Veszi a lapot?

Veszi a lapot?

, focitipp.hu

(FourFourTwo, Marca, Kicker)

Hogyan tálalták a bajnoki előzeteseket a külföldi szaklapok? The ultimate guide.



LA GAZZETTA DELLO SPORT
A La Gazzetta dello Sport színes Serie A-előzetese kiváló kiadvány, alapadatok a játékosokról, az edzőről, sztárportré, s a csapatok taktikai felállása, posztonkénti értékeléssel. A lap közepén poszterként megtaláljuk a teljes menetrendet, az eredmények beírhatók. A statisztikai felhozatal közepes, de azt azért megtudjuk, hogy az idei lesz az első olasz szezon, amelyben egyik csapat kispadján sem ül olyan edző, aki valaha bajnoki címet nyert volna az élvonalban.

Statisztikák: 2 pont
Képek: 3 pont
Dizájn: 4 pont

La Gazzetta dello Sport, Sport Week (Serie A 2010/11)
2010. augusztus 28.
154 oldal; a napilappal együtt 1,5 euró





ONZE MONDIAL
Szeretjük ezt a visszafogott, elegáns, szinte már lírai stílust, ahogy a francia Onze Mondial bemutatja a futballt. Első átlapozásra talán semmi extra, de ha figyelmesebben megnézzük, tulajdonképpen minden ott van: átigazolási leltár, interjúk, kitekintők, kis portrék és nagy poszterek. Ahogy azt egy futballmagazintól elvárnánk. S hozzá egy betöltögethetős, összefűzött menetrend (első- és másodosztály), kis méretű, zsebre tehető. Az is klassz.

Statisztikák: 3 pont
Képek: 3 pont
Dizájn: 4 pont

Onze Mondial (Special Ligue 1)
2010. augusztus
100 oldal; 3,20 euró




FOUR FOUR TWO
Akik az angol focira gerjednek, azok már nyilván rég megszerezték maguknak a szeptemberi FourFourTwo-t, benne hat bajnokság előzetesével (öt angol liga + a skót élvonal). A soványabb adatbankos részt még fel lehetne turbózni, máskülönben átlátható, kompakt, amolyan angolfocis: érződik a szerelem. S aki figyelmesen olvas, az talál néhány érdekességet is. Például azt, hogy az Arsenal játékosai az előző szezonban 15 699-szer passzoltak egymásnak (de végül csak ebben voltak elsők).

Statisztikák: 3 pont
Képek: 5 pont
Dizájn: 5 pont

FourFourTwo Season Preview 2010-11
2010. szeptember
76 oldal, az újsággal együtt 4,50 font




KICKER
Mi, akik a Nemzeti Sport NB1-es adatbankjain nőttünk föl, a Kicker Bundesliga-számát szinte vallásos áhítattal vesszük kezünkbe. Ez egy profi lap, itt aztán kedvünkre bolyonghatunk a statisztika-rengetegben. Taktikai felállás, stadionalaprajz, rekordok, minden csapathoz külön képregény (!), bónuszként pedig egy salátástálat formázó, kivehető kartontábla, amin a gyerekek egész évben bundesligázhatnak. Lehet ezt fokozni? Gut, besser, Kicker.

Statisztikák: 5 pont
Képek: 5 pont
Dizájn: 5 pont

Kicker Sonderheft, Bundesliga 2010/11
2010. augusztus vége
250 oldal; 5,50 euró




MARCA
Meglátni és megszeretni a pillanat műve volt. A spanyol Marca sportnapilap futballkalauza lehengerlő: rabul ejt, nem ereszt. Kövér, mint egy telefonkönyv (nem vicc: 436 színes oldal), s benne a lehető legrészletesebb infók. Minden, de minden ott van. Agykapacitásunk véges, de a Marca adatbankja végtelen mélységű. Olyan csapat- és játékosprofilok, bizarrnak tűnő, ritka statisztikák, hogy az ínyencek is elsírják magukat a gyönyörűségtől. Az ilyen tökéletességre nincsenek is szavak. Ez világszínvonal.

Statisztikák: száz csillag :-)
Képek: 5 csillag
Dizájn: 5 csillag

Guía Marca De La Liga 2011

2010. augusztus
436 oldal; 6 euró




szöveg: ktn (1), gj (2-5)
*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább