Szalaiék fekete hete, Csank gutaütése

Szalaiék fekete hete, Csank gutaütése

, focitipp

Heti futballkrónika

Az elmúlt hét legfontosabb történései a futballpályák környékéről.



HÉTFŐ

Tony Mowbrayt nevezték ki a Middlesbrough vezetőedzőjévé. Nem folytathatja pályafutását Miguel Garcia, a Salamanca 31 éves futballistája, akit szívrohama után újra kellett éleszteni a Betis elleni mérkőzésen. A Serie A-ban: Napoli-Milan 1-2.

KEDD

Halálos fenyegetéseket kapott Willie Collum, a hétvégi Celtic-Glasgow Rangers (1-3) derbi játékvezetője. A Német Kupában 58 méterről lőtt gólt a Herthának a Koblenz játékosa, Michael Stahl. A fehérorosz élvonalban pályára lépett a Dinamo Breszt 56 éves másodedzője, csapata kikapott, de őt választották a meccs legjobbjává. Hannoverben utcát neveznek el Robert Enkéről, a csapat korábbi válogatott kapusáról, aki tavaly ősszel öngyilkos lett. A Spanyol Kupában a Real Madrid csak döntetlenezett a harmadik ligás Murciával. Priskin Tamás szerezte az Ipswich Town harmadik gólját a Northampton ellen az angol Ligakupában.

SZERDA

Szalai Ádám gólt lőtt, de a Mainz kiesett a Német Kupából. A Magyar Kupában: REAC-Ferencváros 0-5, a Debrecen csak büntetőpárbajban győzött Nagyecseden. "Hihetetlen" - ezzel a szóval kommentálta az Aranylabda-listát Massimo Moratti, az Inter elnöke, miután megtudta, hogy a névsorból hiányzik Diego Milito. Nem bízik a bolgár bírókban, ezért külföldi játékvezetőket kér saját meccseire a Levszki Szófia. Az angol Ligakupában: Newcastle-Arsenal 0-4.

CSÜTÖRTÖK

A Barcelona egykori hátvédje, Albert Ferrer lett a holland Vitesse Arnhem edzője. Wesley Sneijder 2015-ig meghosszabbította szerződését az Interrel. Az ellenfél megtévesztése miatt az UEFA két mérkőzésről eltiltotta a Barcelona második számú kapusát, José Manuel Pintót. Ronaldo (Corinthians) gólt lőtt a Flamengónak.

PÉNTEK

Olaszország kapta a félbeszakadt olasz-szerb mérkőzés 3 pontját, 3-0-s gólkülönbséggel. Zsinórban hat győztes meccs után székesfehérvári vereség az NB1-ben: Videoton-Honvéd 0-2. Németországban három kupameccstől eltiltották a bírót inzultáló Vedad Ibisevicet (Hoffenheim). Nemi erőszak vádjával letartóztatták Ivan Klasnicot (Bolton). A Hajduk Split menesztette Stanko Poklepovicot. Másfél év kihagyás után ismét meghívót kapott a brazil válogatottba Ronaldinho. A Serie A-ban: Genoa-Inter 0-1.

SZOMBAT

"A gutaütés kerülgetett" - nyilatkozta Csank János, a ZTE trénere, miután csapata előbb elherdálta háromgólos előnyét, majd mégis győzött (4-3) az MTK otthonában. Dunaszerdahely-Rózsahegy 3-0, a DAC hét mérkőzés óta nem kapott ki a szlovák élvonalban, s az ellenfelek 296 perce nem rúgtak gólt a csallóközi csapatnak. A görög bajnokság rangadóján: Panathinaikosz-Olimpiakosz 2-1. Hét év után észt bajnok lett a Flora Tallinn. Vanczák Vilmos (Sion) gólt lőtt a Luzernnek. Írországban a Shamrock Rovers nyerte a bajnokságot, miután jobb gólkülönbséggel (+23) megelőzte a Shelbourne-t (+21). Az NB1-ben: FTC-Szolnok 1-0. Angliában nehezen győzött az Arsenal és a Chelsea, a ManUnited vitatott gólt lőtt, a Manchester City pedig kikapott. Tóth Balázs (Venlo) megszerezte első gólját a holland élvonalban. A Serie A rangadóján: AC Milan-Juventus 1-2, a Juve második gólját szerző Alessandro Del Piero klubrekordot állított fel. A Real Madrid fordított Alicantéban, a Barcelona ötöt rúgott a Sevillának. Ötvenedik születésnapját ünnepelte Diego Maradona.

VASÁRNAP

A Dortmund 2-0-ra nyert Mainzban, és ezzel átvette a vezetést a Bundesligában. Az angol bajnokságban a Liverpool 1-0-ra győzött Boltonban, ez volt a vörösök első idegenbeli győzelme a bajnokságban. Kilenchónapos eltiltása után visszatért a futballpályákra Adrian Mutu, a Fiorentina támadója. Az NB I-ben Újpest-Paks 2-3. Az ukrán bajnokságban a Dinamo Kijev 9-0-ra nyert az Illicsivec Marjupol ellen. Lettországban bajnok lett a Skonto Riga. "Rá kell erőltetnünk az akaratunkat a paksiakra" - nyilatkozta Mészöly Géza, az Újpest edzője a Nemzeti Sportnak, csapata azonban 3–2-ra kikapott a Megyeri úton a Pakstól. Az afrikai BL-döntő első mérkőzésén: Mazembe (kongói)-Espérance (tunéziai) 5-0. Kassai Viktor vezeti a keddi, Tottenham-Inter BL-mérkőzést.

A hét jó híre

Büntetőt védett és gólpasszt adott Király Gábor, az 1860 München kapusa a Karlsruhe elleni bajnokin; Ausztriában Szabics Imre (Sturm Graz) góllal és gólpasszal vette ki a részét az Innsbruck elleni 2-0-s győzelemből, és csapata ezzel listavezető.


A hét rossz híre

A Nemzeti Sport cikke szerint a zimbabwei válogatott több játékosa is bevallotta, hogy az elmúlt években egy ázsiai fogadási maffia "megrendelésére" a válogatott több meccsét is eladták. "Szíria ellen 6-0-ra vesztettünk, úgy, ahogy utasítottak minket. Szándékosan nem támadtunk, saját kispadunkról kaptuk az utasításokat" - vallották a játékosok, akik a vereségekért 1000 dollár "prémiumot" kaptak.


A hét nyilatkozata

"Mi katalánok vagyunk, ők pedig spanyolok."
Joan Laportának, a Barcelona exelnökének a válasza arra, mi a különbség a Barca és a Real Madrid klubfilozófiája között.


(focitipp)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább