechnikai eszközök okozta füst nyomán sűrű, áthatolhatatlan ködfelhő gomolygott a Megyeri úti estében, és sűrű, áthatolhatatlan köd gomolyoghatott néhány szurkoló fejében is, aki teli torokból üvöltve, nyomdafestéket nem tűrő stílusban gyalázta az ellenfelet, már amikor nem a lelátót bontotta éppen példás szorgalommal.

Amint az elmondottakból is kitetszik, az elmúlt héten teljes pompájában mutatkozott meg előttünk a magyar futball minden dimenziója. Hogy örömteli látvány lett volna, azt nem állítanánk.

(gj)
*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább